Flytta från Blogger till WordPress?

Nu när jag har flyttat från blogger till wordpress så tänkte jag dela med mig av lite information kring hur det gick till och hur enkelt det faktiskt var. Jag fick några oväntade utmaningar då jag samtidigt passade på att flytta min domän (www.snaljapen.se) från Loopia till CityNetwork. Nu har jag allt samlat på ett ställe och nu vet jag hur det fungerar! Jag skulle inte rekommendera någon att göra denna flytt om man inte har pillat en del med liknande saker tidigare och har en grundläggande förståelse för hur det fungerar. Jag lovar att det kommer krävas en del googling och huvudkliande innan allting är på plats, och om du inte är beredd att lägga ner en hel kväll på det här, gör det inte.

Om du likförbannat ska flytta så bör du ha listat ut om du ska ha bloggen på wordpress.com eller på en egenhostad installation av wordpress. Jag har valt det sistnämnda alternativet, och det innebär alltså att jag hyr ett webhotell av CityNetwork där jag sedan har installerat wordpress-applikationen. Den applikationen kontrollerar jag sen via nätet och den ligger alltså inte på wordpress egna servrar någonstans.

Väl du vet hur du tänker ha din wordpress så är det dags att göra själva flytten.

 1. Steg ett blir förstås att ta en fullständig backup från ditt Blogger-konto, man vet ju aldrig vad som kan hända på vägen. Gå in i blogger, gå till Settings/inställningar och sedan överst så har du möjligheten att exportera bloggen. Spara ner denna på din dator ifall du skulle stöta på otrevligheter.
 2. Nu är det dags att installera wordpress-installationen på webhotellet. De allra flesta har färdiga ”one-click-installers” för detta, så konsultera webhotellets egna dokumentation, detta steg bör vara väldigt enkelt.
 3. Väl du installerat wordpress så är det dags att logga in på administratörssidorna. Här går du sedan till ”Tools” och sedan till ”Import”. Välj blogger och ge sedan wordpress tillåtelse att logga in i blogger åt dig. Sedan kommer du få se alla bloggar kopplade till ditt konto, välj det du vill flytta och vänta sedan på att det laddar klart.
 4. En viktig sak är att ställa in strukturen för de permanenta länkarna. Gå in på ”Settings” och ”Permalinks”. Välj sedan Custom Structure och mata in följande utan citationstecken: ” /%year%/%monthnum%/%postname%.html”. Detta betyder att dina inlägg i wordpress kommer att ha exakt samma namn som dina tidigare länkar i blogger, vilket innebär att om någon trycker på en ”gammal länk” så kommer man ändå att komma till den nya bloggen.
 5. Väl du installerat, fått in allt material och fixat permalinks så är det dags att fixa utseendet på bloggen. Det kan jag tyvärr inte hjälpa med men där finns det väldigt mycket information på nätet som man kan läsa.
 6. När allting till slut är klart och du är redo att ta bloggen i bruk, skapa då en ny användare som enbart har rättigheter att posta inlägg. Denna användare kommer du att använda varje dag när du skriver. Administratoranvändaren bör du byta namn på så att den inte heter ”admin” och sedan skapa ett fruktansvärt jobbigt lösenord som du inte ska behöva använda. Denna användare loggar du enbart in på när du ska ändra någonting i bloggens utseende, inte när du bara ska skriva.

Några plugins som jag själv använder och som jag tycker fungerar bra:

 • Akismet
  • Den absolut största pluginen för att rensa spamkommentarer, ett måste!
 • BackWPup
  • En plugin som automatiskt tar backup på hela bloggen och placerar på dropbox. Kanske inte ett måste, men väldigt smidigt.
 • Jetpack by WordPress.com
  • Statistik-plugin med mycket mer som gör att man kan komma åt att administrera bloggen via wordpress.com. Här kan man också ställa in så att alla blogginlägg automatiskt publiceras till t.ex. twitter och facebook, väldigt smidigt!
 • Google Analytics for WordPress
  • Google Analytics såklart.
 • LinkWithin
  • Finns också till blogger. En plugin som placerar länkar i botten på varje inlägg till andra inlägg som läsaren kan vara intresserad av. Bra plugin för att se till att läsarna stannar på bloggen.
 • RSS Blogroll
  • Den klassiska blogrullen. Så att vi andra kan se vilka bloggar som du själv gillar.
 • Term Management Tools
  • En plugin som gör det lättare att massändra kategorier och taggar. Har du aldrig städat bland dina kategorier så kommer du gråta floder om du försöker göra det utan denna plugin.
 • W3 Total Cache
  • En genialisk plugin som ser till att öka hastigheten på bloggen genom att lägga delar av koden i cache-minnet. Jag är för kass på hur det fungerar i koden, men bloggen kommer bli märkbart snabbare med detta lilla plugin.

Jag använder alltså ingen plugin för Google AdSense utan det löser jag med helt egna text-widgets där jag placerar JavaScript-kod som jag genererat på google.com/adsense. Inte lika smidigt som i blogger, men inte speciellt svårt.

Flytten är alltså som ni förstår enligt ovan inte speciellt svår, det jobbiga är att få bloggen att se ut precis så som man vill ha den, och det kommer ta en del tid. Att hitta ett tema som ser snyggt ut är enkelt, att hitta ett tema som är snyggt, laddar fort, passar bloggens innehåll och som samtidigt lirar bra tillsammans med AdSense är en jävla mardröm. Allt jag kan säga är: Lycka till. Om ni stöter på några problem på vägen så är ni mer än välkomna att skriva en kommentar så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa.

Mvh,
Snåljåpen

16 comments

 1. Det sitter långt inne men överväger lite att gå över till Blogger, WordPress eller liknande. Har du märkt någon skillnad i hur snabbt dina inlägg kommer upp i bloggvänners ‘Bloggar jag läser’-listor sedan du gick över till WordPress?

  1. Det kukade ur totalt så tyvärr syns jag inte alls i de flesta bloggvänners blogglistor. Men hos de som uppdaterat med ny länk så verkar det uppdateras direkt. Det är ingenting jag tänkt på. 90% av all referral-trafik kommer från Lundaluppen, ägamintid och 4020. De andra bloggarna ger kanske max 5-10 klick om dagen så det är inte hela världen egentligen.

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Hello Snålis.
  Trodde jag fick till dig i min blogroll igår, men verkar fungera sämre idag. Får inte in dig i min personliga läslista heller, vilket suger. Ser att jag inte är med på din blogroll heller för den delen… Vad har du för åtgärdsprogram för detta?

  1. Första gången man kommenterar på den här bloggen så måste jag godkänna, väl gjort så är det bara att köra på. Du gjorde nyss din första på den nya bloggen ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Olle, som man säger inom ekonomi. Många bäckar små. Även om vi som har de mindre bloggarna inte levererar så mycket trafik idag så kan det i längden blir nåt.

  Ska ta och fixa feeden i min blogglista under dagen så att det blir rätt!

  Mvh
  Kanjagblirik

  1. Defintivt är det så. Dock är det förargligt att spamma runt till alla att de ska uppdatera sina feeds när det är jag som klantat mig :). Vet dock inte vad jag har gjort fel, men någonting är det minsann.

   Tack oavsett!

   Mvh,
   Snåljåpen

 4. Hej!
  Sedan du flyttade din blogg så har den blivit väldigt långsam på min dator. Nu är inte min dator speciellt ny 4 år tror jag (har en ny i skåpet men då har jag ju några gamla program som inte vill fungera i den). Men de andra ekonomibloggarna har inte det problemet. din blogg låser sig inte för det mesta men det tar upp till ett par minuter innan det går att scrolla ned. Är det bara jag som har fått det problemet?

  1. Hej,
   Tack för info. För min del så är det inte speciellt segt, men jag har både bra bredband och ny dator. Jag har inte fått några speciella klagomål från någon annan, men om det börjat trilla in så måste jag såklart titta på det!

   Mvh,
   Snåljåpen

 5. Tack för en bra guide.
  Jag har ett problem som jag inte vet riktigt hur jag ska lösa. Kanske du har varit med om det någon gång? Efter importen från blogger till wordpress så vägrar de gamla inläggen att byta till det nya typsnittet. När jag kikar i Text på de gamla ligger det fullt med sådana här.

  Många käcka fickor för hundbajspåsar, snorpapper och annat haha 😉
   
   

  Räknade till 27 i ett enda inlägg. Courier New är det gamla typsnittet som ska bytas till Playfair Display men finns det ett sätt att slippa göra det manuellt i nästan 1500 inlägg så skulle jag bli superlycklig.

  Jag hjälper en vän med hennes blogg och den heter ljuvamagnolia.se

  1. Såg nu att htmlkoden inte kom med runt själva meningen
   span style=”font-family: Courier New, Courier, monospace; font-size: large;”> </span

Leave a Reply