Inköp: POSCO

Jag har länge sneglat på att plocka in ett riktigt stort monsterbolag med stabil intjäning och okej värdering som kan vara med och bygga en bas för framtiden. POSCO är ett väldigt konjunkturkänsligt bolag men man har klarat de sista åren väldigt väl trots en konjunktur som inte riktigt varit uppe bland molnen. Hela branschen går dåligt, förutom POSCO då. Bolaget är ingen extrem högutdelare men håller ändå en stabilitet som man sällan ser i en bransch som är så konjunkturkänslig.

Jag tänker inte skriva någon uttömmande analys av POSCO eftersom att det vore slöseri med tanke på det material som redan ligger ute. Både Spartacus och Kenny på Aktiefokus har skrivit väldigt bra om bolaget och branschens utmaningar.

http://spartacusinvest.blogspot.se/2013/02/varldens-basta-stalbolag.html
http://www.aktiefokus.se/2013/10/svenskt-eller-koreanskt-stal-ssab-vs-posco/

Igår kväll var det dags och inköpet blev på 50 aktier till 77,07 US Dollar.

Mvh,
Snåljåpen

3 comments

 1. Jag kan instämma med dig, Spartacus och Kenny att Posco verkar vara ett bra och modernt stålbolag, men jag kan inte se varför de skulle vara bättre än andra moderna stålbolag (Arcelor Mittal, Voestalpine, Salzgitter, Thyssen, SSAB, Ruukki, etc.) som tyvärr inte går lika bra just nu .
  Vad är Poscos MOAT?

  Om jag kommer ihåg rätt står Korea för 50% av deras försäljning och resten av Asien för den största delen av deras export. Efterfrågan på stål i Korea och Asien har varit bra också efter 2008 till skillnaden från i Europa och i USA.
  Att de säljer i rätt delen av världen just nu är ett MOAT?

  Det är inte lätt att pricka rätt med makrotrender, ännu mindre när det handlar om koreansk bygg- och fordonssektor som är troligtvis utanför vårt kompetensområde. Hur tänker du kring det?

  /M

  1. När det gäller moat så har jag inte påstått att POSCO har någon. Det är ett väldigt stort bolag med stabil intjäning, vilket jag gillar. Marknaden har hårt konkurrens och marginalerna är inte skyhöga, när man ändå lyckats visa vinst år efter år så blir jag imponerad.

   Vad det gäller makro så duckar jag den frågan. Det är en konjunkturkänslig bransch, bolaget har klarat konjunkturerna bra vilket är anledningen till att jag köper aktien. Som sagt: ingen tillväxtraket direkt, men en trist och stabil aktie. Perfekt att balansera min spekulation med ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Om man köper ett stålbolag i Korea istället för Sverige eller Tyskland (som är marknader som man förstår bättre) borde man kunna säga varför. Därför frågade jag om jag hade missat deras moat.

  Att de har haft positiv EPS de senaste åren räcker inte för mig. Vilken konjunkturer har de klarat? Stålproduktionen och stålkonsumption i Asien har bara gått upp och det blir lättare att ha en stabil intjäning då.

  Med detta menar jag inte att det är fel att ta in ett stålbolag i portfolio, bara att jag är inte så säker på att Posco kommer att avkasta bättre en t.ex. SSAB i kommande 20 år. Men vi får se 🙂

  /M

Leave a Reply