iMac 27″, inget för en snåljåp?

Om någon hade frågat mig för 5 år sedan om jag skulle kunna tänka mig att köpa en iMac, då hade jag förmodligen skrattat dom i ansiktet och ifrågasatt varför man över huvudtaget ska köpa någonting med en äppel-logo på. Nu har några år gått och i huset har vi nu varsin iPhone, varsin iPad, apple TV och nu alltså också en iMac. Vad är det som hänt egentligen?

imac

Anledningen att jag skaffat mig en iMac är för att jag på kontoret har en 24″ skärm till en laptop som jag tycker är alldeles förträfflig. Här hemma har jag suttit med 14″ laptop alldeles för länge och nu börjat ledsna på att ständigt behöva tabba runt och less på bristen på överblick. När jag väl fick min stora skärm på jobbet så insåg jag vad jag gått miste om och att jag verkligen vill ha någonting liknande hemma. Det är ändå här hemma som bloggen produceras, som portföljen hanteras, som excelerna fylls i osv.

Behövde jag köpa en iMac? Nej. Hade jag kunnat köpa en All-in-one-PC med windows på för halva priset? Ja. Varför köpte jag egentligen en iMac? Jag har de sista åren börjat läsa på mer och mer om apple och deras produkter och har med åren börjat bli riktigt nyfiken. Jag har ändå använt windows sedan 3.1 och aldrig riktigt gett konkurrenten en ärlig chans. Nu kände jag att det äntligen var dags och än så länge så är jag inte besviken. iMacen är vrålsnabb, jävligt fin att titta på och framförallt så är den full av små innovativa features som  jag inte använt tidigare.

Att ta steget från windows till mac är obekvämt. Att starta upp en ny dator rakt från kartongen och inte hitta varken kontrollpanelen, startmenyn eller officepaketet är inte direkt någon trevlig upplevelse. På min windows-maskin är jag expertanvändare level 100, på min iMac så använder jag google ungefär var 10:e minut enbart för att förstå hur fan jag ska hitta grundläggande funktionalitet. Det är en tröskel att komma över, men efter ett par timmars användande så börjar det faktiskt klarna. Det är en övergångsperiod, men den kommer ändå att gå över, hoppas jag.

Mvh,
Snåljåpen

8 comments

 1. För övrigt är jag sjukt imponerad av det inbyggda ljudet i iMacen. Låter som en halvbillig stereo, det är väl basen som uteblir, men åtminstone är ljudet rent och fint!

  Mvh,
  Snåljåpen

 2. Jag använder Mac/PC parallellt sedan ett par år, körde Windows only tidigare (förutom fruktlösa utflykter till Linux). Jag är fortfarande mer produktiv i PC men efter ett par år är nu skillnaden rätt liten.

  Jag (och högst tre andra utan anställningsnummer på Microsoft) föredrar Windows före MacOS. Hårdvaran och hur OS/hårdvara hänger ihop är dock fullständigt överlägset på Mac.

 3. Jag gick över till Mac för ett antal år sen. Jag tycker att fördelarna är flera: produkterna bara funkar (i allmänhet), de har en helhetslösning vad gäller ihopkoppling av Apple-enheter, användarvänliga och estetiskt tilltalande produkter, och till sist att OS X är UNIX-baserat. Det sistnämnda var anledningen till varför jag från början gick över. Jag hade vid den tidpunkten försökt använda Linux, men jag tyckte alltid det var någonting som strulade för mig som användare (typiskt någon drivrutin som saknades eller något som behövde konfigureras).

  Gällande Windows så förstår jag mig inte på vad de gör på Microsoft (Windows Vista, Windows 8, suck).

 4. Jag precis som du Olle var en hängiven Windows anhängare och till viss grad fortfarande är det även om jag under något år gick över till Mac då dollar var låg så att man kunde inhandla en Macbook för nästan ingenting i USA. Nu sitter jag åter med en Windows dator p.g.a. diverse program. I Ärlighetens namn så är det bara priset som avskräcker mig för att inhandla en Macbook för tillfället. Nu när Windows 8 kom så är jag väldigt nära att faktiskt gå över då jag HATAR deras nya operativsystem.

  Däremot har jag inte alls fastnat för Iphone eller Ipad där jag tycker att både Windows mobile samt Android levererar betydligt bättre system samt enheter.

  Ha en fortsatt trevlig helg!

  MVH

 5. Var inte heller någon Apple kramare tidigare men nu har jag en iPhone, en iPad och detta skrivs på en 5-år gammal Macbook Pro…som för övrigt fungerar mycket bra vilket jag aldrig har haft en PC som man kan säga det samma om…

 6. Bytte till MacBook Pro och iPhone för några sedan och har nu bytt till Samsungtelefon och nästa dator blir definitivt en PC. Är trött på att vara låst till Apples gränssnitt och protokoll och avskyr iTunes. Enda skälen jag kan komma på för att köra Mac är Logic och möjligtvis skärmarna. Men alla har olika smak och jag har liksom Snåljåpen kört Windows sedan 3.1. Svårt att lära en gammal hund sitta. 🙂

  Mvh DF

Leave a Reply