Portföljstatus – Februari

Det har hänt ganska mycket i min portfölj sista tiden och jag känner att det är dags för en liten sammanfattning av hur läget ser ut just nu!

Innehav

Bahnhof

Aktietorgets bästa bolag som går från klarhet till klarhet. Vinsten fortsätter växa, omsättningen fortsätter växa, skulderna har betalats av helt och utdelningen närmar sig 4%. Det finns verkligen ingenting att anmärka på här, även om vinsttillväxten skulle avta så finns det fortfarande lite utrymme i kursen. En av mina absoluta favoriter, önskar bara att jag köpt tidigare. Fortfarande en värdering på knappt 700 miljoner vilket gör aktien väldigt volatil, men har man inte mage att hantera detta så kan man placera aktien i byrålådan och inkassera den löpande utdelningen :). Med 700 miljoner börsvärde, årsvinst på 66 miljoner, 100 miljoner i kassan och en tillväxt (både vinst och omsättning) som pekar spikrakt uppåt så kan jag inte göra annat än att gilla Bahnhof!

Beijer Alma

Ett riktigt tråkigt och osexigt kvalitetsbolag. Handeln i aktien är nära noll vilket kanske är ett fantastiskt tecken på den långsiktighet som finns hos ägarna. Precis som Börspodden pratade om grossister igår så ägs också Beijer Alma till stor del av Didner & Gerge, Odin och Lannebo. Det är 3 fondbolag som jag gillar och som ofta gör sunda och bra placeringar, så även här. Direktavkastning på 4,5 % får mig glad!

Betsson

Betsson är Beijer Almas motsats, Betsson är grymt spännande och sexigt. Spelbransch, valutarisk och tillväxt. Med en stabil tillväxt i hela verksamheten, billiga förvärv och mer fokus mot mobila intäkter så känns det som om Betsson gör allting rätt just nu. Med ett P/E på dryga 16 är det inte fantastiskt billigt, men inte heller fantastiskt dyrt med tanke på den tillväxt som ändå finns. Direktavkastningen på 4,6 % ger en viss krockkudde mot svängningar i börskurs.

Castellum

Sveriges stabilaste fastighetsbolag? Har höjt utdelningen varje år i 17 år och ger nu en direktavkastning på 3,75 % vilket är lägre än konkurrenterna i branschen men samtidigt är det här kvalitet och stabilitet på en helt annan nivå. Man kunde förstås haft en starkare finansiell ställning, men ledningen har bevisligen koll på läget och jag är inte rätt person att läxa upp dem!

Protector Forsikring

Efter att flera bloggare (vem var egentligen först?) tagit upp Protector Forsikring så blev det till slut även dags för mig att plocka in det Norska försäkringsbolaget i portföljen. Väldigt låg kostnadsmassa, fin tillväxt och samtidigt låg värdering gjorde enligt många bloggare uppsidan väldigt stor. Protector blev förra årets trendigaste aktie på Avanza med en ökning av ägare på 2455%. I år är aktien upp 41 % efter fina pressmeddelanden och en rejält höjd utdelning. Vill man veta mer om Protector så gillar jag Kennys tankar på Aktiefokus.

Swedbank

Fundamentalanalysbloggens favoritaktie nummer ett. Stabil och fin bank med näst högst utdelning på large cap, alltså 5,61 % direktavkastning. Svenska banker är det absolut trevligaste att investera i just nu enligt mig på grund av det oligopol som finns och på grund av att värderingarna trots allt inte är helt åt helvete. Ingenting är billigt just nu, men bankerna är iallafall inte hutlöst dyra. Swedbank är mitt val!

Spiltan Räntefond

Tävlar med Cliens om att vara Sveriges bästa korträntefond. Det naturliga valet för pengar som ska användas inom 12 månader, här placerar jag alla pengar jag ska använda till mitt kommande lägenhetsköp. Om jag vill ha en lågriskfond för att minska risken i portföljen så väljer jag hellre Atlant Stability!

Sparkonto

Jag har fortfarande en inte helt obetydlig summa pengar på sparkonto där de får ligga och jäsa. Delar av dessa pengar ska användas till lägenhetsköp, delar kanske till kommande renoveringar och delar till att bara fungera som buffert. Här kommer en del av bufferten att flyttas till Spiltan Räntefond i framtiden då jag inte behöver ha akut tillgång på dessa pengar.

Sammanfattning

Jag har tidigare gått ut och sagt att jag har ett uttalat mål att nå 500 000 kr innan 2014 är slut och har satsat ganska hårt på att kunna nå det. Det fantastiska är att vi har ännu inte gått in i mars och jag måste erkänna att jag redan avklarat årets mål. Eftersom jag fortfarande är helt skuldfri så innebär det en halv miljon i likvida tillgångar med 100% soliditet, fantastiskt! Jag tror att det är en ganska ovanlig situation för 23 åringar som inte har ärvt en enda krona, men jag kanske misstar mig ;). Därför är det nu dags att revidera mina sparmål framöver då nästa mål är 750 000 innan juli 2016, dit är det trots allt 27 månader och jag behöver “bara” få ihop 250 000 vilket alltså är mindre än 10 000 kr i månaden. Nu vet jag förstås inte vad som händer med bostadskostnader och liknande, men att jag ska tryckas ner under 10 000 kr i månaden, det tror jag helt enkelt inte på.

100 000 kr innan 2012-01-01 – OK!
250 000 kr innan 2013-01-01 – OK!
500 000 kr innan 2015-01-01 – OK!
750 000 kr innan 2016-01-01 (tidigare 2016-07-01)
1 000 000 kr innan 2018-01-01 (samma som tidigare)
3 000 000 kr innan ?
10 000 000 kr innan ?

Enligt nuvarande prognos når jag alltså min första EGNA miljon innan jag fyller 28, heja heja!

Mvh,
Snåljåpen

28 comments

 1. Stort grattis till det uppnådda målet och tack för att du uppmärksammande mig på Cliens! Inte det mest spännande tipset kanske, men jag vill parkera merparten av mitt kapital i räntefonder i väntan/hopp om en börsnedgång. Jag vill dessutom gardera mig med både hängslen och livrem, så avser sprida innehavet mellan flera räntefonder, delvis p.g.a. investerarskyddet som begränsar sig till 250 kkr (även om risken att det skyddet ska behövas anses vara minimal, så vill jag ändå inte ta någon risk alls för så lite avkastning).

  Har Spiltan Räntefond, Skagen Krona, AMF Räntefond Mix samt SPF Företagsobligationsfond. Cliens hade slunkit helt under radarn p.g.a. att den märkligt nog (?) inte listas av Avanza när man går via deras Fond-sida och listar Räntefonder med Lägst förvaltningsavgift.

  Vet du något om Cliens?

  1. Jag tror att Cliens är ett bolag som varit “stängt” länge och riktat in sig på att förvalta rika människors pengar men “nyligen” öppnat upp för allmänheten. Det jag vet är att de har riktigt erfarna anställda och att resultatet från deras fonder talar för sig självt. Jag har själv bara följt dem en kort tid men är minst sagt imponerad!

   Spiltan Räntefond är väldigt fin och den har jag själv. Om du vill ha “lite” högre risk men fortfarande mycket i kortränta så rekommenderar jag Atlant Stability. Det är egentligen en hedgefond men med majoriteten i korta räntepapper. När börsen går upp så går alltså denna bättre än konkurrerande räntefonder, och när börsen går ner så går den inte ner lika mycket som aktiefonder. Men lite beroende på hur snart du ska ha pengarna hade jag förmodligen satsat på Cliens eller Spiltan.

   Vågar man fråga vilka summor vi pratar om eftersom du är intresserad av investerarskyddet?

   Om du inte har läst så tipsar jag gärna om mitt inlägg om korta vs. långa räntefonder som jag själv tycker är väldigt bra https://snaljapen.se/2013/10/hur-kan-langa-rantefonder-ga-ner-nar-rantan-gar-upp.html. Där kan man förstå att det kan vara dumt med långa/medellånga räntefonder om man vill ha pengarna inom kort och räntan är historiskt låg.

   Mvh,
   Snåljåpen

   1. Vill inte gå in på siffror här, men jag är liksom dig obelånad och med ett bra sparkapital. Vi har också gemensamt att vi båda är IT-konsulter och “försiktiga på utgifter” 😉

    Tack, jag har redan läst det mesta du skrivit om räntefonder och dylikt. För mig väldigt läsvärt material, det mesta som skrivs brukar ju annars vara relaterat till aktier, så jag tycker du har kommit med mycket matnyttig information.

    Jag tänker mig att merparten räntefonder har historiskt gått bättre, helt enkelt för att de tar en större risk. Svårt att veta hur mycket förvaltningens skicklighet spelar in, men om man håller sig till välrenommerade förvaltare med låg avgift och gärna inte för stor fond så borde man pricka hyfsat rätt. Skagen Krona ligger därmed bra till i mina ögon (även om de presterat sämre än t.ex. Spiltan så kan det ju som sagt bero på graden av risktagande) och Cliens låter ju också intressant.

    Äger också XACT Bear sedan någon vecka tillbaks, så nu har jag garderat mitt aktieinnehav mot en fallande börs. Svårt dock att hitta en rimlig balans däremellan, facit kommer som vanligt lite senare.

 2. Oj, är du bara 23?! Hade gissat på en lite gubbigare ålder, 33 kanske? Bra gjort hursom, har du någon utbildning?

  /Simon

  1. Stämmer bra det, synd att jag gör dig besviken ;). Nej jag har ingen utbildning, jag har inte riktigt haft tid med det då jag jobbat konstant sen skolan. Har tänkt att jag ska plugga när jag inte kan ta mig högre i karriären utan utbildning. Dit har jag alltså inte kommit än ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Kul läsning Olle! tack för att du delar med dig. och grattis till en fantastik framgång. Jag är ganska ny i sparande med aktier och liknande. Har du några tips aktier att inhandla ? mvh Forhand

  1. Tack :)!

   Jag kan dela med mig av några bolag som jag bevakar, men alla är inte köpvärda på nuvarande nivåer.
   Acando, Atlas Copso, Axfood, Bahnhof, Betsson, Beijer Alma, Castellum, Handelsbanken, HEXPOL, KABE, Swedbank. Börsen är svår just nu så jag rekommenderar högutdelande aktier som står emot en eventuell sättning på börsen!

   mvh,
   snåljåpen

 4. Trodde också du var äldre, 30+! Ta det som en komplemang att du verkar mogen och grattis till att du uppnått dina mål.

  Mvh 28årig bloggläsare

  1. Tack :). Hoppas inte jag förlorar alla läsare nu bara! Men bara för att jag är 23 så betyder det inte att jag är omogen och oerfaren, jag har ändå jobbat heltid sen jag fyllde 17.

   Mvh,
   Snåljåpen

 5. Anders Wall som är styrelseordförande för Beijer Alma hoppade av efter ett eller två år på Handelshögskolan.

  Själv är jag alldeles för beläst =)

 6. Det är roligt med någon som uppskattade Bahnhofs rapport. Den var alltför medioker för mig personligen. EPS’en var ned i q4 på årlig basis och prognosen för 2014 var tillväxt i omsättning på ca 15 %, men rörelsevinsten väntas bara växa 6 %. Visst, det är högre än många andra bolag, men vad beror de pressade marginalerna på? Värderingen är hygglig, varken hög eller låg givet detta, men jag litar som så många gånger förr på att Karlung kan hitta på intressanta grejer.

  1. Samtidigt är utdelningen väldigt fin nu, soliditeten stark, kassaflödet fint och man är numera skuldfria. Man behöver inte växa nämnvärt för att det ska vara en trevlig investering. Tror på rejäla utdelningsökningar framöver.

   Mvh,
   Snåljåpen

 7. Tjena Olle, har just fått upp ögonen för din blogg och gillar den skarpt!!! En fråga som dök upp efter att ha läst detta inlägg är, hur mycket ungefär av din ökning är genom insättningar och hur mycket är genom ökning av aktievärdet? Tycker det är lite spännande att du lyckas öka portföljvärdet 100% 9 (!) månader för utsatt tid. Det är bara till att lyfta på hatten och gratulera!!

 8. Då är vi lika gamla 😉 Själv studerar jag dock och vore det inte för det hade vi haft nästan samma nettoförmögenhet! 🙂 Men de närmsta åren så kommer min snarare att sjunka än något annat, det känns ganska tungt men så är det ju, ibland kommer livet i vägen!

  1. Jag har väl egentligen ganska mycket tur att jag inte behövt plugga någonting hittills. Än så länge så löper karriären och utvecklingen på i ganska bra fart utan att jag ska behöva ta ett kliv åt sidan och gå till universitetet. Men samtidigt skulle jag gärna vilja plugga någonting, och jag vet precis vad, men det är svårt att hoppa av ett välbetalt jobb för att plugga. Om några år kanske!

   Mvh,
   Snåljåpen

 9. Kul att ni uppmärksammar vår förvaltning. Prenumera gärna på vårt nyhetsbrev för regelbunden information om våra fonder. Mvh Tomas Henriks, Marknadschef, Cliens Kapitalförvaltning

  1. Kul att ni har en förvaltning som är värd att uppmärksamma! Själv prenumererar jag på brevet sedan en tid tillbaks och tycker verkligen att fler borde göra det!

   Mvh,
   Snåljåpen

 10. Tycker du gör tydliga framsteg fortare än alla andra bloggare just nu. Du är nyfiken, beredd att lära, erkänner att du inte kan allt, samtidigt som du är tydlig med vad du kan och dina starka sidor m.m. Det allra farligaste är att fastna i gamla mönster eller en tro att man vet bäst. Därför tycker jag det är klockrent att du intervjuar folk i olika positioner för att få mer proffsinput än vad du kan få av oss bloggare, sedan tror jag att du är precis rätt person för att skapa dig en egen bra medelväg. Stort grattis till ditt sparandemål. Grymt imponerad. Jag kan säga att Bahnhof/Betsson/Beijer Alma m.m. är några av mina favoritinnehav i Sverige men allra mest gillar jag Kopparbergs/Hexpol. Andra helt ok aktier är Handelsbanken/Assa Abloy/Atlas Copco/Nibe

 11. Hej,

  grattis till att ha uppnått ditt sparmål. Själv ligger jag rejält bakom 🙂

  Jag har bara en fundering, ta inte detta som kritik är du snäll. Hur kommer det sig att du har valt att inte vara anonym och går ut med hur mycket kapital du har? Jag är själv medlem på diverse “stereoanläggnings-forum” och där har man kunnat läsa skräckexempel på att folk som har lagt ut annonser med dyra högtalare och dylikt har fått “besök” när de har varit bortresta. Dessutom verkar det som att du är relativt öppen med din blogg på twitter/facebook, där du väl har bekanta som följer dig? Hur tänker du kring det? Det är ju ett ganska så känsligt ämne att delge folk uppgifter om sina tillgångar.

  Som sagt, ta inte detta som kritik, det är bara en intressant frågeställning. 🙂

  Lycka till med nästa delmål!

  1. Haha, om folk vill göra inbrott här så är det nog ett ganska rejält misstag. Om dom nu ens skulle ta sig in så hittar man inte mycket mer än IKEA-möbler och tomflaskor :).

   Jag är fruktansvärt trött på att folk tycker att det ska vara så hysch-hysch med pengar och tillgångar. Jag vill statuera ett exempel och visa att folk bör vara lite mer öppna med sina situationer. Tror att folk skulle sköta sin ekonomi bättre om de pratade mer om det. Nu är ju hela jävla sverige överbelånade och lyxfällan hälsar på överallt.

   Jag tycker inte att det är speciellt känsligt, varför skulle det vara det?

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply