Lucara Diamond, någonting för den riskvillige!

Jag har under ett par veckor funderat på att skriva en uttömmande analys av det Lundin-ägda bolaget Lucara Diamond då det är ett bolag som jag anser vara väldigt intressant. Jag har varit inne i aktien tidigare vid flera tillfällen med ett halvbra resultat. Sist bestämde jag mig för att ge fan i aktien tills bolaget kommit igång ordentligt och börjat visa siffror som går att räkna på, och jag börjar nog tro att den tiden är kommen.

För dom som inte känner till Lucara Diamond Corp så är det, som namnet hintar om, ett bolag i diamantbranschen. Bland huvudägarna har vi Lundin-familjen som också står bakom Lundin Petroleum (tidigare Lundin Oil), Lundin Mining, Africa Oil, Shamaran Petroleum, Blackpearl Resources och Etrion för att nämna några. Verksamheten går ut på att köpa upp diamantgruvor, starta produktion, sälja diamanterna och således tjäna pengar. I dagsläget äger man två “gruvområden”, AK6 i Botswana och Mothae i Lesotho. Innan jag hörde om Lucara Diamond så visste jag inte ens att det fanns ett land som hette Lesotho, så pass outbildad är jag. I dagsläget är endast AK6 som är i drift via gruvan som populärt kallas Karowe. Man har gjort en utvärdering av Mothae där man kommit fram till att gruvan inte uppfyller bolagets krav och därför inte kommer att utvecklas mer i dagsläget. Man äger fortfarande 75% av gruvan (25% ägs av Lesothos regering) men har inga planer på att ta upp produktion just nu utan man utvärderar sina möjligheter.

Lucara har varit ett förhoppningsbolag som folk har placerat i samma fack som Seamless, Fingerprint, Africa Oil och andra bolag som inte visat vinst. Lucara har nyligen betalat av samtliga (!) sina lån och är alltså nu 100% skuldfritt. I somras så gick Lundinfamiljen in och utökade sitt innehav i Lucara vid 3 tillfällen varav ett av tillfällena var 12:e juni till kursen 5,26 kr. I fredags stängde aktien på 10,00 kr vilket innebär att den avkastning som Lundinarna fått under hösten är allt annat än dålig.

Bolaget fortsätter att leverera enligt, och tillochmed bättre än, plan där man redan efter 9 månader har nått årets försäljningsmål på 118 miljoner USD. Det som är svårt nu är förstås vad detta kommer att betyda i långsiktiga intäkter, än så länge är Lucara en “one-trick-pony” med endast en gruva i drift, vilket innebär en signifikant risk. Det är definitivt någonting att ta i beaktning och därför kan man inte riktigt förvänta sig samma P/E som på ett moget gruvbolag med flera gruvor, där kanske samtliga ligger utanför Afrika.

Skribenten Andreas Paulsson på redeye skriver att vinsten per aktie var 0,1 kr i Q1, 0,4 i Q2 och 0,48 i Q3, totalt 0,98 kr hittills i år. Nu har vi en stor intressant auktion framför oss i slutet på november vilket bör innebära riktigt bra siffror även för Q4. Andreas gissar på att Q4 blir som Q3 vilket isåfall innebär 1,48 kr/aktie som årsvinst. I dag står aktiekursen på 10,00 vilket skulle innebära ett P/E på 6,75. Det är nu som det intressanta börjar, vilket P/E förtjänar ett bolag med bara en gruva? Oavsett hur bra den producerar så är det ändå bara en enda inkomstkanal. På P/E 10 så skulle det innebära en kurs på 14,8 kr, men är det realistiskt?

Jag tycker att Lucara Diamond är allt för svårt att värdera i dagsläget med endast en gruva i drift och utan stabil historik. Är man riskvillig så kan det finnas en stor uppsida ifall man lyckas få ordning på Mothae eller lyckas förvärva någon mer gruva, men i dagsläget så tycker jag alla som inte har stenkoll på gruvindustrin bör hålla sig borta.

Rekommendation: köp någonting som du förstår och om du prompt måste köpa, allokera för bövelen inte mer än 5 % i den här aktien!

Mvh,
Snåljåpen

11 comments

 1. Haft en fin öknin på 160% i denna aktien i år. Men har fått sälja av en hel del nu, då den tog för stor plats i portföjlen.

 2. “En gruva är ett hål i marken, ägt av en skojare”

  Bättre odds på rouletten på Cosmopol om man inte har väldigt ingående kunskaper om afrikanska gruvbolag. Om man inte ens kan peka ut landet på kartan där gruvan ligger ska man nog hellre gå till Kungsgatan. använd din Iphone om du inte hittar dit.

 3. Jag råkar ha lite Lucara i min portfölj (GAV 5.15 så jag har lite fallhöjd)

  Frågorna jag har är:
  är ~0.4 en stabil takt per Q nu när gruvan är i full gång och Lucara blivit erkänd som diamantsäljare så att de får bra betalt på sina auktioner?

  Blir investeringen i en maskin som kan sålla bort diamanter större än ~250c av? (upp till 500 istället) och kommer den att löna sig i så fall?

  Hittar man ett Case för att dra igång gruvan i Lesotho? med all infrastrukturkostnader det skulle innebära etc.

  1. Det är i stort sett samma som jag funderar över. Jag gillar allt man gjort hittills, men man måste verkligen fram med en till gruva för att jag ska gilla det!

   Mvh,
   Snåljåpen

  1. Jag är kluven, jag tror att Lundinarna sköter sig bättre än andra, men det är en känslig fråga som är svår att vara perfekt i. Oavsett så kommer deras verksamhet pågå där oavsett om jag äger bolaget eller inte, så det är svårt. Hur tänker du själv?

   Mvh,
   Snåljåpen

  2. Det är inte ett helt lätt ämne, men jag försöker tillämpa samma moraliska kompass för mina investeringar som jag använder i arbetslivet och i övriga delar av livet: Spegeln, magen, tidningen.
   Kan man se sig själv i spegeln, känns det rätt i magen och skulle man kunna läsa om det i tidningen imorgonbitti.

   Att investera Lucara Diamond och Lundinkonsernen klarar inget av dessa kriterier för mig. 🙂

  3. Hur ser din portfölj ut? Finns nog inte speciellt många företag där Aftonbladet inte har någonting att gotta sig i. Problemet är ju att Lundin blivit lite av ett favoritobjekt vad det gäller klagomål. Visst, dom verkar i en svår bransch, men förtjänar de all skit de får? Jag tycker vi har bristfälliga förutsättningar för att döma, och därför ställer jag mig neutral :).

   Mvh,
   Snåljåpen

  4. Danska banker, försäkringsbolag, industrivärden, starbreeze, east cap explorer(!) inte guds bästa barn det heller direkt. Svårt ämne som sagt…

   De kanske inte förtjänar all dirt de får eller så gör de det, jag tycker vi har bristfälliga förutsättningar att döma, därför ställer jag mig utanför ;).

 4. När s k värdeinvesterare börjar leta bland diamantbolag då vet man att toppen snart är nådd 😉 Men visst, spekulation kan vara kul ibland.

Leave a Reply