Offentliga inkomstregister!

I fredags publicerades skattelistorna för 2012, ett stort offentligt register där alla som vill kan gå in och kolla vad folk tjänar. Din chef, din farsa, grannen med den lite för dyra bilen eller hon den där popsångerskan som alltid syns på förstasidan i kvällstidningens skvallerbilaga.

Nu handlar det här förvisso om Norge, men tänk om systemet fungerade likadant här hemma i Sverige, vad skulle det egentligen betyda? Finns det några fördelar eller är det bara nackdelar? Bland fördelarna kanske det finns en mer balanserad lönesättning där ekonomi och lön inte längre blir något hysch-hysch. Kanske det vore bra att veta vad kollegorna tjänar, eller dom på den där arbetsplatsen som du är sugen på att byta till? Skulle det leda till jämnare lönesättning, eller skulle det leda till tråkigare lönesamtal där 90% av argumenten startar med: “Men HAN tjänar ju så mycket!”.
Men det finns såklart också andra aspekter att ta i beaktning: Vad smidigt det vore för inbrottsstjuvarna att kolla inkomstregisterna i sina smarta telefoner när de står utanför ett villaområde för att bättra på sina odds inför ett inbrottsförsök. Hasse på 12B tjänar ju dubbelt så mycket som Bosse på 7C, klart som korvspad att man ger sig på Hasses balkongdörr. Oddsen att hitta fina prylar med äppelmärken på vardagsrumsbordet är ju betydligt bättre där än i de andra husen på gatan.
Enligt forskning från SSB (Norges motsvarighet till SCB) så bidrar öppenheten till en ökad rapportering av intäkterna, man menar på att öppna löneregister minskar andelen svartjobb i samhället. Man drar paralleller till Grekland, som är ett land fyllt av hemlighetsmakeri, där svartarbetet utgör 20-30% av landets ekonomi.
Personligen vet jag inte vad jag ska tycka riktigt, jag är för en transparens och en öppenhet i regel, och jag tycker väl egentligen inte att det ska behöva vara så hemligt som det är idag. Men samtidigt har jag svårt att komma med argument för varför det skulle släppas fritt, vem skulle egentligen vinna på det?
Vad tycker ni?
Mvh,
Snåljåpen

7 comments

  1. Absolut, men i Norge ligger det på nätet helt gratis för alla med den Norska motsvarigheten till e-legitimation. Det är ändå ett steg till av offentlighet.

   Mvh,
   Snåljåpen

 1. Tycker det är kanon. Mest för att kunna mäta om lönen hänger med och även kunna kolla upp personer på något företag som man vill ha jobb på för att se om lönerna ligger högre.

 2. Jag tycker det är utmärkt gjort av norrmännen. Som ovan påpekats är uppgifterna offentliga även i Sverige och jag tror nog de flesta Svenskar är för offentlighetsprincipen. Kanske rentutav stolta över den. Det är en logisk följd av att ha öppenhet att uppgifterna även ska vara lättillgängliga för folket. Jag anser att det staten har uppgifter om ska medborgarna känna till. Samtidigt finns kanske en fara att man blir bekväm och nöjer sig med de uppgifter man serveras och inte kollar vidare efter att man googlat klar.

 3. Hemligt?
  Så här säger skatteverket:
  “Den som vill ta del av offentliga inkomstuppgifter hos Skatteverket gör det lättast genom att kontakta vår skatteupplysning på telefonnummer 0771‑ 567 567.
  Skatteupplysningen kan ge inkomstuppgifter för upp till fem personer. Det går också bra att besöka våra servicekontor för att få ut inkomstuppgifter.”

  Eller så kan du låna på biblioteket, där det kallas för taxeringskalender
  Länk för Stockholms bibliotek

  https://biblioteket.stockholm.se/titel/146476

  Hemligt? Inte speciellt tydligen…

 4. Var hittar man denna statistik? På SSB:s hemsida? Jag har letat och letat, men inte lyckats hitta den…

Leave a Reply