Bota förkylning – hur blir man kvitt en förkylning?

Jag behöver hjälp till att bota förkylning, min egen. Som jag tidigare skrivit så är jag för stunden redigt förkyld, tillräckligt förkyld för att inte åka och hämta min nya 27″ iMac som kom medan jag var på semester. Det är någonting jag har längtat efter länge, så då förstår ni att jag inte helt känner mig tip-top.

Det började med att jag fick ont i halsen och började hosta ett par dagar innan avresan mot Dubai skulle gå. Då mådde jag egentligen inte så dåligt, jag hostade rejält men kände mig ändå rätt fräsch. Jag jobbade för fullt även om jag gjorde det hemifrån av respekt för mina kollegor. Nu så korrekturläser jag den här texten 14 gånger innan jag lägger ut den och kommer ändå att ge ut den full av fel. Min hjärna fungerar helt enkelt inte till 100%. Snoret rinner, huvudvärken är förjävlig, hostan vägrar att ge sig och samtidigt känns det som om hela lägenheten ska börja koka vilken sekund som helst.

Jag misstänker att en stor bov i dramat var den aggressiva luftkonditioneringen på hotellet som knappast  var min, eller min sambos för den delen, vän under resan. Centralstyrd och konstant inställd på samma nivå, high five! Både jag och min sambo har nu insjuknat rejält och orkar knappt laga mat. Vi är också så less på att äta ute efter semestern så hämtmat känns knappast som något skäligt alternativ.

Jag har googlat en hel del om tips på att bli av med förkylning, och bland annat hittar jag tips om lök, ingefära, morot, citron och framförallt vitlök. Men finns det egentligen någonting som fungerar? Finns det någon huskur, eller något läkemedel, som faktiskt snabbar på processen och gör att man kommer tillbaks fortare? Just nu känner jag mig hopplös och energin är i stort sett helt borta. Hjälp mig, vad ska jag göra? Om det kommer in några bra tips så kan jag lägga in dessa i denna post så andra också kan hitta hit :).

Mvh,
Snåljåpen

30 comments

 1. Javisst finns det kur för dig o din sambo
  Prins Bertils nämligen.
  Livmedikusen till prinsen hjälpte hnm en gång inför ett tal han skulle hålla dagen efter en influensa-“attack”.
  Du pressar 2-3 apelsiner samt en grapefrukt och skalar ca 3 klyftor vitlök . antingen pressar du dem i drycken o håller för näsan när du dricker eller så intar du dem separat.
  Häll upp ett hett bad, lägg dig däri efter intaget av drycken ligg där ca 20-30 min .Håll vattnet hett !
  Gå ur badkaret lägg dig i en säng med täcken filtar på dig så du behåller hettan (svettas gärna)
  Ligg så ngn ½-timma sedan in i duschen och duscha av dig.
  Prins Bertil vaknade dagen efter pigg o kry – höll sitt tal och lovordade sin livmedikus.
  Lycka till !

 2. Vila och värme samt kanske några dagars abstinens från börsen. Det man kan ha i bakhuvet är ju att dubai är ett riktigt smittnäste av förklarliga skäl. För ca 1 år sen härjade MERS- cov samt nya fågelinfluensan. Söker du vård- meddela inrättningen först så slipper du smitta alla i väntrummet.

  1. Hade faktiskt ingen aning om att Dubai var ett smittnäste, tack för den infon! Tilläggas bör dock att jag var risig redan innan vi reste men insjuknade “på riktigt” väl där.

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Det finns bara ett botemedel mot förkylning och det är vila. Feber skall uthärdas, tar man ned temperaturen förlängs sjukdomsförloppet.

  1. Igår låg jag i sängen exakt hela dagen och idag känns det faktiskt mycket bättre, kanske till och med orkar gå till affären och köpa mat idag! Det är dock så jävla tråkigt att ligga i sängen, och nu har jag bara 2 avsnitt kvar av house of cards.

   Mvh,
   Snåljåpen

 4. Rent tekniskt kan du även bota en förkylning genom att utsätta dig för stora mängder strålning vilket hindrar immunsvaret som utgör en stor del av plågan med en förkylning.

  Däremot är det inte så jäkla lyckat av andra skäl… Så se bara till att inte nysa i handen och spöa upp människor som gör det. På så sätt minskar vi den generella smittspridningen i Sverige och undviker framtida problem.

  1. Låter som en fantastisk lösning, lite som att hugga av huvudet för att bota huvudvärk :D.

   Mvh,
   Snåljåpen

 5. Vad får dig att tro att det sprutade ut en massa virus från luftkonditionering? För inte tillhör väl du dom där som tror att vissa temperaturer på luften har något med förkylning att göra?

  1. Det är självklart inte kylan som ger förkylningar.. Det är snarare så att kylan sänker immunförsvaret vilket då ökar risken för förkylningsvirus.

   1. Är det enbart kyla som “sänker immunförsvaret”? Inte värme då? Tänk att en sån här gammal skröna kan fortsätta att vara “fakta” även år 2014.

    1. Jag var risig innan vi åkte, min tanke var att luftkonditioneringen kylde ner min kropp som gjorde att viruset bröt ut ordentligt. Men jag är verkligen ingen doktor, det bara kändes som en rimlig förklaring. Men “rimliga” förklaringar är ju ofta fel :).

     Mvh,
     Snåljåpen

 6. Se till att äta ordentligt så att kroppen och immunförsvaret har tillräckligt med energi och drick vätska så att viruset kan transporteras ut ur kroppen. Håll dig dessutom varm.

  Vitlök, citron, honung och det där kan hjälpa i de tidigaste stadierna av förkylningen, men när den väl brutit ut så är det helt upp immunförsvaret att ta hand om den

  Håller med Aktieingenjören om att de som nyser PÅ sina händer borde ha stryk.

  1. Tror det här är bra tips faktiskt, att ligga på kaloriöverskott tror jag underlättar. Vatten har jag tyvärr inte druckit så mycket men ska tänka på det! Tack för tips!

   Mvh,
   Snåljåpen

 7. Vila, drick mycket vatten och ge tusan i nässprej så kommer det, till slut, ge med sig.

  Åker du på slemhosta – vilket är lätt hänt om det är väldigt snorigt – fungerar Bisolvon och/eller hett vatten ganska bra för göra det lättare att hosta upp slemmet.

  1. Bisolvon det är bara blaha blaha det !
   Om det ska vara ngt sådant så välj i första hand Acetylcystein !

 8. Håller med EJB, har det väl brutit ut är det för sent för olika huskurer. Däremot kan man lindra besvären med varma drycker med honung osv. Men jag har ett tips: ljummet mineralvatten (ju bubbligare, desto bättre) funkar kanon mot halsont.

 9. En fet kebabpizza med mildsås brukar göra susen när jag är sjuk 😀 inbillar jag mig iallafall!

 10. Hur olika “huskurer” verkar är nog väldigt individuellt. När jag känner att en förkylning är på väg , så brukar jag börja med att gurgla med ca 0,7% saltvatten, sedan ta en tablett acetylsalisylsyra ( “magnecyl ” el annat märke) och dricka varmt honungsvatten. Sedan kan jag ta någon form av halstablett, typ Fischermans Friend eller Vicks.
  Har jag tur stoppar jag förkylningen i dess linda,innan den bryter ut, eller att den inte blir så stor om den bryter ut.
  Sedan är vatten och sömn två bra saker för att låta kroppen bekämpa ev. förkylning.
  Har haft en rethosta i 2 v som det inte finns något att göra enligt vårdcentralen, tur att det inte smittar.

Leave a Reply