Om att tjäna pengar på bloggande.

Fortfarande känns det som om det kommer upp nya ekonomibloggar varje vecka och jag vet inte hur många mejl jag får varje vecka där folk frågar om hur man tjänar pengar på sitt bloggande. Det börjar nästan bli lite för många frågor om just detta så jag tänkte istället göra ett inlägg om just detta.

Tjäna pengar med reklam på bloggen

Det absolut vanligaste sättet att tjäna pengar på bloggen är genom att sälja reklam utplacerat på väl valda platser på hemsidan. Poängen är att man får betalt av annonsörerna för varje person som klickar på eller för varje person som ser dessa reklamlänkar, men det finns också möjligheter för mer avancerade samarbeten.

Affiliate

Ett företag som historiskt varit duktiga på de lite mer avancerade samarbetena är TradeDoubler. Där kan man t.ex. placera reklam på sin hemsida till en webshop, och om någon av hemsidans besökare klickar på länken och sedan köper någonting från webshopen, ja, då kanske man får en bonus från shopen i form av pengar. Klassiskt är t.ex. att man kan få 5-20% av vad kunden handlar för. Just denna modell kallas för “affiliate”. Jag själv har ansökt om att få affiliate-avtal med bokhandlare på nätet som jag sedan kan länka till ifrån mina boktips, jag länkar ju redan, så varför skulle jag inte kunna få betalt också? Tradedoubler som företag och investering har för övrigt behandlads av Börspodden i flera avsnitt!

AdSense

Adsense är Googles egna verktyg för att publicera annonser på internet. Sättet som man som bloggare tjänar pengar på här är genom visningar av annonserna och klick på dessa. AdSense är det i särklass mest använda verktyget och det är av en anledning, här tjänar man oftast mest pengar. Google har genom åren blivit väldigt kompetenta på att rikta denna reklam till rätt personer och de bakomliggande funktionerna är tämligen avancerade. Så som det funkar så kommer Google att föra statistik på dina besökare och hålla ordning på vart någonstans de surfar, kanske går de in på sportamore, kanske kollar de på någon flygresa eller liknande. När användarna sedan kommer till din sida så kommer Google automatiskt att placera annonser för de sidor som just denna specifika läsare kan tänkas vara intresserad av, baserat på dennes tidigare historik. Ifall besökarna sedan klickar på dessa länkar så kommer du som hemsideägare att få betalt. Det är just denna analys som Google visat sig vara så duktiga på, och det är just därför som AdSense är det i dagsläget bäst betalande systemet för bloggintäkter.

När man blivit riktigt stor så kan man själv sälja annonsplatser direkt till företag som är intresserade av att synas på din hemsida. För att du ska lyckas med detta så behöver du ha blivit riktigt stor och ha riktigt många besökare per dag. Här finns det också möjlighet att tjäna mycket pengar, men det är en väldigt hög tröskel att komma hit, och väl där är det väldigt svårt att förhandla med de stora företagen.

På samtliga annonsnätverk är att det är ganska dåligt betalt per inlägg då man behöver ha riktigt många besökare för att det ska ge mycket pengar, men det är också det absolut lättaste sättet, alla kan göra det! Med affiliatenätverken går det att tjäna riktigt mycket pengar om man lyckas hitta rätt samarbetspartner och lyckas få sina besökare att handla, för de allra flesta är det dock väldigt svårt och annonsnätverk likt AdSense fungerar bättre.

Tjäna pengar på sponsrade inlägg

Ett annat populärt sätt att tjäna pengar på är genom att sälja sponsrade inlägg. T.ex. så kanske du besöker ett café någon dag, och så skriver du ett inlägg om hur bra detta café var och kan på så vis få betalt av cafét för att du gör reklam för dem. I praktiken så är det oftast företagen som tar kontakt med säljaren och ber om att få ett inlägg skrivet om deras verksamhet i utbyte mot betalning eller saker. Det absolut vanligaste idag är att man, istället för att få betalt i pengar, får betalt i saker från stället man gör reklam för. Kanske är det någon webshop, kanske är det någon tjänst eller någonting annat. Bland träningsbloggar så är det t.ex. vanligt att man får lite proteinpulver eller träningskläder om man visar upp deras produkter på bilder och är en bra ambassadör för märket. Så det finns förstås fler sätt att “tjäna” på en blogg än att bara få pengar, gratis produkter som man ändå använder är ju också värt någonting. Här är dock tröskeln lite högre, det krävs ofta att du har en gedigen läsarkrets och att du har bra statistik att visa upp för att inläggsköpare ska vara intresserade av att köpa inlägg av just dig.

De sponsrade inläggen kan betala riktigt bra med rätt kund och det är här som det finns riktigt mycket pengar att tjäna. Om du har många besökare och en starkt nischad blogg så finns det förutsättningar för att få riktigt bra betalt. Men även för de lite mindre bloggarna så kan man via t.ex. Bloggerfy sälja inlägg för ca 40-100kr/st. Tänk dock på att du snabbt förlorar din trovärdighet och dina läsare ifall du spottar ur dig för många sponsrade inlägg och för lite eget material, balansakten här är svår!

Tjäna pengar på bloggportaler

Kanske vill du slippa allt krångel och börja blogga hos en befintlig bloggportal, t.ex. Spotlife, blogg.se eller liknande. Vissa av dessa portaler har inbyggt reklam i sig där reklamintäkterna i vissa fall delas med av till bloggarna. Det här kan vara ett väldigt enkelt sätt att komma igång, men i 99% av fallen så är detta en dålig idé. Portalerna behåller för stor del av kakan och du själv kommer knappt få ett öre. Sen när du väl växt ur den här kostymen kan det också vara krångligt att flytta till en ny blogg då portalerna självklart vill att deras bloggar stannar kvar. Min rekommendation är att aldrig någonsin använda dessa.

Sammanfattning

Det absolut bästa är förstås att använda sig av flera av de ovanstående metoderna, själv använder jag mig av AdSense och ibland av sponsrade inlägg. Med AdSense så har jag en jämn och fin intäktsström varje dag och med de sponsrade inläggena så kan jag tjäna lite extra då och då. Tanken är att jag framöver ska försöka laborera lite mer med Tradedoubler och affiliate-program, men jag har inte riktigt känt att det har varit värt att lägga tid på detta, förrän nu då. Även om kanske inte Tradedoubler är vägen till rikedom så är jag helt säker på att affiliate-program är det absolut mest effektiva sättet att tjäna pengar med. Sen finns det förstås en fin linje mellan att vara en bra affiliate till att vara en sellout, men den balansgången finns alltid :).

Mvh,
Snåljåpen

9 comments

 1. Började för ett tag sedan sätta mig in i Adsense och tradedoubler och det är helt klart ett enkelt sätt att tjäna några kronor per månad på en hemsida/blogg. Att fler och fler vill publicera annonser på sin webbplats sänker dock priserna för att annonsera och därmed även intäkterna för annonsören på sikt.

  1. Du som är en vän av rationalitet borde väl inse att det är dumt att tacka nej till reklamintäkter? Om någon vill betala mig för någonting jag gärna gör gratis så finns det ingen anledning att vägra. Inkomsterna från bloggen är ungefär lika stora som utdelningen från portföljen, så även om det för dig är struntsummor så kommer dessa pengar vata värda mycket i framtiden.

   Sen känns det fruktansvärt bra att få betalt för att bejaka din hobby!

   Mvh,
   Snåljåpen

   1. Det är rationellt om det bara finns fördelar och inga nackdelar. Förutom att reklam är störigt finns det de som har problem med trovärdigheten när allt för mycket reklam är inblandat. Se bara vad som hände med Lundaluppens kommentarsfält efter Avanzas intåg. Diskussionerna med 100+ kommentarer försvann och har ersatts av nya kommentarer av en helt annan karaktär. Det är inte värt en extra tusenlapp om året eller två som det ska till 63 % skatt på eller något sådant.

    Så länge man håller sig på rätt sida av reklamlinjen har jag inga problem, men jag avstår själv (till det dyker upp ett tillräckligt attraktivt erbjudande ;-)) och det finns bloggar som jag helt avstår på grund av att det blir för grumligt med köpta inlägg osv. Uppenbarligen inte din, eftersom jag är här 😉

 2. Antar att det är nackdel för annonsintäkterna om läsare läser inläggen via t.ex. feedly? Samt om man har installerat Ad-block som plugin i sin webbläsare.

 3. Jag hade ingen aning om att vissa av dina inlägg är sponsrade – alltså textreklam. Menar du på allvar att du får betalt för att skriva att vissa företag är bra utan att du upplyser dina läsare om att det rör sig om reklam? Då kommer jag genast sluta läsa din blogg (som jag tidigare har uppskattat mycket).

  1. Hittills har jag publicerat 2 (tror jag) inlägg som varit sponsrade, båda dessa har publicerats med en titel som innehållet “Sponsrat inlägg”. Jag har aldrig skrivit ett inlägg och fått betalt för det utan att jag redogjort för det rakt ut. Jag har funderat på att i framtiden börja använda detta tillvägagångssätt mer, men det kommer alltid att göras med 100% transparens. När jag rekommenderar fonder så är det på grund av att jag gillar dem, inte för att jag får betalt. Om jag i framtiden skulle ändra på det så LOVAR JAG att berätta det :).

   Jag vill också berätta att jag har ett “samarbetsavtal” med Avanza där jag själv får förmånliga handelsavtal i utbyte mot att göra det jag gör. Det finns inga krav på mig att länka till Avanza, det finns inga krav på mig på att förespråka några produkter eller liknande. Avanza vill att intresset för investerande ökar varpå jag som bloggare bidrar till detta. Jag vill fortsätta vara oberoende även om jag ofta pratar om Avanza eftersom jag själv är deras kund och det är utifrån min erfarenhet av dem som jag skriver.

   Jag hoppas att detta ger dig svar på dina frågor, och om du har några synpunkter i övrigt kring detta så är du mer än välkommen att kontakta mig på olle@oqab.se så kan vi diskutera det närmre.

   Mvh,
   Snåljåpen

 4. Tack för det utförliga svaret. Det låter betryggande och jag kommer att med glädje fortsätta ta del av dina reflektioner och analyser. Hälsningar Anders Hedman.

Leave a Reply