Trading Places – en trött satir!

Trading Places, eller Ombytta Roller som den heter på Svenska, är en riktig klassiker som finns med på samtliga topplistor över de bästa filmerna om Wall Street. Filmen handlar om en snobbig råvarutrader (Dan Aykroyd) som får byta plats med en lurendrejare (Eddie Murphy) i ett bet mellan traderns två chefer. Vadslagningen går ut på att den ene påstår att även överklassen kommer att gå under omderas silversked tas bort ur munnen från dem, och den andra sätter emot detta såklart.

trading places

Trading Places är en skildring av två extremiteter och hur människor skulle klara av att byta plats med varandra. Man får se att vem som helst med lite hjärna kan bli en råvarutrader, och att överklassen snabbt förfaller till fördärv när miljonerna går förlorade. Men det är precis samma sak här som i många andra filmer om Wall Street, allting är översimplifierat och överdrivet till den gräns att det inte har så mycket verklighetsförankring. Visst, det här är en satirisk komedi, men ironi ska vara subtil och intelligent, inte barsk och plump. Det här är alldeles för uppenbart och påminner lite om Mel Brooks-filmerna, men utan punchlines.

Betyg:

5/10

Trading Places är tyvärr alldeles för töntig. Ironin och satiren går inte riktigt fram som den borde, och det här är inte någon speciellt bra film. Dan Aykroyd är alltid bra och med Eddie Murphy vet man alltid vad man får, men ett betyg på 7,5 förtjänar den verkligen inte.

Mvh,
Snåljåpen

0 comments

Leave a Reply