Inköp: Beijer Alma

Beijer Alma är ett kvalitetsbolag som jag sneglat mot en längre period. Ett bolag som jag inte tror kommer att bli speciellt mycket billigare i framtiden, så trots den friska värderingen så vågar jag mig på ett köp. P/E-talet ligger enligt börsdata just nu på 17,3 vilket kan tänkas högt för ett moget bolag, men P/E-talet är förstås inte allt. På senare tid har jag börjat titta mer på utdelningen och uthållig vinstnivå än på just värdering i förhållande till vinsten. Om man kan hålla en stabil vinst och dela ut en stor del av den så finns det ingen anledning att bolaget ska värderas till P/E 10, och om så är fallet så är det förstår ett extremt kap. Direktavkastningen i Beijer Alma ligger nu på 4,1 % på en utdelning om 7 kronor vilket den har legat på de sista 3 åren. En nedgång i kursen vore förstås trevligt då detta skulle ge en än högre direktavkastning, men är det realistiskt? Knappast.

Beijer Alma är alltså ett industrikonglomerat som pysslar med industritillverkning och försäljning. Verksamheten är uppdelad i 3 delar:

 • Lesjöfors – Leverantör av fjädrar, tråd och banddetaljer
 • Habia Cable – Utveckling och tillverkning av kablar och kabelsystem
 • Beijer Tech – Industriell handel inom flödesteknik/industrigummi och industriprodukter

Enligt 2011 års redovisning så stod Lesjöfors för 49 % av omsättningen, Habia för 24 % och Beijer tech för 27 %. Vill man ha en ordentlig genomgång av verksamheten så kan man kika in dessa inlägg:

http://lundaluppen.blogspot.se/2012/10/analys-av-beijer-alma.html
http://aktieingenjoren.blogspot.se/2012/08/mina-innehav-beijer-alma-under-augusti.html
http://anothervalueinvestor.blogspot.se/2012/08/foretagsanalys-beijer-alma.html
http://vardebyran.wordpress.com/2012/11/18/analys-av-beijer-alma/

En vän till mig sammanfattade läget i punktform som jag tänkte låta inspirera min sammanfattning av varför jag gillar bolaget.

 • Stabila ägare med Anders Wall i spetsen. Långsiktigt ägandeskap är någonting som verkligen ligger mig nära hjärtat.
 • Tillväxten finns, även om det absolut inte är något tillväxtcase med hög värdering. Ett bolag som delar ut över 4 % behöver inte någon extrem tillväxt för att det ska vara intressant.
 • Lönsamhet prioriteras framför tillväxt, någonting som är allt för sällsynt här i världen.
 • Bra diversifiering utan att det går ut över lönsamheten.
 • Aktieägarvänliga i form av utdelningar och återköp av aktier. Informationen som finns kring bolaget är tillräcklig och det finns inget speciellt att anmärka på.
 • Höga marginaler
 • 61 % soliditet och 0 % goodwill, alltså en riktigt stabil balansräkning
 • Värderingen är ändå inte orimlig. Ett kvalitetsbolag kostar pengar, och ett företag som Beijer Alma ska man inte vänta sig att få köpa på rea.

Vad tycker ni om Beijer Alma?

Mvh,
Snåljåpen

5 thoughts on “Inköp: Beijer Alma

 1. tlwc

  Håller med om precis allt förutom att värderingen är rimlig. Just under brinnande högkonjunkturen på börsen (ej i samhället) som vi har nu med en absolut toppnotering i index så är även Beijer extremt högt värderat. Bolaget är solid och aktieägarvänligt men kan normalt sett (kolla värderingen 1år, 3år och 5år sedan) till betydligt rimligare pris. Och då får du inte bara ett bra bolag med 6-7% direktavkastning utan kan också räkna hem en aktieuppgång.
  Tålamod är en a Buffets absolut viktigaste råd till investerare. Magins of SAFETY!! 🙂

  /tlwc

  Reply
  1. Olle Qvarnström Post author

   Jag säger som jag sa till Lundaluppen igår: om det går ner så köper jag bara mer, svårare än så är det inte ;). Jag tycker värderingen är precis där den borde vara just nu, varken billig eller dyr. Men blir det billigare så är det som sagt bara att köpa.

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply
 2. tlwc

  Absolut men om man jämför med “Margin of Safety” så börjar man köpa när det är ett köpläge och man har marginalerna med sig. Inget ont om att köpa men det känns lite som ditt tålamod behöver växa till sig lite kanske? 🙂
  Efter nästa lågkonjunktur som bör komma inom 1-3 år så kommer det finnas bättre lägen med bra marginaler.
  Nu säljer man mest av och tar hem vinster på 20-60% och bunkrar likvider i korta räntefonder och liknande!

  Bra blogg förresten! 🙂
  /tlwc

  Reply
 3. aftonande

  Det är ju bra att du har kapital nog att köpa Beijer både idag och framöver. Men om man törs ha sina sparpengar på Akelius, utan insättningsgaranti men med 5,5% ränta, så måste det ju vara bättre än att köpa Beijer högt värderad men med 4 % direktavkastning. Sen kan man ju köpa Beijer för pengarna när börsen har gått ner. Om man däremot inte litar på Akelius så måste ju ett köp av Beijer med dagens direktavkastning vara ett av de bättre sätten att få lite avkastning på sitt kapital, jämfört med nätbankernas drygt 2% på sparkontona.

  Reply
  1. Olle Qvarnström Post author

   Du får inte glömma utdelningstillväxten. Alltså, Akelius kanske är det bästa alternativet just nu, men inte på lång sikt eftersom räntan där snarare är konstant. Men eftersom Beijer Alma förmodligen kommer öka sina vinster och utdelningar så kommer det att vara bättre på lång sikt.

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply

Leave a Reply