Lööööööön!

Nu har det återigen blivit dags att fylla på skattekistorna, det är lönedag! Eller ja, igår var det lönedag. Det här är en relativt bra månad för min del där jag inte behöver betala kamremsbyte på bilen, inte behöver köpa nya vinterdäck, inte behöver betala en latent skatteskuld pga. aktievinst från föregående år, inte behöver betala några extrautgifter relaterad till våran flytt, osv. osv. Det här är, vad jag vet, första månaden sedan jag flyttade hem till Sverige som jag faktiskt kan planera min ekonomi ordentligt utan några “engångsutgifter”. Såklart råkar det ju också vara så att julen står inför dörren, men antingen är jag rik eller snål (eller båda), men jag anser inte att det kommer att göra någon större inverkan på min månadsbudget. Istället för att unna mig själv någonting så får jag unna någon annan någonting.

Som jag skrev vid föregående lönetillfälle så hade jag räknat fel i hur mycket pengar som jag skulle få, och eftersom vi beräknar vår lön var tredje månad och sedan sprider ut den på 3 månader så innebär det att jag även denna månad kommer att få ta del av den positiva överraskningen som kom i oktober. Totalt denna månad kommer jag att kunna spara undan mellan 60-65 % av min inkomst, lite beroende på hur generös jag tänker vara den 24:e ;). Detta “överskott” måste ju förstås placeras någonstans, inte kan det ligga i skattkistan och ruttna.

Sanningen är att jag tänker placera dessa pengar till en mycket lägre risk än vad jag normalt sett brukar göra. Börsen är inte nödvändigtvis övervärderad just nu, men jag börjar få svårare och svårare att förutspå rörelserna vilket innebär att det bästa för mig just nu är att inte öka min exponering. Chansen finns absolut att jag tar dessa pengar och petar in på börsen snart igen, men just nu så tänker jag alltså lugna ner mig. Framöver kommer jag nog att strukturera om min portfölj en aning med större andel i räntefonder och mindre del i aktier, dessutom kommer jag förmodligen att ha färre aktier eftersom att det annars skulle bli en väldigt liten summa per aktie. Jag lovar att återkomma till detta framöver.

Mvh,
Snåljåpen

17 comments

  1. Yes, jag sitter i både Starbreeze och räntefonder samtidigt, där de sistnämnda står för den absolut största delen av portföljen. Jag ser det inte som att man måste välja antingen eller, jag tror t.ex. att Starbreeze kan gå upp på en börs som går ner, och tvärtom såklart. Jag har gillat Starbreeze länge och gör det fortfarande på lite sikt, jag tror dock att uppsidan är begränsad i närtid och att vi nu kommer att konsolideras en aning kring dessa nivåer. Ifall det kommer PM om listbyte etc. så tror jag däremot att vi kan få en skjuts uppåt, men jag tror inte att det händer den här veckan direkt, dock kan jag ju ha fel.

   Mvh,
   Snåljåpen

 1. Mera Starbreeze Olle, gyllene chans att kortsiktigt öka pengarna. Eftersom du redan ligger lång med en post kan du ju ta hem lite vinst när vi är tillbaka på gamla nivåer 😉

  1. Förvisso är det en möjlighet, men risk vs. reward ger en ganska dålig ratio på kort sikt enligt min mening och därför väljer jag nu att inte öka mer. Om jag ser att det börjar hända något så har jag ett par slantar redo att kasta in ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

  2. Hur jag än analyserar ser jag ingen risk på kort sikt, den kommer att röra sig i nuvarande nivåer innan nästa rekyl upp kommer. Ser mindre risk på kort än lång sikt faktiskt. Tror din risk vs. reward ratio är lite överdriven.

  3. Det är mycket möjligt, men jag menar inte att risk vs. reward är negativ. Alltså att risken är större än rewarden, men när risken och rewarden är lika stora så är ration dålig. Det är bara när rewarden är mycket större än risken som jag blir intresserad. Jag tycker inte att den ration är tillräckligt stor i närtid, och därför sitter jag stilla. Sen kan man ju blanda in sannolikhet i det här också, att även om rewarden är stor och risken liten, så vad är sannolikheten att uppvärderingen kommer i en närtid? Det kostar pengar att ligga still i en aktie som inte rör sig också :).

   Jag respekterar din åsikt och du får jättegärna utveckla den mer :)!

   Mvh,
   Snåljpen

  1. En del i Spiltan Räntefond, men absolut mest i Atlant Stability. Det är egentligen en hedgefond men med väldigt stor andel i räntor. Den kan gå ner enskilda månader men presterar över lag bättre än en korträntefond som Spiltan faktiskt är. Öhman Penningsmarknadsfond är annars populär då den är billig (0,1%), men avkastar historiskt sett sämre än Spiltans dito.

   Jag rekommenderar Spiltan Räntefond om man vill ha en korträntefond, vill man bara minska risken så tycker jag Atlant Stability är förträfflig! Jag har numera över 50% av min portfölj i Stability.

   Mvh,
   Snåljåpen

  1. Jo, jag har Atlant Stability i en ISK. Så länge som den årliga avkastningen överstiger föregående års statslåneränta så är det att föredra. Även om det kan bli hårfint så är uträkningen så enkel. Sen är det osmidigt att plocka ut pengar ur ISKn för att placera i lågriskfonder. Man kan förvisso belåna sig och sedan investera bredvid, men så länge som den förväntade årsavkastningen är högre än föregående års statslåneränta så lönar sig ISKn.

   https://www.snaljapen.se/2013/11/likvider-i-isk-har-ar-losningen.html

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Blogg-följar-nybörjar-fråga… 🙂 Tack för en mkt bra och intressant blogg men hur gör man för att följa den per mail, dvs få automatiska e-mail vid uppdatering? Många andra bloggar har en “Anslut dig till den här webbplatsen” eller “Följ den här bloggen” knapp men hittar ingen sådan? Måste man vara med i G+ eller Blogger? Hälsar Henrik

  1. Bra fråga! Jag följer själv de flesta bloggar via en RSS-läsare som heter Feedly. http://cloud.feedly.com, men det finns säkerligen andra möjligheter. Jag lade också precis till en funktion till höger här på sidan där man kan följa via email. Där registrerar man sin epost och varje gång jag uppdaterar så får man ett mejl skickat till sig. Det är ett bra alternativ!

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply