Oplanerade utgifter – måttsydda kläder

Idag var jag iväg till Uppsala och träffade en Thailändsk skräddare som reser världen runt och plockar upp beställningar på måttsydda kläder. Tidigare så har jag varit ett stort fan av Tailorstore där jag köpt alla mina skjortor, men nu har jag alltså fått tipset av en kollega att denna Thailändare ska vara riktigt bra, så jag tänkte: varför inte?

Om ni inte har använt måttsydda kläder tidigare så kan jag rekommendera det starkt, det går inte att jämföra med standardkläder, inte på något sätt. Jag menar, jag har haft skjortor från Tiger, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Eton, men oavsett om det står “tight fit”, “slim fit” eller “ultraslim fit” så passar det ändå inte som en skräddarsydd skjorta gör. Tilläggas bör att en skjorta från t.ex. Eton sällan går att hitta under 1000 kr, och om man gör det bör man nog kolla extra noga. En skräddarsydd skjorta från Thailändaren i fråga kostar ca 300-450 kr beroende på utförande, det kanske går att hitta billigare, absolut, men detta är en skräddare med väldigt bra rykte vars kläder jag har sett idag. En kollega till mig visade upp en sydd kostym som verkligen satt perfekt och verkligen andades kvalitet, och är det något som stör mig så är det dyra kläder som passar dåligt. En kostym med valfritt foder och valbara detaljer får man för ca 2500 kr, levererat hem till dörren.

Jag har dessutom länge gått och funderat på en ullrock att ha ovanpå kavaj/kostym vilket skulle vara bra såhär i vintertider, problemet är dock att det är så okristligt dyrt. Jag har kikat på lite olika modeller men hittar egentligen inga som ser okej ut för under 4000 kr. Idag beställde jag istället en skräddarsydd variant, helt perfekt efter mina mått, för 2600 kr. Det jag köpte var totalt: 1 skräddarsydd kostym, 2 skräddarsydda skjortor och 1 skräddarsydd ullrock, allt för under 6000 kr. Jag tycker ändå att det är väldigt prisvärt, kanske kan jag få se det som en julklapp till mig själv?

Snart kommer det hagla in kommentarer om att jag betalat överpris och att det minsann går att få billigare, och det må så vara, jag är oavsett nöjd redan nu, trots att jag inte fått grejerna. Tiden får utvisa och kanske kan jag rekommendera denna skräddare i framtiden, just nu kan jag bara rekommendera er att testa att få uppsydda kläder, det är verkligen världens bästa grej!

Mvh,
Snåljåpen

19 comments

 1. Fast nu är väl inte kläderna ifråga måttsydda, inte skräddarsydda? Verkligen riktigt billigt annars.

  1. Skillnaden ligger i att måttsydda kläder sys efter dina mått medans skräddarsydda anpassas efter din kropp. Man provar ofta plagget vid flera tillfällen och det justeras till en bättre passform. Kort sagt ännu bättre passform och högre kvalitet än måttsytt…//s

 2. Och det är helt legitimt med kvitto, moms / inte smygit genom tullen och allt sånt där? Får man kläderna modifierade om man inte är helt nöjd?

  1. Jag tror det blir problematiskt att få kläderna modifierade, men servicen är gudomlig så det tar jag nästan för givet att jag får. Dock har jag aldrig haft det problemet med sydda kläder.

   Jag tar för givet att det är med kvitto, moms och allt. De tidigare kunderna är paragrafryttare, så jag kan inte tänka mig någonting annat ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Jag bor i Bangkok sedan länge och har helt slutat köpa skräddarsydda kläder. Kvaliteten på tyger varierar otroligt mycket med fusk inblandat. Dessutom krävs alltid 2-3 prövningar för att få till passningen riktigt bra. Som regel gör de alltid kläderna lite för stora för att omde av misstag gör plagget för litet så måste de i princip kasers tyget.

  Det bästa man kan göra är att köpa en riktig bra kostym typ Zegna på NKs sommarrea och be deras skräddare fixa detaljerna, då får man en riktigt bra kostym till ett vettigt pris.

  Hoppas dina kläder blir bättre än vad jag har erfarit.

 4. Jag arbetar en del i Asien och brukar flyga hem via Peking. Där har jag och mina kollegor provat köpa skräddarsydda kläder och erfarenheterna är överlag rätt ljumna.
  En kollega hade beställt kortärmade skjortor när han skulle hämta ut dom var de långärmade, han försökte då förklara att han ville ha de kortärmade. När han kom tillbaka hade de rullat upp ärmarna och sytt fast dom.
  Skjortor brukar hålla bra 2-3 tvättar, sedan lossnar knapp och trådar. Jag köpte en skjorta nu senast som efter första tvätten började lukta så illa att den inte går att använda, den luktar som Överskottsbolaget luktade förr.

  1. Det låter inte alls speciellt trevligt. Jag började köpa sydda skjortor från Tailorstore under 2009, och de första skjortorna jag köpte använder jag fortfarande. Kvaliteten är väldigt bra, det som man kan önska åt är andra tyger och ett större urval av “strykfritt”, men jag kan definitivt rekommendera att kolla upp!

   Mvh,
   Snåljåpen

 5. Har du kontakt med denne skräddare forft? Har han ngn e-post man kan kolla med om han har ngt inplanerat besök?

Leave a Reply