Omfördelning: Protector Forsikring – Swedbank

Efter dagens omvända vinstvarning i Protector Forsikring så tycker jag att aktien börjar utgöra en lite väl stor del av portföljen, speciellt för att vara ett så pass litet företag som det faktiskt är. Värderingen är, som många redan påpekat, fantastisk, men jag känner ändå att jag inte vill lägga för många ägg i den korgen. Med dagens uppgång och förra veckans rörelser så ligger jag nu ca +19 % i Protector vilket gör att jag tycker att det är dags att lätta lite på gasen.

Efter dagens “katastrofala” rapport av Swedbank så tyckte jag att det uppenbarade sig ett mindre köpläge. Rapporten var inte katastrofal egentligen, och där har jag inte speciellt mycket att tillägga det som redan sagts av fundamentalanalys och Lundaluppen. Oavsett, när jag har beräknat direktavkastningen i Swedbank så har jag oftast gjort det baserat på föregående års utdelning, vilket då gett mig lite utrymme för marginal. Nu säger man att utdelningen blir mindre än väntat, men den är fortfarande större än vad jag räknat med, vilket förstås är enormt positivt. Efter rapporten idag så fick vi en dipp ner med nästan 4% som jag tyckte var onödigt stor, så jag passade på att köpa lite extra. Direktavkastningen på köpkursen är ca 5,9% vilket jag tycker är absurt för ett så fint bolag som Swedbank faktiskt är.

Det jag gjorde var att jag sålde Protector Forsikring för ca 11000 kr och köpte Swedbank för motsvarande summa. Nu är Swedbank mitt näst största innehav, hårfint bakom Castellum.

På torsdag är det dags för Atlas Copco att rapportera, förhoppningsvis blir det totalflopp och jordfräsdags för aktie, det är verkligen en aktie jag ser fram emot att få äga. Tyvärr verkar ägandet få vänta en stund. Det är ett mentalt helvete att jaga köplägen i kvalitetsaktier.

Utöver ångesten i och med lägenhetsletandet så börjar också ångesten kring ränteförhandlingen att infinna sig. Vilken bank är bäst? Vill jag flytta min privatekonomi bara för att få lite billigare lån? Hur mycket pratar vi om i kronor och ören? Det är nog lätt att gå på en rejäl mina här, det viktigaste är förstås att kolla upp totalkostnaden och inte stirra sig blind på räntan.

Mvh,
Snåljåpen

3 comments

 1. Ja, du ska kolla upp det. Du tjänar massor av pengar på det och lägger du ned lika mycket tid på bästa bolånet som på aktier får du lika bra avkastning.

  Vad som kommer hända är:
  * De kommer vilja att du pensionssparar i en IPS även om det inte är lönsamt för dig.
  * De kommer vilja att du tecknar försäkringar via dem (men försäkringar ska man inte snåla på eftersom du vill ha något som täcker så mycket som möjligt – varför annars försäkra?)
  * Du kan åka på internetbankskostnad och kontokortskostnad

  Jag rekommenderar dig att räkna på en totalkostnad på allt och se så att det är du som blir vinnaren!

Leave a Reply