H&M och försäljning

Som bekant så kom H&M med sina försäljningssiffror i måndags som har tagits emot väldigt positivt av marknaden. Man pekar på vädereffekter och allt låter fullständigt rimligt, när sommaren är lång så köper folk mer sommarkläder, enkelt och bra. Eller t.ex. om höstkollektionen kommer upp i hyllorna men höstvädret uteblir så kanske försäljningen avtar? Folk omkring nämner att ekonomin minsann går bättre nu, att bopriserna fortsätter uppåt och att folk konsumerar i ökande takt. Alltså, nu vet inte jag hur ni känner, men bara för att börskurserna går upp och ekonomin blomstrar så kommer inte jag att köpa mer kläder för det. Nu kanske jag är ett ologiskt undantag, men mitt behov och mitt slitningsmönster av kläder förändras inte efter ekonomins välmående. Bara för att bopriserna är upp x% så stimuleras inte mina jeansköpargener nämnvärt mer än vad de gör en regnig tisdag med lågkonjunktur. Kläder köper man när man slitit ut sina eller kanske blivit för fet för sin befintliga garderob, och där kanske vi kan dra en parallell med ekonomin. Fast egentligen är det väldigt få som har lön baserat på hur bra bolagen går, min tro är att den klara majoriteten har fast lön oavsett, och då finns det inte mer pengar till jeans nu än vad det gjorde för en månad sen.

Som tur är så äger jag inte H&M, så jag behöver kanske inte förstå :).

Mvh,
Snåljåpen

1 comment

Leave a Reply