Ut med det gamla – in med det nya: Snåljåpen summerar 2013

Nu har det äntligen blivit dags för ett event som jag har längtat efter hela året, nämligen årsbokslutet. Det har tyvärr visat sig lite svårare än vad jag från början trodde på grund av flera faktorer, varav jag nu tänkte lista några.

I början på året så tog jag en stor förlust i Northland Resources, men trots att förlusten blev stor procentuellt sett, så har kontot ökat enormt sedan dess vilket innebär att den jämfört med den sista tidens uppgångar inte är speciellt stor.

Jag har under året flyttat allt mitt sparande in i en ISK till skillnad från det spretiga innehavet jag hade tidigare med vissa innehav i ISK, vissa i KF och vissa på VP-konto. Eftersom jag avslutat min KF så har då historiken försvunnit och statistiken fick sig en riktig vändning efter det.

Detta innebär att statistiken på kontot inte är helt lätt att tolka rätt. Kollar man på den procentuella utvecklingen på hela innehavet för året så ligger den på -52,01%. Men kollar man på utvecklingen i kronor så ligger jag istället plus ca 15 000 kr. Om jag ska sammanfatta så är jag väldigt förvirrad och förstår inte alls hur bra det har gått i år. Men om jag tittar från Juni och framåt, alltså från då jag på riktigt flyttade över till ISK, så har jag varit en riktig indexkramare.

Jag inser att jag får ge upp att räkna min avkastning och istället titta på hur kontot har växt och hur tillgångarna har växt under året. I början på året så var det investerade kapitalet strax under 70 000 kr med väldigt mycket på sparkonto. Nu är det investerade kapitalet ca 5 gånger så stort med ca 55 % placerat i lågriskfonder, nämligen Atlant Stability och Spiltan Räntefond.

De totala tillgångarna har ökat med 135 000 kr i år vilket jag är mer än väldigt nöjd med om man tänker efter vilka faktorer som påverkat sparandet i år. Ett motorras i BMWn med tillhörande värdeminskning som kostade åtskilliga tusenlappar. En flytt från Norge till Sverige med tillhörande investeringar i nya möbler och annat som dit hör till. Ett kamremsbyte i den nya bilen och även nya vinterdäck. Vem vet vart sparandet hade kunnat vara ifall dessa tråkigheter inte hade kommit i vägen? Men det är sånt man får räkna med här i livet, som tur är har man en likvid buffert som gör att dessa händeler endast blir tråkiga utgifter, de påverkar inte min livssituation.

Nu ska det bli fruktansvärt skönt att avsluta 2013 och kliva in i 2014 med stora ambitioner. Om allt går sig väl så avslutas året med fina skulder och en nyinköpt 3-rummare till mig och min sambo. Det är ju definitivt någonting att se fram emot?

Inom ett par dagar ska jag återkomma med mina mål inför 2014. Dessa mål kommer inte vara särskilt inriktade på vilken avkastning jag ska få, utan mer på hur jag ska växa som investerare.

På återseende!

Mvh,
Snåljåpen

4 comments

 1. Det skulle vara kul att veta vad du haft för effektiv ränta på din portfölj under året. Kan du inte räkna upp initialt saldo, insättningar och uttag ur portföljen, samt slutsaldo och sen räkna ut vad avkastningen blivit?

  1. Jag har försökt räkna lite, och totalt kommer jag fram till 16,5% i värdeökning för mina aktieinvesteringar. Jag rensade för insättningar och tog bort räntesparandet då dessa pengar tillkom under hösten och är avsedda att användas under första halvan 2014.

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Jag rekommenderar varmt att logga alla köp och sälj i excel eller google docs. Det är omöjligt att följa utvecklingen annars, speciellt när man byter mellan olika konton. Då får du fram ett GAV som stämmer och som du kan räkna faktisk utveckling mot.

  Jag har gjort en guide nedan. Numer har jag också med valutakurs i min egen logg, den spelar ju också roll. Då får jag fram ett korrekt GAV i både SEK och ursprunglig valuta för mina utländska innehav.

  http://finanskvinnan.blogspot.se/2010/01/sa-raknar-du-ut-gav.html

  1. Jo, jag borde väl göra det. Nu tänker jag dock hålla mig till mina konton som jag har då jag har fullständig statistik på allt jag gjort sedan jag flyttade dit pengarna i somras. Om jag däremot får för mig att flytta igen så kommer jag att kopiera ur all historik innan flytten görs så att jag själv kan hålla koll, tyvärr visste jag inte bättre när jag avslutade kontot…

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply