Månadsbokslut: Januari 2014

Januari är slut och det är dags att sammanfatta utvecklingen. Alla vi som läst finanstidningarna har väl knappast missat det “blodbad” som varit på börsen de sista veckorna, nu menar väl knappast jag att det är kris och panik, men vi har ändå haft en betydande oro över börsläget på sistone. Jag tror inte att det finns någon större anledning till oro, iallafall inte om man är långsiktig, men om vi inte får se vinsterna öka i samma takt som väntat så är det nog läge för en liten rekyl nedåt, en rekyl som jag alltså tror att vi är mitt i just nu. Det var faktiskt ganska längesedan som jag var så negativ till den närmsta framtiden som jag är nu, men det betyder förstås inte att jag säljer allt jag har. Den flitige läsaren vet att jag minskade börsexponeringen på mina lågrisktillgångar men utöver det så gör jag ingenting annat än att balansera portföljen med tankar om sund diversifiering.

Flera stora bolag har nu rapporterat och bland mina innehav är det bara Swedbank och Castellum som hunnit med detta, och den stora spänningen är alltså framför mig. Rapportsäsongen har ju inte direkt inledit med fest utan vi har haft flera besvikelser, bland annat då Swedbank som inte höjer utdelningen till den nivå som man tidigare trott. Electrolux hade en besvikande försäljning och aktien stack ner nästan 9%. Apple föll också rejält. Även om besvikelserna inte är några ordentliga jordbävningar för företagen så ska man inte förakta vilken effekt detta kan få på aktiekurserna. Det är ju trots allt investerarnas känslor och tankar som styr i det korta perspektivet, och inte nödvändigtvis hårda fakta.

Under januari så har min portfölj ökat med 1,81% vilket kan jämföras med index som backat 2,14%, vilket är någonting jag kan tacka Protector Forsikring och mina defensiva ränteplaceringar för. Eftersom bara 47% av portföljen har exponering mot börsen så känner jag mig ändå ganska komfortabel inför den våta filt som ligger kvävd över börshetsen. Det tråkiga med den här typen av portföljallokering är förstås att den enorma uppgång som vi sett i Protector den sista månaden inte ger några stora rusningar i portföljen, men samtidigt är det ju skönt att ha en stabil resa.

Utveckling januari 14

Totalt ökade tillgångarna med 30 598 kr vilket gör att målet med 500 000 kr innan 2014 är slut ser ut att klaras av med lätthet!

Allt som allt har det ändå varit en bra månad, snålmånaden har gått bra och även om jag övertrasserat min budget för fickpengar så har jag kommit under på annat så det har ändå jämnat ut sig och jag utan problem kunnat spara de 21700 kr som jag hade som mål att spara. Nu får vi se hur det kommer att gå i februari, förhoppningsvis ska det inte vara några problem nu heller, men det återstår förstås att se!

Portföljen ser för närvarande ut såhär:

Aktie/Fond % av tot
Spiltan Räntefond Sverige 35,59%
BSU 11,11%
Castellum 7,69%
Swedbank 7,56%
Övriga likvida tillgångar 6,57%
Protector Forsikring 6,16%
Beijer Alma 6,16%
Blackrock Municipal (BFK) 5,74%
Betsson 5,59%
Bahnhof 4,07%
Acando 3,76%

Mvh,
Snåljåpen

7 comments

 1. Ska du inte jämföra mot SIX Portfolio Return Index istf OMX 30, när du har så mycket likvida medel ??
  Eller ett index bestående av 40-45% 3 mån ränta och 55-60% SIX Portfolio Return Index ?
  Din portfölj har ju väldigt låg exponering mot OMX30, bara Castellum, Swedbank är i OMX30 av dina innehav.
  Min utveckling i år(=januari )är 2,42% och 107% exponering mot aktier.

  1. Bra fråga, jag har alltid jämfört med OMXS30 men det är mycket möjligt att jag borde göra något annat. Kanske ta en viss del mot något ränteindex och en annan del mot SIXRX. Har du något bra tips på hur jag bör mäta? Egentligen är det inte så jätteintressant att jag slår index eller inte, även om det förstås är roligt. Så länge som jag uppnår en positiv avkastning till en risk jag är komfortabel med så är det bättre än att inte investera alls ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

   1. Jag funderar på att fortsätta spara maxbeloppet varje år eftersom räntan är mer än dubbelt så hög som bolåneräntan. Jag ser det som ett bra buffertkonto om boräntan stiger. Jag tycker det är värt att fortsätta spara där trots att jag inte får alla fördelar längre och så länge den norska kronan är ganska lik den svenska i värde.

 2. Ser att du har BSU-sparande. Bor du i Norge eller Sverige? Jag bor i Norge och har BSU, jag ska flytta hem till Sverige i vår. Hur resonerar du kring att fortsätta spara i BSU om du inte bor i Norge och köpt boende i Sverige utan att använda BSU som insats.

  1. Jag har BSU-sparande och flyttade hem till Sverige i maj 2013, då hade jag bott i Norge i 2½ år. Just nu är vi på jakt efter bostadsrätt och tanken är att dessa pengar ska in där i direkt. Anledningen är väl främst att jag inte kan göra avdragsgilla insättningar och att jag misstänker att jag framöver kommer att få betala vinstskatt på räntan eftersom jag inte längre betalar skatt i Norge. Sen vill jag använda pengarna på annat sätt, t.ex. i lägenheten eller på börsen. Bor man i Norge däremot så finns det väl egentligen ingen anledning att plocka ut pengarna så länge som räntan är nära 5% och avkastningen är skattefri.

   Hur gör du själv?

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply