IPS, ska jag använda eller inte?

Årets slut närmar sig och pensionsförsäljarna börjar nu att lägga i överväxeln. “Passa på NU för att få skatteavdrag!” Ganska ofta får vi höra att IPS är en bra idé, men minst lika ofta får man höra att det är en urkass idé. Vem har rätt och vem har fel? Vem ska man egentligen lyssna på? Svaret är enkelt: mig såklart!

IPS

IPS är en förkortning för Individuellt Pensionssparande vilket är det som bankerna försöker att sälja in. Att spara med IPS har både fördelar och nackdelar där jag anser att nackdelarna är större än fördelarna, det finns andra, bättre, alternativ. När banken ringer eller när ni läser på internet om IPS så är det lätt att bli imponerad av de olika fördelarna som presenteras, avdragsgillt sparande och ingen skatt på avkastningen. Det finns dock två stora problem som gör att jag ogillar IPS, inkomstskatten och inlåsningen. När man på ålderns kant vill plocka ut pengarna ur sitt IPS-sparande så räknas detta som en inkomst vilket innebär att du måste betala inkomstskatt på denna, och det är idag omöjligt att veta vad den skatten kommer att vara framöver. Den andra negativa aspekten av IPS-sparandet är just inlåsningen. Med pengarna i ett IPS-sparande så är pengarna låsta till dess att du fyller 55 år. Detta innebär att om det nu skulle ske en händelse som gör att du behöver dessa pengar till någonting annat, så kan du alltså inte ta ut dessa.

Om vi ska jämföra IPS-sparandet mot dess alternativ så tycker jag att det blir relativt lätt att avgöra vilken variant man vill använda sig av. De klassiska alternativen är, sparkontot, aktiekontot, investeringssparkontot eller kapitalförsäkringen. Alla har sina för och nackdelar och här tänkte jag lite kort redogöra för vad de för och nackdelarna är.

Sparkontot är enkelt, alla har vi någon form av sparkonto. Räntan är oftast i sämsta laget men vi vet precis hur det fungerar. Vi får betala vinstskatt på räntan vi får varje år och pengarna kommer aldrig växa mer än räntan som finns på kontot.

Aktiekontot, eller Värdepapperskonto som det också kallas, är lite knepigare. Det är det lättaste valet ifall man vill spara i aktier och fonder. Problemet med VP-kontot är att man får betala vinstskatt på avkastningen, samt att man måste deklarera köp och försäljningar från detta konto i sin inkomstdeklaration varje år vilket kan vara lite jobbigt.

Investeringssparkontot och kapitalförsäkringen liknar varandra väldigt mycket. Tanken med dessa konton är att man inte ska betala vinstskatt på avkastningen, utan att man istället betalar en schablonskatt på hela innehavet varje år. Schablonskatten på kapitalförsäkringen räknas ut genom man multiplicerar hela sitt innehav med den genomsnittliga statslåneräntan från föregående år och får då ut en schablonintäkt, denna betalar man sedan 30 % skatt på. 2013 blir skatten alltså totalt 0,446 %. Eftersom vinstskatten är på 30 % rakt av så betyder det att vid alla tillfällen som vi förväntar oss en årsavkastning över föregående års statslåneränta så lönar det sig med en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto, och det är statistiskt sett alla år hittills.

Jag sparar i en kapitalförsäkring eftersom mina pengar då inte är bundna tills jag fyller 55. Om det skulle ske några oförutsedda händelser i mitt liv där jag behöver snabb tillgång till mitt kapital så är det enkelt att sälja ut de aktier och fonder jag har för att sedan ha pengarna i handen ett par dagar senare. I fall jag hade använt mig av ett IPS-sparande så hade den möjligheten inte funnits alls.

Det finns förstås andra aspekter som kan vända uppochned på det här, och det är ifall din inkomst idag ligger ovanför brytpunkten för statlig inkomstskatt (35 066kr/mån). Om din inkomst ligger över denna gräns så innebär det att du kommer att få betala 20 % extra skatt på dessa utöver den inkomstskatt som du redan betalar. Eftersom IPS funkar som så att du får göra avdrag mot inkomst av tjänst vilket betyder att du sänker din skattepliktiga inkomst med sparbeloppet, upp till en maxnivå av 12 000 kr/år. Alltså: om jag har en inkomst på 360 000 kr/år och jag sparar 12 000 kr till ett IPS, då behöver jag alltså endast betala inkomstskatt på 348 000 kr. Eftersom inkomstskatten som jag får dra av är densamma som inkomstskatten jag får betala när jag plockar ut pengarna ur en IPS så går detta alltså jämnt ut. Om jag däremot betalar en högre inkomstskatt idag än jag kommer att göra när jag plockar ut pengarna så kan det däremot löna sig.

Vi säger att jag tjänar 60 000 kr/mån vilket då innebär att jag får betala vanlig inkomstskatt på belopp upp till 35 066 kr/mån, jag får sen betala 20 % extra på pengarna som överskrider detta (statlig inkomstskatt) och upp till 50 216 kr/mån, allting utöver detta får jag betala ytterligare 5 % skatt på (värnskatt). Alltså får jag betala 31,23% (Sundbyberg) skatt på 35 066 kr, 51,23 % skatt på 15 150 kr och 56,23% på 9784 kr, totalt blir skatten 24 214 kr, eller 40,36%. Om vi ponerar att jag går i pension vid 65 och då har en pensionsinkomst som ligger under brytgränsen så kommer jag att få betala 31,23% på denna. Jag får alltså göra avdrag för 40 % och betala inkomstskatt för 31 %, ganska smidigt?

Desto längre man kommer ovanför brytpunkten, desto mer intressant blir det med IPS-sparande, men det förutsätter förstås att du kommer att ha en lägre inkomstskatt när du ska plocka ut pengarna än när du stoppar in dom, och hur kan vi veta det? För mig är det över 40 år kvar tills jag förväntas gå i pension, vill jag verkligen låsa mina pengar i minst 30 år i hopp om att skattesystemet ser likadant ut sen som det gör nu? Vart någonstans går den magiska gränsen när det blir värt det? Jag vet inte, min rekommendation är att ge fan i IPS innan du tjänar typ 60 000 kr/månaden, du kan det bli värt att fundera på det. Men samtidigt: tjänar du 60 000 kr/mån så kanske du inte orkar bry dig om att minska din skatt med 500 kr/månaden, vad vet jag? I år hamnar jag inte över någon av gränserna då jag endast arbetat 7 månader i Sverige, men nästa år kanske jag behöver ta ställning, men dit är det ju långt kvar ;).

Läs skatteverkets information om IPS här.

Mvh,
Snåljåpen

25 comments

 1. Intressant och aktuellt!

  Till negativa faktorer kan man även lägga att klåfingriga politiker mycket väl kan bestämma att pengarna ska vara låsta till 65 år. Se detta inlägg: https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2013/05/17/daliga-villkor-hotar-pensionskonto.html

  Det jag själv funderar på är om det inte – trots nackdelarna – måste vara en fördel att pengar växer som man annars hade skattat bort. Vid 50 % marginalskatt (över brytpunkten) så får du väl 6 000 kr extra att investera om du utnyttjar avdraget på 12 000 kr. Visst ska du skatta för dem sen, men de växer ju under tiden… och det är pengar som annars inte hade stått på tillväxt. Om jag tänker rätt.

  1. Absolut, ränta-på-ränta på avdraget är ju definitivt värt att ta i beaktning, men enbart över brytpunkten såklart. Kanske får komma en liten uppföljning ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Tror det krupit in ett fel i texten. De pengarna du sätter in är inte redan beskattade med inkomstskatt. De dras av innan skatt debiteras, beloppet du sätter av beskattas slutligen när du tar ut dem utöver årsskatten

  1. Det är en felaktighet, du har rätt. Det var ett stycke som fallit bort, men nu har jag skrivit om helt istället! Det var menat att stå att man först skattar och sen får tillbaka skatten, och sen skattar igen :P. Alltså blir det som en uppskjuten inkomstskatt, men jag tror att det är tydligare nu!

   Tack som påpekar!

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Anonymous: Vart det där verkligen rätt, de är ju beskattade (Eller ja i mitt fall som offentliganställd så betalar jag ju egentligen inte skatt) om du tar dem från din lön

 4. Om man som pensionär kan tänka sig att bo utrikes under ett antal år kan det under vissa förutsättningar fortfarande vara extremt fördelaktigt att spara i pensionsförsäkringar/IPS även om “uppläggen” medför vissa risker som skiftar beroende på var man bosätter sig och hur man skyddar sig.//Stavros

  1. Förvisso, men skatten ser lite annorlunda ut om man bor utrikes och för den delen även beroende på vilken typ av pension man tar ut och var man gör det, det är dock överkurs och ett rörligt mål då avtal mellan länder och skatter förändras över tid.

 5. Anders Lind: Jag vill hävda att de inte alls är beskattade. Det kan vara så att du syftar på det beloppet man avsätter ÖVER 12 000. Att göra det vore ekonomiskt oansvarigt eftersom det då blir som både du och Olle påpekat dubbelbeskattat.

  Om du håller med mig om att beloppet som avsätts inom ramen för 12 000 inte ingår i beskattningsunderlaget och därför inte belastas med en krona skatt så är vi överens.

 6. Det är två viktiga saker som jag tycker att du missar i resonemanget om ISP….

  1. De flesta (99%??) av de som har ISP lägger pengarna i fonder, ofta “storbanksfonder”, där bankerna kan mjölka dig på avgifter (som de flesta inte har någon aning om, inte heller om avgifterna höjs under tiden) i många år.
  Det är främst därför man inte skall ha IPS.
  Det är bättre att investera själv (i aktier och annat..) utan avgifter.

  2. Den andra stora fördelen med egna investeringar är att om man har dem i en ISK så påverkas inte inkomsten av marginalskatten, varken på pension eller arbete. Alla “inkomster av kapital” ligger helt utanför den vanliga skatten, och det blir mycket enklare att anpassa och optimera sin skattesituation när man är pensionär.

  Besser

  1. Om man tar ut kapital från en IPS (med eller utan fonder) så läggs det kapitalet ovanpå pensionen och det blir marginaleffekter.
   Ligger pensionen nära gränsen för statlig skatt (c:a 420.000 för år 2013) så beskattas större delen av IPS med 50% marginalskatt när kapitalet läggs ovanpå pensionen.

   Om du har investeringar i ISK (direkt ägda aktier) så får du c:a 15% skatt på utdelningarna varje år (om vi räknar med 4% utdelningar i snitt) och 0% skatt (dvs ingen skatt alls) på det kapital som du tar ut från ISK när du blir pensionär.
   Du kan inte göra avdrag för investeringar i ISK, men det lönar sig antagligen ändå bättre i längden än att lägga in kapital i fonder under IPS.

   Besser

 7. Betalar man marginalskatt och tror att skatten kommer vara lägre än 50% när man går i pension tycker jag man bör utnyttja avdraget. Annars bör man välja en alternativ sparform.

 8. Tack för ett intressant inlägg, då föll IPS bort för mig.

  Så, för mitt sparande i fonder/aktier väljer jag just nu mellan vanligt aktiekonto och ISK. De flesta verkar säga att ISK är bäst, men sen såg jag en artikel på Morningstar “ISK gör fonderna sämre”, som listar flera nackdelar, bl.a. att man får skatta på hela beloppet varje år, även om innehavet minskat i värde. Dessutom säger denna artikel att ISK är sämre om man sparar långsiktigt (över 20 år, vilket är min tidshorisont för detta sparande). Så är det verkligen ISK som är det bästa valet?

  1. “Aktiefonder passar inte i ISK eftersom avgifterna är stora och det inte blir några årliga utdelningar.”> Hur menar du? Avkastningen på aktiefonder bör väl i samma mån som aktier kunna överstiga statslåneräntan? Annars räknar du väl med att avkastningen på aktier för 2014 understiger summan av fondavgift (0-1,85% för Sverigefond hos Avanza) och statslåneränta (2,09%), dvs. <2,09-3,95%. Är det ett rimligt antagande? Därmed också sagt att avgiften på indexfonder bör vara så låg att den inte har en avgörande betydelse för valet mellan direktägande i aktier och fonder. Vidare inkluderar väl aktiefonder normalt utdelningar i sin avkastning? Rätta mig gärna om jag tänker fel!Sedan kan man diskutera för och nackdelar med ISK i olika tidshorisonter, som Morningstar gör. Men är man aktiv, oavsett om det gäller aktier eller aktiefonder, bör ISK vara en fördel. När jag säger aktiv tänker jag på den aktivitet som de flesta inaktiv kan ha fördel av, dvs. regelbunden rebalansering mellan tillgångsslag för att bibehålla den riskprofil man är bekväm med.

  2. Det gäller att veta vad Morningstar är för några typer….. 🙂
   Morningstars främsta syfte är att “sälja in” fonder till privatpersoner, som bästa investeringar.
   Aktiefonder passar inte i ISK eftersom avgifterna är stora och det inte blir några årliga utdelningar.
   För egna “utdelningsaktier” ger ISK en låg (<15% oftast) årlig beskattning av utdelningarna och ingen reavinst när det tas ut ur ISK.
   Men Morningstar vill inte att du köper egna aktier utan bara att di investerar i fonder.

   Besser

 9. Jag skall inte säga att jag inte håller med er om ovanstående, men jag har tänkt på ett annat sätt.
  Jag har en dotter som är ett drygt år gammal, hon står som förmånstagare till min pensionsförsäkring och ärver den om jag går bort. Så jag ser det som en extra livförsäkring som jag får skattesubventionerad.
  Bör tillägga att jag tjänar över 500 k per år så jag hamnar i mellansiktet mellan 50 och 55%.

  Tack för en bra blogg som får en att tänka till.

 10. Det man inte får glömma är att man i IPS får skatta både på de investerade pengarna OCH avkastningen i slutändan, dessutom ligger en schablonskatt och gnager varje år. Skatten är lite lägre än för ISK men absolut inget att bortse ifrån.

  När jag räknar och jämför så blir vinsten med IPS jämfört med ISK/VP mycket liten (om skattereglerna består, vilket de antagligen inte kommer att göra). Det finns ett specialfall dock:

  Om du…
  – Ligger över brytpunkten för statlig skatt nu och antagligen inte kommer gör det vid pension.
  – Har relativt kort tid kvar till pension (10 år?).
  – Har 12 000 kr per år du vill avsätta i lågrisk/räntefonder.

  Så kommer det sannolikt bli en bra investering.

  1. Är inte helt med på vad du menar med att man får skatta både på investerade pengarna OCH avkastningen. Du menar att man får betala inkomstskatt för avkastningen? Det är en ytterst relevant poäng som det definitivt pratas för lite om! Det är ju i sig ingen vinstskatt men fungerar ju i praktiken likadant eftersom man får en högre inkomst.

   Mvh,
   Snåljåpen

 11. https://www.skatteverket.se/privat/skatter/forsakringar/aterkopavpensionsforsakring.4.18e1b10334ebe8bc80002218.html

  Nya regler nu. Vad bör man göra? Jag gjorde “misstaget” att börja spara i IPS. Satte in 12k sedan 2011. Mitt problem är att jag valde att sätta pengarna i två aktiebolag. Så 60k har blivit 40k på kontot. Det ena bolaget ligger på plus 10k medan det andra ligger på minus 30k. Ska jag avvakta till börsen stabiliserat sig eller ska jag passa på att ta ut pengarna nu och ta smällen med minus 20k plus skatt.

Leave a Reply