Snålprojekt – Budget

För att klara av att ta mig igenom vårens snålprojekt så behöver jag ju förstås en budget, hur ska jag annars kunna hålla koll på pengarna? Jag har länge haft en budget men har tyvärr varit riktigt dålig på att följa upp den, jag följer alltid upp hur mycket jag sparar undan, men vart tar resten av pengarna vägen? Den här månaden behöver jag ha stenkoll på mina utgifter för att klara mig inom mina ramar, och därför tänkte jag försöka redogöra för så många utgifter som möjligt. Detta kommer att ske löpande under tiden är tanken, så får vi se hur det går!

Under de första 3 månaderna på projektet så förväntar jag mig en inkomst på ca 32 000 kr netto, men exakt vad inkomsten blir får jag veta under januari. Det betyder att om jag ska leva på 10 500 kr så ska jag kunna spara 21 500 kr, och om jag klarar av att komma under 10 500 så blir det förstås ännu mer till sparandet!

Januari
Inkomst32500
Hyra-5000
Bredband-115
Försäkring-59
ICA-faktura-2180
Transport-790
Spotify-99
Fickpengar-2500
Resor-1500
Avanza-ISK-19800
Avanza-Barn-400
Sparande21700

Inkomst

Inkomsten förväntas landa på ungefär 32 500, exakt hur utfallet blir återstår att se fram mot löning. Inkomsten kommer sedan att vara identisk under februari och mars för att sedan beräknas på nytt i april, så det är nu i januari som ramarna för den tidiga våren sätts.

Hyra

Min del av hyran blir 5000 kr. Vår totala hyra är på 6500 kr men då jag tjänar mer så betalar jag också mer. Mitt enda villkor till min sambo är att all hennes “betalningslättnad” måste hon spara i aktiefonder, annars får hon stå för halva hyran. Det är en deal som vi båda är nöjda med och som jag själv tycker är väldigt bra.

Bredband

Bredband är en fast utgift där ingenting kan hända, det kostar alltid lika mycket och jag vet precis vad detta gäller.

Försäkring

Hemförsäkringen ligger på 118kr vilket vi delar på rakt av. Vi har också en bilförsäkring som vi betalar för men den betalas på halvårsbasis, och den betalningen har vi precis gjort vilket gör att jag inte behöver ta ställning till det under det här projektet.

ICA-faktura

Vi har ett gemensamt kreditkort från ICA där vi samlar våra gemensamma utgifter. Detta går normalt till mat, bensin och eventuella nöjen för oss båda. Historiskt så har detta legat på ca 2-2500 kr per person och månad och jag förväntar mig att vi hamnar däremellan.

Transport

SL-kortet kostar 790 kr och är ett måste för att jag ska kunna ta mig till jobbet. Hade det varit sommar så hade jag kunnat snåla och cykla, men i januari så står jag gärna över det!

Spotify

Spotify har jag igång kanske 5-6 timmar om dagen och det kan jag absolut inte tänka mig att vara utan, aldrig någonsin. Vad 99 kr i månaden blir utspritt per lyssningstimme är knappt värt att prata om.

Fickpengar

2500 kr får jag på mig att bränna på allmän vårdslöshet och liknande utgifter. Hit räknas lunch när man glömmer matlådan och en och annan finkaffe ändå.

Resor

Jag har ett separat konto dit jag sätter 1-3000 kr i månaden där pengarna är avsedda till resor. Under den här perioden kommer jag att sätta av exakt 1500 kr/mån vilket ger mig en bra förutsägbarhet. 1500 kr i månaden blir 18 000 kr om året vilket brukar räcka ganska bra för mig.

<h2Avanza-ISK

 

Detta är alltså mitt aktie/fond-sparande hos Avanza dit majoriteten av mitt sparande går varje månad. Det är hit som jag normalt sparar 10 000 kr/månaden. Även om jag “sparar” pengar till resekontot så är det pengar sparat till konsumtion, så jag räknar normalt sett inte med det i min sparkvot. Under det här projektet kommer dock alla pengar som inte konsumeras omgående att räknas som sparande.

Avanza-Barn

Förr eller senare blir det dags för barn, och för att alla utgifter, á la barnvagn, inte ska slå hårt mot privatekonomin så har vi börjat göra avsättningar på månadsbasis för att få en liten krockkudde som hjälper oss att stå emot detta. Vi började med detta relativt nyligen, men med 400 kr per person och månad så hinner det fort bli en del. Dessa pengar kommer förstås inte räcka långt, men det är bättre än inget! Dessa pengar räknas i vanliga fall inte heller in i sparkvoten men kommer att göra det nu under projektet.

Sparande

Totalt sparande bör alltså bli ca 21 500 per månad om man lägger ihop rese-, barn- och ISK-sparandet. Det tycker jag är helt fantastiskt och om jag klarar det så kommer jag att bli riktigt jäkla nöjd.

Allt som allt så är jag nöjd med budgeten. Det finns möjligheter att skära mer i kostnader kring fickpengar plus att jag kan tvinga min sambo att betala mer på hyran, men det är inte rätt väg att gå. Det här är mitt projekt och om det är någon som ska ta den ekonomiska smällen för det så är det jag själv :)!

Mvh,
Snåljåpen

12 comments

 1. I min budget ingår:
  Julsparande: 500/månad, födelsedagar: 500/månad, systembolaget: 500/månad.

  Jag förstår att man kan ha 3 vita månader, men julen försvinner ju inte, inte födelsedagar för den delen heller. Jag har säkert överbudgeterat, men jag kryddar hellre utgiftsposterna och minskar inkomst/sparandeposterna i budgeten, för att få en fin överraskning sen.

  I min budget för 2 vuxna och 1 barn ligger utgifterna på ca 29’/månad. Där är livsmedel (+hygien osv) på 7000kr. Denna post vill jag dra ner till 5000, vilket är mitt nästa projekt.

  Hur tänker du kring det jag nämner här?

  1. Det gör mig lycklig att du har budgeterat för systembolagshandel. Asså, även om jag gillar att ha uppdelat för allting så skulle nog jag bli galen av att dela upp det så där extremt. Eller sätter du t.ex. jul+födelsedagar på samma konto?

   Jag tycker 29k per månad låter som ganska mycket egentligen, men det kanske är rimligt med lån och allt. Det är trots allt inte gratis att bo och leva.

   Mvh,
   Snåljåpen

   1. Jul, födelsedagar & bilservice går in på ett vanligt räntespar. Systembolaget bränner man ju lätt. Ska dock dra ner den posten till 300 kronor. Då får man 2 boxar rött vin, borde väl räcka 1 månad?

    Jag vill få ner 29´till 25´, men i ett första läge ska jag få ner det till 27´. Tror lätt vi kan droppa ICA-inköpen med 2 laxar. Får helt enkelt klara oss med mindre chark och lyx 😉

 2. 5000kr/månaden för mat och bensin, när ni åker kommunalt till jobbet. Nej, någon måtta får det vara på utsvävningarna. Nu vill vi se nudlar i handfat, pasta med ketchup, uppstekt havregrynsgröt och andra kulinariska höjdare. Transport med cykel i snömodd. Kanske en kort introduktion i montering av dubbdäck på cykel.

  1. Det är bara jag som åker kommunalt till jobbet, min sambo åker bil ca 5 mil om dagen vilket förstås drar upp kostnaderna en del. Men självklart finns det utrymme att banta ner budgeten mer ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

  1. 115kr är min halva av utgiften, egentligen kostar det 229kr/mån. Bahnhof är leverantör via Sundbybergs stadsnät. Som aktieägare i Bahnhof måste jag ju dra mitt strå ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Jag jobbar ganska hårt med min budget och mina excelblad och när man ser en sådan här budget så undrar man om jag kanske går in lite för hårt för mina utgiftsuträkningar =)

  Kortsiktigt:
  I min egen budget ingår just nu överföring Gemensamt konto, Blandade kostnader (julklappar, fiskekort, födelsedagar ), Spenderarbuffert, Avsättningar, Underhåll Hem, Samboroligt, Bensinkonto, Fordon (Underhåll), Kläder, Tobak, Frisör, Resa, Alternativ investering, Inköp Soffa, Inköp Elekronik,

  Långsiktigt:
  Aktieöverföring, Nybyggnation, Kaminsparande, Krisbuffert

  och sedan fortsätter det på vårt gemensamma konto med ca 25 poster till (uppdelat i långsiktigt och kortsiktigt), där allt följs upp löpande och kan redovisas för ett par år tillbaka…

  Jag tycker man ska göra skillnad på kortsiktigt om långsiktigt sparande och som du ser så tycker inte jag att ett resekonto är sparande på lång sikt. Ditt resekonto är ju egentligen något du kommer spendera snart och som inte är värdeskapande inför framtiden (förutom nog så viktiga mjuka värden som minnen, välbehag m,m,) Det enda inköp av en sak till hemmet som jag anser vara långsiktigt sparande är en kamin som ska sättas in när vi byggt ut vårt hem då den ger både värdehöjning på boende och kostnadsminskning. Liknande tänker jag när vi bygger något nytt som när vi t.ex. byggde ett stall till min sambo förra året. Sparar jag till en soffa så är det kortsiktigt och skulle jag sedan vilja byta kamin om ett par år så skulle det räknas som underhåll och enbart en kostnad.

  Även om man räknar bort allt utom ditt ISK-sparande så ligger du på fantastiska 60,9% sparande. Om du skulle fortsätta efter denna budget (och klara den) under sju år samtidigt som Ni sålde bilen, drog in på resorna, drog ner på spenderarpengarna, delat jämt på hyran och väntat med barn och kastat in allt på din ISK så skulle du vara väldigt nära Early retirement Extremes formel för ekonomiskt oberoende på sju år. Nu funkar kanske inte det i praktiken men det är ändå en kul tanke som hade gått att få ihop om man varit mer extrem.

  Kul att se att någon ändå ligger nära möjligheten. Har försökt räkna på vad som krävs för mig för att komma upp i en sådan procent men jag känner mig inmålad i ett hörn med en alldeles för stor kostnadsbild. Jag vet iofs hur jag skulle göra men det skulle kräva ännu mer extrema åtgärder….

  Starten skulle vara: Bli singel, skaffa en liten lägenhet i stan, sälja båt med motor (risk för kostnader så fort det är fordon), ställa min leasingbil som en poolbil på jobbet och endast använda den till arbetsresor, osv. men det kommer aldrig att ske i praktiken, sparande är ju inte allt livet =)

  Lycka till med budgeten!

 4. Tror nog du har räknat lite i underkant vad det gäller utgifter men det kanske går! =) Saknar dock, CSN, Kläder och Inredning men det kanske ryms under fickpengar?

  1. Om det inte framgick av texten så är detta budgeten för de specifika månader fram tills lägenhetköpet. Garderoben är full och ingen ny inredning behövs för stunden. CSN-lån har jag inget alls då jag inte pluggat någonting.

   Budgeten täcker alltså utgifterna under dessa månader, inte under ett levnadsår totalt.

   Mvh,
   Snåljåpen

   1. Ahh förstår. Läste nog lite slarvigt för har precis gjort en egen sammanfattning av utgifter för 2013 och budget 2014 så var lite inte i tankesättet att det gällde för hela året!

Leave a Reply