Slutlig sammanfattning 2013

Nu har det blivit dags att slutgiltigt sammanfatta 2013 en gång för alla. Det har varit ett intressant år på många sätt; bloggen har ”slagit igenom” och det investerade kapitalet har femdubblats. Jag tror att investerandet som hobby har slagit rekord från mig i nedplöjda timmar, jag vet inte hur många kvällar och luncher som jag suttit och läst, bevakat och även skrivit. Om jag ska titta ut lite mot resten av ekonomisverige så verkar det som om det inte bara är jag som lagt tid på bloggandet under 2013. Under sena våren så ploppade ekonomibloggarna upp som ogräs, och flera har faktiskt växt fram och visat sig hålla en del kvalitet! Hårt arbete lönar sig, mångdubbelt när vi pratar om investerande, och just nu står iallafall jag bättre rustad än någonsin inför framtiden.

Total portföljutveckling

Som jag skrivit tidigare så har det varit lite problematiskt att få ut den totala portföljutvecklingen i år eftersom jag avslutat konton och flyttat till nytt osv. Jag har nu försökt få fram alla data och göra en manuell framställning av årets resultat. Jag har delat årets totala avkastning med portföljens (rensat från räntesparande) genomsnittliga storlek under året vilket då gett mig en årsavkastning på ca 16,5 %. Det är ett tal som jag definitivt är nöjd med när jag tänker på den förlust jag tog i Northland Resources i januari. När året inleddes så var jag efter en månad nöjd ifall jag skulle hämta tillbaka halva förlusten, det klarade jag alltså och mer därtill, mest på grund av att jag har ökat det investerade kapitalet.

Tillgångarnas ökning

Snåljåpens totala balansräkning har ökat med 135 000 kr under året vilket jag anser vara godkänt med tanke på de tråkiga utgifter jag haft under året i och med motorhaveriet i bilen.

Totalt antal avslut under året

Totalt antal värdepapperstransaktioner uppgår under året till 79, vilket är mer än vad jag väntat mig på förhand, men inte heller helt horribelt med tanke på allt jag lärt mig under året. Man får också tänka på att många av dessa är ökningar och minskningar i befintliga innehav.

Totalt avlagt courtage under året

Jag har tyvärr inte hittat något enkelt sätt att få fram det totala erlagda courtaget under året, men om vi uppskattar att courtaget på dessa affärer uppgått till i snitt 29 kr så blir det totalt ca 2300 kr. Det är bara att gratulera alla aktieägare i Avanza, det här med nätmäkleri verkar vara lönsamt ;).

Totala utdelningar

Under 2013 så blev det endast 1 utdelning in på kontot då detta absolut inte har varit målet. Denna utdelning kom från Apple under hösten och blev totalt 86 kr och 15 öre. Knappast läge att korka upp champagnen och börja dra ner på arbetstimmarna.

Sämsta affär

Årets sämsta affär blev tveklöst härvan i Northland Resources. Tyvärr låg jag för tungt viktad vilket gjorde att smällen sved, men det var bara att ta nya tag och gå vidare. Det är sällan jag tar en smäll utan att lära mig någonting, och läxorna från Northland är för många för att nämnas. Men risk för att tappa 25 % i portföljvärde från ett enskilt innehav ska jag i framtiden inte utsätta mig för.

Bästa affär

Starbreeze. Till skillnad från Northland så var Starbreeze ett trevligt spel i risk/reward-matchen som faktiskt gick hem. Köpte in mig på 0,29 kr och sålde vid 3 tillfällen på 0,75, 0,55 och 0,47. Denna vinst gjordes dock på ett blygsamt litet innehav till skillnad från den sista veckans uppgång i Swedbank som snart går om Starbreeze-vinsten räkant i kronor och ören.

Avslutningsord

Allt som allt får jag vara nöjd med året, att ha vänt till positiva siffror trots landminan i Kiruna är någonting som definitivt spelar mitt självförtroende rakt i händerna. När jag tänker tillbaks på 2013 så får jag räcka upp händerna och säga: det här är mitt bästa år någonsin. Hur kan jag säga det när jag avkastade över 80 % förra året? Jo, det handlar inte om avkastningen på årsbasis, det handlar om vad man lärt sig och hur man kan använda detta i framtiden. Jag har haft några riktigt fina år bakom mig vilket nästan känns som lite av ett mysterium såhär i efterhand eftersom jag inte anser att jag haft någon ordentlig plan med mitt investerande. Även om jag inte heller nu har en tydlig strategi så tycker jag att jag går från klarhet till klarhet och har nu blivit en långt mer mogen investerare. Jag kommer aldrig bli den disciplinerade gubbinvesteraren som Lundaluppen är, men nog tjänar jag på att ta ett och annat kliv i den riktningen, vilket jag nu också gjort med sista månadens omstruktureringar.

Nu ska det bli skönt med nya tag inför 2014, vi får hoppas att vi undviker en stor krasch då det vore trevligt att få fortsätta vara aktiv på börsen ett tag till innan den ofrivilliga pausen inträffar.

Mvh,
Snåljåpen

1 comment

  1. Prova gärna min beräkningsmodell, relativt okomplicerad, funkar för multipla konton och underskattar avkastningen något.

    Den är väldigt pricksäker om man gör små köp och försäljningar i förhållande till kapitalet, och helt exakt om man inte gör några alls.

Leave a Reply