Omstruktureringar: Ut med Betsson och Danske Bank

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så har jag sålt flertalet innehav, bland annat Danske Bank och Betsson. Danske Bank har gått väldigt fint sen jag plockade in aktien i portföljen i somras, men som ägamintid skrev så verkar inte vändningen vara på G riktigt ännu, man fortsätter att blöda kunder och även om banken är lågt prissatt så har man långt kvar att gå.

Betsson har också gått väldigt starkt nu i höst och här sålde jag egentligen mest för att komma ut ur marknaden och få en objektiv syn på aktierna. Det kan hända att jag plockar in Betsson igen, men just nu är jag nöjd med den uppgång jag fått.

Ut åkte också Bahnhof som gav mig ett par småslantar under den korta period som aktien var inne i portföljen. Jag gillar aktien fortfarande, inget har förändrats, bara jag själv. Det är definitivt en aktie som jag vill äga men jag tänker fundera en och två gånger innan jag kliver in igen.

Jag sålde också POSCO av princip trots att jag precis köpt, här har jag ingen ursäkt egentligen utan behöver återkomma till detta.

Sist men inte minst sålde jag ut Gjensidige Forsikring efter en uppgång på ca 18% från i somras. Uppvärderingen har kommit fint, man fortsätter att sköta sig men uppsidan är inte längre lika stor, även om den fortfarande finns, och bolaget är framförallt i en stark trend. Jag väljer att sälja och öka lite i Protector Forsikring som är en lägre värderad konkurrent.

Istället har jag nu placerat pengar i olika fonder som jag skrev om i tidigare inlägg, dessa fonder är:

Danske Invest Global Index
Bred global indexfond med låg avgift och exponering mot allt. Den exakta motsatsen till stockpicking.

JPM Global Healthcare A USD
Bra och bred fond som investerar i läkemedelsaktier. Läkemedelsaktier är ofta tråkiga, har små rörelser och höga utdelningar. De följer börsens cykler men med en mindre hävstång kan man säga. När börsen går upp mycket så går läkemedel upp lite, när börsen går ner mycket så går läkemedel ner lite. Helt enkelt mjukare kurvor, därför kan man använda läkemedelsaktier/fonder till att minska sin risk. Jesper Strandberg på placera.nu skrev en bra analys om denna fond i augusti. Jag skulle hemskt gärna bygga en egen läkemedelsportfölj som riskminimerare, men kapitalet är tyvärr för litet för att det ska vara en vettig idé.

Atlant Stability
Hedgefond med mycket andel i korta räntor. Sveriges absolut bästa lågriskfond just nu, en klar favorit!

Framöver får vi se hur det blir, jag kanske börjar plocka aktier igen, men det kommer bli med ett lite defensivare tänk och med en större grad av försiktighet.

Mvh,
Snåljåpen

8 comments

 1. Intressant – går också i ett mycket mer defensivt tänk. Är väldigt nöjd över uppgången senaste åren och kommer inte känna någon ångest om det går upp 10% till. . Mycket ligger i Spiltan räntefond.Ska kanske skjuta in lite i Atlant också. Tack för tipset!

  /N

 2. Förvånar mig att du inte gått in i Traveas igen. Jag sitter fortfarande kvar på tåget och nu när dem skrev avtal med norska golfförbundet så är det väldigt positivt för företaget. Det talar bara om att dem gjort ett bra jobb med det svenska golfförbundet.

 3. Vad tycker du är en bra förstagångsinsättning när man börjar investera i en fond, exempelvis jpm healthcare?
  /Raphael

  1. Allt måste ställas i relation till hur mycket kapital som man faktiskt har att tillgå. 5% kanske är en vettig summa? Hur har du placerat resten av dina pengar?

   Mvh,
   Snåljåpen

  2. Tack för bra tips! Har nu 50% i räntefonder och 50% i aktiefonder. Kanske dags att dra ner på andelen aktiefonder nu när omxs30 verkar vara på fritt fall. Eller vad är din analys av läget?

   Mvh
   Raphael

  3. Jag tror absolut inte att vi är i något fritt fall, det vi ser tror jag snarare är en hälsosam rekyl som vi behöver gå igenom innan vi kan fortsätta högre. Börsen är högt värderad men ska nog upp högre, det är i alla fall min uppfattning.

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply