Dagen före dagen: nya pengar in – nya inköp!

Återigen så har vi kommit till det angenäma tillfället i månaden när lönen dimper ner på kontot, och dessa pengar ska förstås inte ligga och skräpa utan nu är det dags att exponera sig!

På sambons sparande blev det att öka i lika delar Avanza Zero, Danske Invest Global Index och SPP Aktiefond USA.

I min egen portfölj har jag strukturerat om lite på sistone och övergått mer till högutdelande aktier. Jag har under hösten tänkt att jag ska ta ner min risk lite och kommit fram till att lösningen är att lägga en del i räntefonder. Den åsikten håller jag nu på och reviderar där jag istället plockar in högutdelare som jag kan tänka mig att behålla i en eventuell nedgång. Detta betyder att jag på sistone fått en portfölj beståendes av:

Swedbank A
Sveriges kanske bästa bank just nu, iallafall om man tittar på värderingen kontra utdelningen kontra kapital etc. Med en analytikerprognos som säger utdelning om 10,31 kr/aktie så blir direktavkastningen 5,7 % vilket absolut inte är att skämmas för. Swedbank är nu mitt största innehav.

SEB C
Sveriges näst billigaste bank? Direktavkastning på 4,3 % på nästa års estimat vilket också ger mig en bra magkänsla för framtiden.

Acando B
Ospännande och konjunkturkänsligt bolag med lågt kapitalbehov. Utdelning om 1kr/aktie vilket ger 7,5 % direktavkastning på dagens kurs. Förra års utdelning var större än årsvinsten vilket innebär att man kanske inte klarar att hålla den höga utdelningen, men samtidigt var förra årets vinst historiskt låg, så jag tror på Acando. Se gärna det jag tidigare skrivit HÄR.

Bahnhof
Bahnhof är enligt mig kanske aktietorgets bästa bolag. Enormt stabil tillväxt under bra lönsamhet gör att det varit ett intressant case i många år. Jag har följt bolaget länge och skäms egentligen över att jag inte har köpt tidigare. Nu när värderingen är uppe på P/E 13,5 så kliver jag in, vilket absolut inte är dyrt med tanke på den fina tillväxt man visar upp. Direktavkastningen ligger på strax över 2 %, vilket inte är spektakulärt, men stabilt och bra. Jag förväntar mig dock att tillväxten avtar och att utdelningen ökar framöver vilket gör att det kan bli ett riktigt bra case. På denna värdering behöver man inte växa så väldans fort för att det ska vara köpvärt.

Betsson B
Vid det här laget känner alla till bettingbolaget Betsson. Jag sålde ut aktien när för ganska exakt en månad sen när börsen var svajig och Betsson låg på 204 kr. Jag klev in igen på 193, och nu är aktien uppe och nosar på 203 kr. Anledningen till att jag sålde var för att jag ville ställa mig utanför marknaden och vara objektiv till mina investeringar, och tajmingen i just Betsson kunde inte ha varit bättre. Med en förväntad direktavkastning på ca 5% för nästa år ser det inte alls dyrt ut.

Protector Forsikring
Det lilla Norska försäkringsbolaget som har haft den procentuellt största ägarökningen hos Avanza. Jag vet inte vem av bloggarna som var först att få in aktien i portföljen, men nu ser man den överallt. Med en direktavkastning på 6,3% så är det inte svårt att förstå varför.

Castellum (NY!)
Sist men inte minst har vi Castellum som blev dagens inköp. Jag har skaffat mig en stor exponering mot finansbranschen på sistone och tänker att jag behöver sprida mina pengar lite, och nu var det alltså dags att ta en liten stek i fastighetsbranschen. Castellum har ökat utdelning 16 år i rad och är därför inte direkt snorbillig, men inte direkt dyr heller. Direktavkastning på 3,9% kommer att ge en fin Yield on Cost ifall man fortsätter höja utdelningarna som man gjort historiskt. Det enda jag ogillar är det spretiga ägandet, men historiskt verkar det ha fungerat ganska bra ändå ;).

Utöver detta så har jag fortfarande kvar Atlant Stability och Spiltan Räntefond där kontantinsatsen till den framtida lägenheten ligger säkert förvarade. Dessa pengar ligger bra där dom ligger.

Mvh,
Snåljåpen

12 comments

  1. Jag tycker att fonden är värd avgiften. Jämn och stabil avkastning till låg risk, precis vad jag är ute efter. Den överpresterar ändå andra räntefonder till en risk som inte är nämnvärt mycket högre.

   Mvh,
   Snåljåpen

 1. Intressant portfölj. Ännu intressantare är det att du i princip endast äger bolag i sektorer som jag själv aktar mig för (finans, spel, fastigheter). God Jul. 🙂

 2. Hehe, glöm inte konsultbolaget Acando, inte heller något för alla ;). Men jag känner mig tillfreds med just det innehavet då jag jobbar i branschen och tycker mig ha bra koll. De andra bolagen gillar jag pga. utdelningarna och hur stabila dessa utdelningar ändå är.

  Jag behöver dock bredda min portfölj mer, några tips på sektorer? Axfood ska in i portföljen, men allt för dyr just nu. Sen vill jag ha in Atlas Copco, men också lite dyr. Beijer Alma, inte jättedyr, kommer nog kanske in nästa månad.

  Mvh,
  Snåljåpen

  1. Hehehe det är sant, konsulter aktar jag mig också för… Aktietorgs-bolag med för den delen (Bahnhof). 😉

   Axfood är tokdyr och AtlasCopco och Beijer Alma dyra, men annars är det bolag jag gillar ja. 🙂

   Vill du bredda dig så hade jag nog antagligen först och främst tittat på ett investmentbolag. Vare sig valet faller på t.ex. Industrivärden, Lundbergs eller Berkshire så får du en god bredd. Sedan beror det ju på vad du vill exponera dig mot och till vilket pris du finner det acceptabelt.

   Bästa rådet är väl dock att hålla sig till det man känner sig mest bekväm med. Det är ju bara de innehaven man kommer våga på att öka i när börsen går åt andra hållet. 🙂

  2. Ja, investmentbolag är ju en tanke, men då köper jag hellre de underliggande tillgångarna. Mest av princip att jag då har bättre koll, för substansrabatten är ju förvisso trevlig. Men jag vill ha lite industriexponering och någon form av retail, typ Axfood. Sen vet jag inte om jag känner att jag behöver bredda så himla mycket mer. Jag tycker att min “bas” i portföljen börjar bli riktigt bra, sen kan man leta efter spännande raketer och liknande ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. F’låt en amatörs kommentar, men om du sätter in pengar nu (och eventuellt handlar för dem) så får du väll skatta för dem 2013-12-31 för ISK och 2014-01-01 om du har kapitalförsäkring?

  Är det inte bättre då att handla första börsdagen 2014?

 4. Väldigt trevlig blogg! Tänkte höra vad som hände med ditt innehav i Starbreeze, dumpades det helt? Isåfall hade du nån underliggande fundamental anledning för det eller var det mest att du viktade om portföljen mot stabila utdelningsföretag med lägre risk? Dock anser jag att risken i Starbreeze short term (6 månader) är otroligt låg/begränsad tack vare den stora kassan, kontinuerliga royalty intäckter, nya avtalet med 505, låga kostnader osv. Dock lite long term så självklart mycket högre risk, främst spelsläppet av Storm och sen payday 3.

  1. Vad jag kan läsa på hans twitter så fick han kalla fötter och sålde av sig under 50 öre, jag trodde ärligt talat att Olle visste bättre än såhär.

  2. Starbreeze dumpades helt, ja. Min anledning var dels att jag viktade om portföljen annorlunda men också för att jag inte längre kände att jag hade koll på aktien och bolaget. Risk vs. reward är inte lika trevlig som den var i september vilket gör att jag inte längre är lika intresserad. Aktien har inte tillräckligt hög potential för att tas in som en chanspost och är inte tillräckligt stabil för att vara basen i portföljen. Situationen kommer definitivt att förändras framöver, men just nu så har inte aktien någon plats hos mig.

   Jag gillar fortfarande bolaget, men det räcker inte.

   Mvh,
   Snåljåpen

  3. Vad har förändrats sen september? Ditt snack om risk vs. reward är konstigt. Har du läst privata affärers senast analys om Starbreeze? Ska man äga en chanspost som du kallar det så är det Starbreeze om något.

  4. Risken har minskat, men det har också rewarden gjort. Nu har det blivit lättare att räkna på försäljningen och sätta en multipel, vilket gör att det inte längre är ett förhoppningsbolag av samma karaktär som det var tidigt i höstas. Starbreeze är alltså i mina ögon inte längre en chanspost värd namnet, utan snarare en högriskinvestering där den långsiktiga potentialen är näst intill omöjlig att bedöma. När jag köpte aktien i höstas så var den fruktansvärt billig vilket var anledningen till att jag köpte. Nu har man infriat de förväntningar som marknaden hade men därmed så gjorde man spekulationscaset till ett värderingscaset, och det är minsann inte lika enkelt.

   Ingenting har förändrats fundamentalt för bolaget, men allting har förändrats för aktien. Jag tycker att den nuvarande situationen är för svår för mig att bedöma varav risk/reward för mig personligen blir för dålig för att jag ska investera. Därför placerar jag nu mina pengar på annat håll.

   Låter det rimligt?

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply