Lön och snålmånad

Lön

Idag är det alltså lön och det är dags att deklarera hur pengarna kommer att användas. Totalt landade lönen på 36 783 kr netto denna månad vilket jag är väldigt nöjd med. Nästa lön är det dags för kvartalsbyte och då kommer jag att få en ny lön som gäller i 3 månader, alltså april-maj-juni. Den lönen har jag inte räknat speciellt mycket på, och det kommer bli ännu svårare eftersom det ligger en semester och ett par sjukdagar i underlaget .

Snålmånad

Eftersom att vi har alla våra gemensamma utgifter på ett kreditkort så betyder det att våra utgifter släpar en månad, om vi snålar i april så kommer det alltså att påverka vår faktura för maj. Därför är det lite svårt att vara med i snålmånaden i april och direkt se hur det har gått, jag vet inte fullt ut förrän senare. Alternativet är förstås att spara samtliga kvitton och föra bok, men det har jag varken tid eller energi till den kommande månaden. Eftersom detta är släpande så betyder det att delar av våra utgifter från Dubai-semestern kommer att belasta april månad. Jag förespråkar verkligen inte att använda kreditkort på semestern, men vi gör det av praktiska skäl, inte för att vi måste.

Sparande

Sparande 23900
Barn: 400 kr
Resor: 2500 kr
Räntesparande: 21000 kr

Sparkvoten blir således ganska exakt 65%. Det jag hade kunnat göra för att få upp nivån är ett par saker:

 1. Jag hade kunnat tvinga min sambo att betala halva hyran. I dagsläget betalar jag hela, läs varför HÄR.
 2. Vi kan skära mer i våra matkostnader.
 3. Jag kan säga upp mitt spotify-konto.

Om jag gjorde det så skulle sparkvoten kunna komma upp över 75%, men jag frågar mig själv: är det vettigt? 65% är fortfarande rejält över genomsnittet, och det är en nivå jag kan hålla utan att låta det gå ut över min livsstil eller mitt välbefinnande.

Jag känner inte för att peta in mer pengar på börsen just nu, och då pengar kommer att behöva användas till lägenheten så är det bättre att jag låter aktierna ligger kvar och att de nya lönerna används till lägenheten. Det finns alltid köplägen på börsen om man letar tillräckligt länge, just nu känner jag dock inte att jag hittar köplägen som är tillräckligt bra för att jag ska våga ta den ökade risken.

Mvh,
Snåljåpen

10 comments

 1. En lön på 37 000 kr efter skatt som 23-åring?!? Hur har du lyckats med detta? Och skuldfri också, så du kan väl inte ha läst på något universitet? Bara att gratulera och fortsätta förundras och avundas… 🙂

  1. Efterfrågan är större än utbudet just nu, och trots pågående prispress så är overheadkostnaden hos de mindre IT-bolagen så liten att majoriteten av intäkterna kan gå vidare som lön. Om de flesta bolag fungerade som små IT-konsultbolag skulle alla kunna tjäna så. Problemet är att de pengar man drar in oftast försvinner i byråkrati, mellanchefer och allmänt onödigt folk som vänder papper. Vi har en slimmad organisation vilket gör att mer av pengarna kan gå till de anställda, vilket onekligen gynnar mig :).

   Mvh,
   Snåljåpen

  1. Visst är det så, men det skiljer sig också enormt mellan de olika bolagen på marknaden. Jag har blivit erbjuden jobb hos konkurrent för hälften av vad jag tjänar nu, och då tyckte de att de erbjöd en bra lön. Om man vet hur marknaden ser ut, känner till de olika lönestrukturerna på marknaden och samtidigt har råd att spela ut bolag mot varandra, då finns det möjlighet till jackpot.

   Om sanningen ska fram så skulle jag kunna dubbla min lön om jag sa upp mig och gjorde samma sak under eget AB, men för tillfället är jag ett fan av anställningstrygghet osv. Om 5-10 år kanske situationen ser annorlunda ut, vem vet!

   Mvh,
   Snåljåpen

  1. Absolut, jag jobbar med utveckling och förvaltning av stora ekonomisystem, framförallt tyska SAP. Min specialisering är inom logistik och masterdata men har på sista tiden jobbat mer mer projektledning och processutveckling.

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Intressant!Vad pluggade du för något för att gå mot den inriktningen?Anledningen till att jag frågar är för att jag funderar på att skola om mig eftersom jag alltid tyckt IT verkar intressant.Lite kul med tanke på att jag jobbar inom en bransch som jag förstått att du är sugen på, nämligen finans.Jobbar dock inom kontorsrörelsen men arbetat med support på värdepapperssidan vilket var grymt roligt så det kan jag rekommendera :).

  Tack för en bra blogg.

  /E

  1. Har inte pluggat någonting, halkade in i branschen på ett bananskal, har gjort det här sen jag var 18 :). De som har pluggat till detta är oftast systemvetare eller någon form av ingenjörer, många inom mekanik faktiskt (konstigt nog).

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply