Starbreeze årsstämma

Nyss hemkommen från Starbreeze årsstämma och jag har inte speciellt mycket att rapportera. Uppslutningen var bra och var faktiskt nytt rekord för bolaget. Stämman röstade igenom samtliga förslag utan diskussion och det finns egentligen ingenting att säga.

En sak som VD Bo Andersson Klint berättade om som glidit under min radar var en ändring i skrivningen kring företagets vision och affärsidé:

Tidigare skrivning:

“Starbreeze ska vara en ledande kraft inom underhållningsindustrin genom att skapa upplevelser i världsklass.”

Ny skrivning:

“Starbreeze skall utveckla och lansera egna expanderbara varumärken.”

VD påpekade verkligen starkt att man också vill lansera. Man vill behålla kontrollen över sina varumärken så långt som möjligt, och även om man inte vill ge ut spelen helt själv så är intentionen att ta in ett samarbete så sent som möjligt när man har stor möjlighet att påverka kontrakt och avtal. Att sälja en produkt är lättare än att sälja en idé. Dessutom pekade han tydligt på ordet “expanderbara”. Man vill inte utveckla one-offs likt Brothers utan man vill “bygga universum” där man kan fortsätta att sälja produkter. I fallet Brothers är det förstås lite svårt att göra en uppföljare, av förklarliga skäl.

Man har stabiliserat antalet anställda runt 46 st och har för avsikt att rekrytera 1-2 personer max, utöver det så anser man sig nöjd med personalstyrkan och kommer att fokusera på att behålla den kompetens man byggt upp.

VD svarade också på frågan kring listbyte som frekvent cirkulerat i hans mailbox och på internet. Förutsättningarna för ett listbyte är nu skapade och det är numera upp till styrelsen att föreslå den aktiviteten. Om jag får säga mitt så gissar jag på ett listbyte under första halvåret 2014.

Det är upp till styrelsen att prata om utdelning, men VD vill gärna se en skattkista som räcker i två år så att man med enkelhet kan lägga planer och ha bra framförhållning. Jag ser knappast en utdelning som realistisk inom det närmsta året.

Allt som allt, en innehållslös och “tråkig” årsstämma, precis som det ska vara. Jag gillar hur VD favoriserar de långsiktiga investerarna istället för att svansa kring forumtrollen för att flytta kursen i någon riktning. Fokuset ligger på att skapa långsiktigt värde och vad som händer med kursen om dagen känns det inte som han bryr sig om. Jag skulle dock gärna se ett listbyte för att öka intresset för bolaget och således stabilisera kursen och minska spekulationen.

Om jag ska sammanfatta min egen inställning så har Starbreeze gått som tåget de sista månaderna, många har klivit in på dåliga grunder och bara ridit vågen uppåt. Inga träd växer till himlen, och även fast Starbreeze inte är något luftslott så är fallhöjden väldigt stor när kortsiktiga småsparare panikdumpar sina aktier. Rapporten var precis som väntat, men eftersom att kursen inte rör sig uppåt så väljer vissa att sälja av. Man hade nog inte högre förväntningar på vinsten, men man hade andra förväntningar på vad denna vinst skulle betyda för kursen. Jag tycker inte att någonting har förändrats, jag funderar på att dubbla mitt innehav när börsen öppnar imorgon.

Mvh,
Snåljåpen

21 thoughts on “Starbreeze årsstämma

  1. Olle Qvarnström

   Svårt att säga, jag har praktiskt taget noll erfarenhet av listbyten :(. Men jag tror inte det är vad styrelsen väljer att fokusera på precis runt jul, bara en känsla jag har…

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply
  1. Olle Qvarnström

   Absolut finns det stora risker. Än så länge så har man en enda produkt som är lönsam på en marknad med tvära kast. Om man inte lyckas ta vidare Payday-konceptet så måste man “börja om”, och det är inte säkert att alla Starbreezes idéer säljer som denna. När man dessutom vill göra mer själva i framtiden så kommer det att innebära högre risk. Man kommer att kunna plocka bättre marginal när spelen väl säljer, men man sitter också med hela risken själv. I det här fallet så står ju utgivaren för mycket av risken eftersom dom förbundit sig till att köpa X antal spel.

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply
  2. Olle Qvarnström

   Jag hade förmodligen inte gått in och köpt exakt just nu när aktien rör sig som den gör, det är mycket möjligt att det går att fånga upp den ännu billigare. På 3-6 månaders sikt är det svårt, jag vill ge aktien 12 månader från och med nu :).

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply
  3. Anonymous

   Med andra ord är det bättre att sälja och ta den vinst man har än att på kort sikt riskera en förlust?

   Reply
  4. Olle Qvarnström

   På kort sikt tycker jag att risk vs. reward är ganska dålig. På lång sikt så tycker jag den är fördelaktig. Är det svar på frågan? 😉

   Sen är det bara min högst subjektiva åsikt!

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply
 1. Anonymous

  Nu ställer jag en fråga som inte har med tråden att göra men hoppas på svar ändå 🙂 Jag är nyfiken på vad du tycker om bolaget Precise Biometrics? Jag menar nu när Apple har börjat med fingeravtryck på sina telefoner och plus att bolaget samarbetar med Fingerprint Cards vilket Microsoft utnyttjar, så borde väl det norska företaget Precise Biometrics också ha en god chans att växa i framtiden? /Simon

  Reply
  1. Olle Qvarnström

   Jag ogillar både Precise och Fingerprint på grund av att de inte har några siffror att räkna på. Starbreeze har vänt till vinst efter att hela tiden varit olönsamma, precis och fingerprint har fortfarande allt kvar att bevisa och därför är det ingenting för mig. Värderingen är skyhög och det finns ingenting att peka på. Om värderingen varit låg så har jag varit nyfiken, men nu är det för mycket inprisat redan.

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply
 2. Anonymous

  Varför sjunker den? Tror du den kommer att fortsätta med det nästa vecka eller stabilisera sig/gå upp?

  Trevlig helg!

  Reply
 3. Anonymous

  72m vinst på Q1, tre kvartal kvar sålde för 4,8m på enbart steam i oktorber. Kommer att komma några DLC i de andra tre kvartalen. Börs värde på ca 800M, ser ingen anledning till att de inte kommer upp i 100M vinst detta året, vilket ger ett ganska bra p/e-tal. Finns en ganska bra uppsida just nu.

  Reply
 4. Anonymous

  Nå, Hann ni med att köpa på er fler aktier innan bubblan sprack?

  “…jag funderar på att dubbla mitt innehav när börsen öppnar imorgon.”

  Reply
  1. Olle Qvarnström

   Nej, jag valde annat. Idag har jag däremot mer än dubblat och även klivit ur igen. Nu är jag tillbaka på mitt tidigare innehav. Tyckte det gick ner för lågt på förmiddagen så jag ville vara med på studsen, vilket jag också blev. Nu lämnar jag dock detta för en stund framöver och behåller enbart mitt långa innehav.

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply

Leave a Reply