Köpt lägenhet – ångesten har tagit slut!

Nu har det hänt, nu har det äntligen hänt, nu har vi äntligen köpt lägenhet. Efter ett par månader av letande och motgångar i diverse budgivningar så har vi äntligen dragit det längsta strået. Taktiken blev att få till en förhandsvisning, lägga ett bud ett par hundra över accepterat pris och sedan hoppas på att säljaren gillar läget.

Flytten i sig kommer förmodligen att bli föga odramatisk då vi flyttar ca 500meter, bilvägen alltså. När jag satt och käkade middag nyss så satt jag faktiskt och tittade på byggnaden som lägenheten ligger i, jag ser den alltså från köksfönstret. Kommer fortfarande åka samma tunnelbana, fortfarande handla på samma ICA-butik, fortfarande kunna springa samma morgonrunda osv. Grymt härligt!

köpt lägenhet

Prislappen landade på 2 850 000 och vi kommer att lägga exakt 15% i kontantinsats, alltså 427 500 kr. Vi har möjlighet att betala in mer pengar men vi kommer istället att ha delar av dessa pengar kvar på börsen, och delar av pengarna kommer vi att använda till att renovera. Det som vi vill göra är att renovera badrum och kök, kanske även lite småfix i lägenheten och eventuellt riva ut en del garderober. Totalt förväntar vi oss att lägga 200-250 000 kr på renoveringar vilket vi då vill finansiera med sparpengar. Absolut kommer vi att försöka få värdera upp lägenheten efteråt för att kunna minska skuldsättningsgraden och därmed få ner räntorna. Vi kan definitivt inte förvänta oss någon kanonränta när vi tar detta lån eftersom vi kommer att ha en hög skuldsättningsgrad och inte tar något majestätiskt lån heller. Hade vi lånat under 75% och lånat över 3 miljoner så hade vi däremot haft guldsits, men nu är så inte fallet, iallafall inte riktigt ännu.

Inflytt blir i juni så sommaren fylls av planering inför kommande renoveringar. Badrummet är det som står närmst i tiden, i köket är det ingen fara på taket men det känns som någonting vi ska ta tag i under 2015.

Så nu kan ni se fram emot en budget för renoveringarna och även en ny budget för hushållet i övrigt, våra boendekostnader kommer ändå att öka drastiskt nu så det är dags att uppdatera excel-arken!

Nu tänker jag sova som en bebis!

Mvh,
Snåljåpen

12 comments

 1. Har du gjort någon bedömning av de lån som döljs i själva bostadsrättsföreningen?

  Jag tittade på lägenhet för två år sedan och det som slutligen knäckte mig (jag hyr en villa numera) var hur jobbigt det var att skaffa sig en överblick över bostadsrättsföreningens ledning och skulder.

  1. Självfallet har jag gjort det! Dock måste man ju inse att ingen annan gör det så priserna går upp oavsett hur föreningen ser ut :P. Ingen bedömmer risken för avgiftshöjningar.

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Grattis 🙂

  +1 på koll av bostadsrättsföreningen, men gissar jag rätt så har du gått igenom årsredovisningarna ordentligt. Hur stor är lägenheten, och hur stor är föreningen?

  1. Absolut har jag kollat det. Lägenheten är på 71m2 och föreningen är på 130 lägenheter. Den ombildades för 3 år sedan och det är fortfarande ca 20 hyresgäster kvar. Man har ganska höga lån men kommer att amortera ner dessa mycket när lägenheterna säljs ut. Det är dessutom ganska mycket att göra med fönsterbyten/renoveringar etc, men föreningen verkar ha koll på läget. Det är inte fantastiskt men inte katastrof heller.

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Grattis till köpet! Det är en tradig process (jag är själv mitt i den) som aldrig verkar ta slut 😉 Hoppas på ett objekt nu men får se vart det bär av!

 4. Kul med ny lya, köpte också nyligen en liknande lägenhet i Sumpan och har även precis renoverat badrummet .. köket på tur mao. 😉 Vad fick du ner räntenivån till på bolånet?

Leave a Reply