Drömjobb inom finansbranschen, vad är ditt?

Här sitter jag mitt i natten hostandes och funderar på drömjobb. Efter 3 timmars av misslyckat sovande så var det lika bra att gå upp igen så att iallafall min sambo kan få sova ostört. Det är ofta som jag ligger vaken på nätterna och funderar på saker, speciellt saker att skriva om på bloggen. Inspiration kommer oftast när man minst anar det (och när det minst passar), och så även denna gång.

Det jag är nyfiken på idag är v ad ni har för olika drömjobb inom finansbranschen? För mig är det ingen hemlighet att det är inom finans som jag helst av allt vill jobba, men jag är lite kluven. Jag har ingenting emot mitt nuvarande jobb och som flera läsare har påpekat så tjänar jag väldigt bra. Att ta klivet från det jag gör nu in till finansbranschen skulle kräva en omskolning på universitet då branschen är ganska svår att penetrera utan examen. Självklart finns det möjligheter, men inte för den typen av jobb som jag är intresserad av.

Högst på önskelistan står förstås, som för många andra, att få förvalta en egen fond. Att få relativt fria händer, och ett enormt förtroende, till att placera pengar där jag tror att de kan avkasta mest. Fondförvaltare är ett drömjobb av rang, men för de allra flesta av oss så är det att sikta ganska högt, kanske ska vi nöja oss med mindre?

Någonting annat jag funderat över, som kanske har en gnutta mer realism i sig, är att få jobba som IR-ansvarig på något mindre börsnoterat bolag. Att få åka runt och presentera företaget tillsammans med VDn, svara på frågor till nyfikna investerare och hantera media. Det här är någonting som jag tycker verkar väldigt spännande även om det säkerligen är ganska oglamoröst. Jag tycker att det platsar bland min lista av drömjobb.

Analytiker är en annan intressant roll som jag tycker verkar intressant, antingen mot enskilda aktier, mot en specifik marknad eller kanske mot makroekonomin som helhet. Här ser jag t.ex. en roll som kanske junior analytiker på något mindre fondbolag, inte själv ansvar för förvaltningen men ett stöd till den faktiska förvaltaren.

Det här kan tänkas lite konstigt, men ett av mina möjliga drömjobb inom finansbranschen skulle faktiskt vara att arbeta med kundsupport, främst mot erfarna kunder. Jag älskar verkligen att få ovanliga frågor och gräva efter svar, just kundservice skulle jag verkligen kunna tänka mig om det inte betalade så fruktansvärt dåligt.

Vad är era potentiella drömjobb inom finansbranschen?

Mvh,
Snåljåpen

21 comments

 1. Hej, Snåljåpen!

  Jag var i en liknande situation som dig i flera år. Aktiehandeln fick mig att byta inriktning och satsa på studier, jag har inte ångrat mig en sekund. just nu jobbar jag med revision på kpmg och ser detta som en bra start för den nya karriären. Mitt mål är att nån gång i framtiden sitta och förvalta en egen fond, man måste ju få drömma lite 😉

  1. Jag kanske får för mig att göra en tvärvändning lite senare i livet. Nu när jag precis köpt lägenhet känns det inte riktigt som rätt läge, och jag ogillar ju faktiskt inte mitt nuvarande jobb, inte det minsta. Det bara råkar finnas någonting som jag gillar mer ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. 3 år på HHS torde ge dig de möjligheter du söker utan att kosta alldeles för mycket tid. Tycker du borde försöka följa din dröm, annars finns risken att du ångrar dig senare! Vad har du att förlora?

  1. Det jag har att förlora är 3 år och en massa pengar. Även färdigutbildad inom finans så kommer jag förmodligen tjäna mindre pengar än jag gör nu, vilket jag har svårt att bortse ifrån. Sen är jag rädd för att jag älskar aktier och finans för att det är en hobby, om jag skulle jobba med det kanske det inte skulle vara lika kul?

   Mvh,
   Snåljåpen

   1. Om du har en dröm tycker jag det är värt att strunta i att du har förlorad inkomst under en tid. Sett över en livstid kommer lycka i slutändan överskugga kapital med råge.

 3. Sitter just nu pa en forelasning pa unviersitet och haller pa att ta en master i Economics & Finance, for att ta mig in i finansbranschen. Planen ar att borja som analytiker alternativt trader for att darifran arbeta mig vidare uppat. Flera olika jobb som lockar. Efter att ha last A colossal failure of common sense fick jag upp ett oga for distressed bond trading men Christer Gardell har ju aven inspirerat en att vara en aktivist investerare likasa har Sven Hagstromer inspirerat en till att ha ett investmentbolag. Sjalvklart siktar jag pa det hogsta positionerna, annars ar det ingen utmaning!

 4. Läs in en (civil)ekonomutbildning på 2 år, du är ju ung och fräsch i bollen. Ångrar att inte jag gjorde det när det begav sig.

  1. Har funderat på det ett flertal gånger, men jag kanske kan göra det senare? Först stoppa undan massa pengar, skaffa barn osv, så kan man plugga för “att det är kul” sen. Det tänker jag på nästan dagligen :).

   Mvh,
   Snåljåpen

 5. Brukar säga till människor när de inte vet vad de ska bli. Vad brinner du för? Satsa på det, då lyckas du. Jag brann för aktiemarknaden/aktiepsykologi som ung, det har verkligen betalats sig. Har fått mitt drömyrke, ekonomiskt oberoende /Kavastu

  1. Jag har hamnat på det näst bästa och det stör mig, det är alldeles för bra för att byta inom rimlig tid, och alternativen är oftast stora kliv neråt.

   Kanske kan jag också en dag bli som dig, trada från världens 7 hav ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

 6. Du har inte övervägt rådgivare? Möjligheten att hjälpa folk planera och påverka sin framtid…

  1. Absolut har jag gjort det, det kommer skrivas in i verksamheten för mitt bolag, dock är det lite administrativt svårt. Jag vill ju helst förvalta själv och inte bara peka på vad som ska köpas. Vill ha full insyn osv, men man kanske kan få insyn utan fullmakt?

   Mvh,
   Snåljåpen

 7. Min utbildning (journalistik), intresse (aktier/sparande/ekonomi) och nuvarande jobb (telefonrådgivare) gör att Sparekonom (som Claes Hemberg och Günther Mårder) nog vore det mest intressanta jobbet för mig… Annars vore trader också intressant, antingen åt en bank eller ännu hellre åt sig själv!

  1. Jag håller med att det låter passande, och det är även någonting som jag själv är intresserad av. Helst av allt vore det kul att bara vara en erkänd profil och bara åka runt och sitta i olika paneler och tycka till :).

   Mvh,
   Snåljåpen

 8. Jag kan definitivt t.ex. se dig som VD för något IT-relaterat företag i framtiden. En sådan roll skulle nog sätta dig tillräckligt mycket i kontakt med finansmarknaden och då vara något att sikta emot. Men allt handlar om att hitta det som man verkligen vill och trivs med. Med tanke på att du tjänar så bra, ändå trivs, samt lägger undan så mycket är det inte panik att göra något, din frihet ökar ju ändå dag för dag… Ett framtidssnack på nästa ekonomiprat tycker jag är ett givet tema om det hinns med!

  1. Det var otroligt smickrande ord att höra, kul! Jag ser själv det som en väldigt intressant position även om det kräver en nivå av commitment som jag kanske inte riktigt är intresserad av att ha, men samtidigt är det svårt att veta hur livet ser ut i framtiden. Definitivt vill jag ha ena foten i finansmarknaden, frågan är vart den andra foten ska vara…

   Jag tycker definitivt att ett framtidssnack är på tapeten på nästa ekonomiprat, låt oss inte fastna i H&M, Apple och bostadsmarknaden ännu en gång ;).

 9. Jag har faktiskt gjort det bytet du funderar på! Civ ing i datorteknik, jobbade 11 år i datorbranchen, och nu arbetar jag som förvaltare. Det går! 🙂 Jag pluggade faktiskt ingen ekonomi alls heller…

  1. Hej Fredrik, såg detta inlägg som ju är rätt gammalt nu så jag vet inte om du kommer se detta.
   Jag är också lite intresserad av att veta mer kring hur du gjorde. Maila gärna och berätta mer till InvestNovis@gmail.com.

   / Daniel

Leave a Reply