Lägenhet, budget, börsen och semester

Lägenhet

En stor försäljning i Spiltan Räntefond går igenom idag, imorgon ska handpenningen på lägenheten betalas. Det känns verkligen skönt att det här kapitlet börjar lida mot sitt slut, men samtidigt så ljuger jag för mig själv, det är nu det jobbiga börjar. Att flytta in i en lägenhet där man vill renovera i stort sett allting, det kommer också att ta en hel del energi och ångest. Men det här är en ångest jag gillar, det är en beslutsångest för hur vi ska ha det, inte en ångest över att vi får bo på gatan om vi inte hittar någonstans att bo. Om vi inte kan komma överens om vilken färg vi ska ha på kaklet så kommer vi iallafall att kunna bo där ändå.

Försäljningen i Spiltan Räntefond är på 142 500 kr vilket alltså ska stå för min del av handpenningen. Sedan behövs det från min sida 71 250 kr till vilket kommer att komma från BSU-kontot och även lite mer från resterande pengar som fortfarande finns i Spiltan Räntefond.

Budget

Vi måste såklart sätta en liten budget för oss själva i den här lägenheten, och just med renovering av kök och badrum så är det fruktansvärt svårt. Just nu drar jag mest siffror ur röven för att få in någonting i excel, men senare kommer jag att göra en “bottom up”-budget där jag specificerar ner exakt vad varje detalj kommer att få kosta. Dessa siffror gäller för oss båda:

Handpenning: 285 000 kr
Resterande kontantinsats: 142 500 kr
Renovering av kök: 70 000 kr
Renovering av badrum: 90-100 000 kr
Renovering av garderober och dörrar: 35 000 kr
Inköp av möbler: 26000 kr

Det betyder alltså att detta lilla projekt kommer att påverka vårt fria egna kapital negativt med drygt 650 000 kr, men förhoppningsvis ska vi undvika en bostadskrasch vilket då betyder att det är pengar som vi kommer att få tillbaka. Det finns ingen förväntan om att tjäna stora pengar på lägenheten, vi är glada om vi får en trevlig lägenhet att bo i och sedan inte förlorar pengar i slutändan. Jag tycker inte att man bör ha andra förväntningar givet dagens marknadsläge. Om bostadspriserna håller nuvarande nivå eller fortsätter att ticka uppåt så borde våran lägenhet gå att värdera upp med ett par hundra väl renoveringen är klar, vilket då skulle ge oss en betydligt bättre belåningsgrad. Om värdet på bostaden stiger med samma summa som vi renoverar för så innebär det att lånet sjunker från 85% till 80% vilket då ger oss lite mer marginal, det är dock inte helt omöjligt att värdet på bostaden stiger mer.  Målet är att få ner belåningsgraden till 75% av bostadens värde vilket då skulle innebära att vi , med nuvarande system, kan välja amorteringsfrihet. Eftersom vårat bostadslån kommer att ligga på 2 422 500 så kommer lägenheten att behöva öka till 3 230 000 för att vi ska komma till 75%, och det är ingenting jag förväntar mig även om mycket på marknaden verkar peka åt det hållet.

Börsen

På börsen kastar jag inte lika många ögon just nu då jar förstås har väldigt många bollar i luften. Jag tycker mig ändå se att det ser lite oroligt ut och när självaste @Kavastu ligger 55% likvid, då brukar det oftast vara läge att lugna ner sig lite.

 


Arcam verkar äntligen börja röra sig åt rätt håll, nu -36% från kurstoppen. Aktien ligger nu faktiskt på samma kurs som jag dissade den på i oktober, spännande! När en aktie som gått så starkt äntligen börjar vända så kanske det är ytterligare ett tecken.

Jag skulle passa mig för att kliva in tungt i aktier nu, men jag ser egentligen ingen anledning till att sluta månadsköpa i fina bolag med bra utdelning. Jag kommer dock att lägga pengar mycket på hög framöver då jag inte riktigt är säker över hur mycket jag kommer att använda till renovering och hur mycket som blir över att lägga på börsen. Tanken är att jag ska försöka fortsätta snåla rejält och fortsätta stoppa undan minst 20 000 kr/mån. I det tempot så är renoveringspengarna avklarade redan i höst, och då kan jag återigen lägga i högväxeln på börsen. Just nu kommer det alltså att bli en del tråkiga aktier och en hel del Spiltan Räntefond.

Semester

Imorgon bär det äntligen av, imorgon lyfter flyget mot en vecka i Dubai. En vecka fylld av sol, sand, shopping malls och skidbackar. På agendan står bland annat en tur upp i Burj Khalifa, drinkar i skybaren på Burj Al Arab, skidåkning inomhus och en hel del annat. Har sett fram länge mot den här resan och nu är det alltså inte så många timmar kvar! Av förklarliga skäl blir det därför lite tomt på bloggen under veckan men istället finns det ju en hel del andra bloggare som kommer att producera!

Mvh,
Snåljåpen

9 comments

 1. Hej. Har du haft spiltan räntefond i ISK eller vanlig depå? Fördelar/nackdelar?

  Mvh Tomas

  1. Hej,

   Jag har haft räntefonden i en ISK eftersom det är skattemässigt bättre. Så länge som den förväntade avkastningen är högre än föregående års statslåneränta per den 30:e november föregående år. Det är eftersom skatten är 30% av föregående års statslåneränta, och på en vanlig depå så är ju skatten 30% av vinsten. Så om vinsten är högre än statslåneräntan så är ISK bättre.
   Om man enbart ska ha pengarna inne en kort period så blir det lite mer komplicerat eftersom insättningar till en ISK beskattas. Men har du tänkt att ha pengarna ungefär ett år eller längre så rekommenderar jag ISK!

   Mvh,
   Snåljåpen

   1. Ja, det var precis det jag tänkte på, för du beskattas ju inte bara på insättningen utan även uttaget…
    /Tomas

  1. Tanken är att jag ska göra i stort sett allt utom att skruva upp själva köket på väggen. Jag kanske till och med sätter underskåpen själv, vi får se hur kaxig jag känner mig efter att ha kommit en bit ;). Vi får se hur det blir med vatten och el när vi flyttat in och jag inspekterat lite mer hur situationen faktiskt ser ut :). Men risken är att det blir dyrare. Det bör också tilläggas att det är ett ganska litet kök :).

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Ha nu en skön härlig semester !
  Troligtvis kommer du på en massa kring lägenheten här hemma medans du är borta.

 3. nice! Vi pröjsade in 25% på kåken vi köpte på direkten, väldigt skönt. Sedan din kalkyl på köket…hmm..Utan att sett hur det ser ut idag så känns det väldigt lågt räknat…du kanske hamnar där om du inte räknar in några vitvaror:) 200 papp hamnade vårt kök på, puustelli.

Leave a Reply