BSU, bankbyte och hejdå Norge

BSU och Norge

Nu har jag äntligen avslutat mitt BSU-konto och kommer därmed att använda pengarna till lägenhetsköpet. Så som jag gick tillväga i praktiken var att jag skrev ett meddelande i internetbanken till Danske Bank i Norge, där mitt BSU konto fanns. I meddelandet skrev jag att jag ville använda pengarna till lägenhetsköp och att jag då ville ha pengarna flyttade till mitt vanliga konto. Efter ca 4 dagar så var pengarna flyttade till mitt vanliga konto och nu har jag flyttat dessa vidare hem till Sverige. Nu har jag alltså inga pengar alls kvar i Norge och kommer inom kort att avsluta mitt bankkonto helt där, äntligen kan jag lägga det här bakom mig!

Sparandet i BSU-kontot har ju varit avdragsgillt, och för att jag inte ska behöva betala tillbaka dessa avdrag så måste jag kunna styrka att jag har köpt en bostad för pengarna. Så som det kommer att ske är att skatteetaten (Norska skatteverket) kommer att kontakta mig och be om papper varpå jag får skicka en kopia på köpeskontraktet eller liknande. Svårare än så ska det faktiskt inte vara.

Min excelmall som håller ordning på min ekonomi har haft väldigt många rader då pengar varit spridda på väldigt många håll, men i och med detta så kommer situationen alltså att bli lite enklare. Näst på tur är att få tillbaka depositionen från den nuvarande lägenheten som då kommer leda till att ännu en rad försvinner!

Bankbyte

I och med lägenhetsköpet och bolånet så kommer jag att byta bank. Det är faktiskt enklare än man tror, och för min del är det 2:a gången på 3 år. Först hade jag Swedbank vilket jag haft sedan jag var liten via en fristående sparbank i Eskilstuna. Jag började ledsna på deras dåliga service, risiga nätbank och kassa fondutbud så jag startade sparandet på Avanza och flyttade min privatekonomi till Danske Bank. Anledningen till att jag valde Danske var för att jag då kunde ha samma bank i Sverige som i Norge vilket underlättade rejält när jag ville flytta pengarna mellan länderna. Nu när jag är hemflyttad så finns inte det behovet längre och Danske är därför inte längre det bästa alternativet för mig.

Vi kommer båda att flytta våra bankärenden till Skandiabanken då det är där som vi kommer att få bäst villkor. Vi har kollat runt en hel del med de större bankerna men deras motkrav på sparanden och att jag ska flytta min aktiehandel dit är helt befängda i sammanhanget. Det vi tjänar på en lägre låneränta förlorar jag fort på sämre villkor på allt annat. Skandiabanken har en lite annan lösning där man inte förhandlar om en ränta utan rabatten baseras på hur ditt åtagande ser ut i banken, helt transparent. I och med den här nya lösningen så kommer jag ha kvar Avanza för aktiehandel/fondsparande och använda Skandiabanken för lönekonto och ett mindre, kortsiktigt, sparande.

Framöver blir det dags att redogöra för hur lånet blir upplagt. Jag har en känsla av att många kommer säga emot mig och tycka att jag har valt en dålig idé, så jag ser fram emot feedback!

Mvh,
Snåljåpen

7 comments

 1. Satt i skandiabanken tidigare men gick vid lägenhetsköp över till Swedbank p.g.a att skandiabanken inte kunde låna ut några pengar utan att det fanns mäklare involverad. Nåt som jag inte var sugen på att lägga pengar på (värdering osv) nåt som Swedbank föga brydde sig om då det kontoret jag gick till inte hade en susning om den lokala marknaden jag köpte på.

  Mycket märkligt men gjorde att jag numera helt dissar skandiabanken.

  1. Den känner jag till, men samtidigt är marknaden så korrupt ändå så man får tyvärr inte gjort mycket vettigt utan mäklare. Själv tycker jag mäklare är utsugande nollor som inte ger något mervärde alls, men om marknaden vill ha mäklare så fyller dom väl ett syfte ändå, kalla det falsk trygghet.

   Det jag gillar med Skandiabanken är avgiftsfri internetbank, bra priser på korttjänster och inte massa tvång om att flytta alla mina miljarder in på deras dyra fondprodukter.

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Jag flyttade mina bolån från Länsförsäkringar Bank till SEB pga deras avtal med TCO, som medlem i ett TCO-förbund får man bankens upplåningskostnad + 0,9 %, sedan 18 mars har jag 2,18% på 3 mån räntan. SEB hade inga krav på att jag skulle flytta mitt sparande från Avanza, de hade ju önskemål om det , men jag sa att jag hade en KF och det skulle inte löna sig för mig att sälja av och starta en ny och det accepterade de. Men jag öppnade en ISK hos SEB där jag sparar ränteskillnaden mellan LF och SEB. Har haft Skandia banken tidigare, har kvar en tjänstepension som jag inte kan flytta med dyr årsavgift som jag inte får något för.
  Ogillar Skandias lösning att behöva ha engångskoder även om man loggar in med Bank ID ! Trodde det var vitsen med Bank-ID att man skulle slippa engångskoder.
  SEB accepterar inte Bank-ID på fil men väl mobilt Bank-ID !! häpp ..alternativt en koddosa
  SEB har avgiftsfri Internet bank, gratis VISA och ett alternativ till företagare.

  1. Håller med om att SEB är intressant, dock kunde jag där enbart välja rak amortering, inte amorteringsfrihet under 75% vilket jag önskade. Med SEB behöver vi alltså amortera mer, och det vill vi inte :).

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. @Anders: Du kan logga in på Skandia med mobilt BankID utan engångskoder, det är bara bankID på fil som du behöver koderna till.

Leave a Reply