Uppdaterade portföljregler.

Jag har länge haft ett regelverk publicerat på bloggen där jag skrivit ner en del riktlinjer som jag vill följa när jag investerar mina pengar på börsen. Nu känner jag att jag växt ifrån dessa riktlinjer, inte för att jag har blivit en grym investerare, utan för att min syn på investerande har ändrats och därför behöver också mina regler ändras. Dessa punkter ska absolut inte ses som några hårda regler utan snarare enkla riktlinjer som ska göra det enklare att hålla koll på risken och exponeringen i min portfölj. Dessa punkter handlar alltså om hur jag ska hantera min portfölj, inte hur jag ska välja ut vinnande aktier, för några sådana punkter har jag inte.

Mina gamla regler:

 1. Jag får max äga 10 aktier/fonder åt gången men aldrig mindre än 5. 
 2. Jag får aldrig låta en aktie utgöra mer än 30% av portföljen.
 3. Jag ska aldrig köpa för köpandets skull. Jag ska hellre lägga pengarna på ett räntekonto och köpa aktier när jag hittar en attraktiv placering.
 4. Jag ska inte gifta mig med en aktie. Att sälja ska vara ett enkelt beslut. Jag ska alltid ha en exit-nivå klar. I stabila aktier ska jag göra detta med StopLoss.
 5. Jag ska vara långsiktig. Alla aktieköp ska ha en planerad horisont på minst 3 år.
 6. När jag är skeptisk till marknaden ska jag alltid ha likvider. Attraktiva möjligheter kan uppstå närsomhelst. När jag är positiv så kan jag vara fullt investerad.
Mina nya regler:
 1. Jag får max äga 20 aktier/fonder åt gången men aldrig mindre än 5. 
 2. Jag får aldrig låta en aktie utgöra mer än 15% av portföljen.
 3. Jag ska alltid ha minst 30% av portföljens totala storlek investerat i breda fonder.
 4. Jag ska aldrig köpa för köpandets skull. Jag ska hellre lägga pengarna på ett räntekonto och köpa aktier när jag hittar en attraktiv placering.
 5. Jag ska inte gifta mig med en aktie – att sälja ska vara ett enkelt beslut. 
 6. Majoriteten av min portfölj ska fokuseras på starka utdelningsaktier med stadig historik. Delar av portföljen får investeras i tillgångar av mer spekulativ natur.
 7. När jag är skeptisk till marknaden ska jag alltid ha torrt krut vid sidan av. Detta torra krut kan bestå av likvider eller belåningsmöjligheter. Attraktiva möjligheter kan uppstå närsomhelst. När jag är positiv så kan jag vara fullt investerad.
Vad tycker ni om mina uppdaterade regler, passar dom mig? Just punkt 3 tror jag att flera kommer att höja på ögonbrynen åt. Framöver tror jag att jag kommer få anledning att återbesöka dessa oftare då jag inte är helt nöjd med dem ännu, jag har fortfarande kvar att göra innan jag är nöjd :).

Mvh,
Snåljåpen

17 comments

  1. Hehe, jag håller inte med. Jag håller på att ersätta delar av mig själv med indexfonder och kommer alltså att ge mig själv större spelrum men med en mindre del av kapitalet.

   Mvh,
   Snåjåpen

 1. Själv funderar jag just nu mycket på det som du berör i punkt 7. Är det inte lite farligt att ha en så godtyckliga begrepp som “skeptisk til marknaden” och “positiv”. Har du funderat på mer mekansiska mått. Typ ett givet nyckeltal som ligger över eller under en viss nivå. Eller kanske en indexnivå som ligger en viss procent under ett tidigare lokalt max.

  Själv tänker jag mig att jag alltid skall ligga delvis likvid med ex 30 procent för att på så sätt köpa på mig mer aktier vid börsfall. Nackdelen med det är att man ligger utanför börsen med stora delar av kapitalet. Funderar på om man kan ordna en liknande regel fast tillåta belåning.

  1. Jag har funderat mycket på det här men egentligen kommit fram till att det blir alldeles för komplicerat att kvantifiera. Det kan vara tusen olika anledningar till att man är skeptisk och jag tror inte riktigt att jag kan lyckas skapa en allsmäktig formel som alltid beskriver min känsla för framtiden.

   Jag tror att det är bra att alltid ha lite torrt krut på sidan, men att alltid ligga likvid med 30% tror jag är för mycket. Jag skulle snarare tro 10% plus möjlighet till belåning. Men det är bara jag ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

  2. Jag hoppade också till lite på punkt 7. Jag tror att man är som mest skeptisk till marknaden precis när börsen går som sämst och de bästa lägena uppstår.

   Samtidigt kan det också vara lätt att bli skeptisk när börsen har gått bra några år, men det är omöjligt att veta om börsen går ner nu, om ett år eller om tio år nästa gång. Förmodligen snackar vi väl 4-8-årscykler men om det inte inträffar ska man vara ruggigt övertygad om sin strategi med pengar på sidan av tror jag. 🙂

  1. Kul, tycker definitivt att du ska sätta ihop dina egna! Man ska inte se de som hårda regler, men som bra riktlinjer att luta sig mot. Men oavsett så är det bra att formulera dem, det är först när man har dem på pränt som man kan börja analysera dem ordentligt.

 2. Definiera gärna vad du menar med breda fonder. Det är svårt att veta vad du exakt menar med det annars. Indexfonder, global aktiefonder, hedgefonder osv?

  1. Kan tyvärr inte definiera det så mycket mer. Breda fonder: fonder med innehav som inte är hårt fokuserade på en bransch eller en specifik tillväxtmarknad. T.ex. är Danske Invest Global Index intressant medan FIM Ukraine inte är det. Har du något tips på hur jag kan definiera det så är jag idel öra .

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Hur blir det ett enkelt beslut att sälja nu när du har tagit bort en förutbestämd exit-nivå?

  Att hitta rätt nivå på sina investeringsregler är inte lätt, jag ändrar fortfarande då och då på mina egna, men tids nog når man fram till något man känner sig bekväm med…

  1. Det är svårt, men samtidigt är det svårt att ha en förutbestämd exit-nivå. Punkten kan definitivt behöva omarbete, men just nu har jag inget bra svar på exakt hur det skulle kunna göras.

   Mvh,
   Snåljåpen

 4. Hejsan,

  Jag saxade lite av dina regler. Tyckte dom var vettiga.
  Du får kalla mig härmapa eller ta det som en komplimang.. 🙂

  God fortsättning!

  1. Det går bra, tar det som en komplimang förstås :). Lägg gärna en länk till bloggen så folk kan skälla på mig ifall någon är oenig :). Ska kolla upp din blogg imorgon!

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply