Reverse snålmånad – en replik till alla snåljåpar!

Det är ett jäkla hysteri på twitter och olika bloggar om en gemensam s.k. snålmånad. Målet är att man ska snåla så mycket som möjligt för att själv få mer pengar över till sparande, allt för att minska den konsumtionshets som upplevs av dessa individer. Jag tycker att det är ett jättebra initiativ som man dragit igång, allas sparkonton mår bra av att fyllas på lite extra, men många av de deltagande personerna är redan uttalade snåljåpar som håller hårt i kronorna. Självklart deltar jag också även om jag kanske inte går in för det riktigt lika hårt som alla andra.

Någonting jag skulle vilja att dessa människor testade är någonting lite mer provocerande och radikalt, jag är inte  som alla andra: istället för att snåla och få så mycket över som möjligt så uppmanar jag samtliga till att för en (1!) enda månad göra av med exakt hela lönen. Köp exakt de kläder du vill, gå ut och ät på restaurang varje vecka, skit i matlåda, ta bilen till jobbet, etc. Det kanske inte låter som någon idé ni förväntade er att höra från Snåljåpen himself, men jag tror att det här är någonting som skulle sätta perspektiv på tillvaron hos flera av våra bloggare och kanske få dessa att orka spara ännu mer. I bodybuildingsvängen är det vanligt med en s.k. “ätardag” i bantningsperioder för att man ska orka ihärda (och av flera andra tveksamma anledningar), kanske är det ett koncept vi bör applicera på snåla människor också? Kanske orkar man spara mer om man får släppa lös plånboken en dag?

Don’t get me wrong, jag gillar att spara, jag behöver verkligen inte konsumera mer än jag redan gör, men efter att ha shoppat loss rejält och slösat bort tusenlappar så finner jag ofta en form av lugn när jag inser att jag minsann inte behöver ha ångest över vad jag precis har gjort, jag sparar ändå så mycket, och nu tänker jag spara ännu mer! Jag tror att det är nyttigt med nya perspektiv på tillvaron och därför kanske det här inte är en så dum idé ändå? Härmed utmanar jag därför alla snåljåpar och ekonomiska individer där ute till att våga sätta av en månadslön till konsumtion. Ingenting får finnas kvar! Vågar ni anta utmaningen?

Mvh,
Snåljåpen

11 comments

 1. Som nykter “konsumtionist” så skulle en sådan månad för min del kanske leda till en djupare shoppingsvacka. Jag avstår men ser gärna på när ni andra ökar på Sveriges BNP! 😉

 2. Det som jag kan tycka är lite roligt att man snålar för att sparar några kronor hit och dit. Men när det kommer till börsen och investeringar så är det flesta är beredd att betala 1000-lappar i övervärde 🙂

 3. Efter räkningar och tusenlappar lagda på djupdykningsutbildning och utrustning så har jag även tagit ut flickvännen till fin restaurang….

  Måste säga att det gör att man känner att man kan spara men även spendera pengar på det man vill någon gång nu och då..
  I mitt fall blev det djupdykning.(skriver just nu från Hitradykk M/S Njord i Norge). Och det är underbart! 🙂

  Jag hann före med detta koncept men kände att jag var sugen o göra det.
  -18.500 blev det totalt i kostnader denna månad av en 18.700 lön. :O

 4. Håller med! Det är faktiskt mer utmanade än vad man tror att göra av med hela lönen när normalläget är att spara väldigt mycket pengar. Och en slösmånad påverkar inte den långsiktiga kalkylen nämnvärt.

 5. Min plan är att spendera på semestern.
  Har budgeterat så jag kan göra åt hela lönen om jag vill, och jag kanske ska hoppa på din utmaning och verkligen ser till att göra åt heeela lönen…?! 🙂
  Men kläder och prylar ska det inte bli! Har tillräckligt av det redan. Därför köpstopp på det i år.
  Men mycket upplevelser kan det bli för en månadslön!!
  Tack för en ny vinkling av “snålandet”

 6. Att ta en konsumtionsmånad hade för oss känts ungefär som om en kroppsbyggare skulle tvinga sig att ta en ätardag bara för att någon på ett träningsforum säger att det är bra att “chocka kroppen”. Å andra sidan tillhör vi kanske inte de mest extrema spararna. Vi äter ibland saker för att de är goda trots att de inte är så billiga. Vi kör vår bil då och då. Just nu känner vi att det ska bli kul att utmana vår föreställning om hur mycket vi kan spara men i framtiden kanske vi får lust att testa en omvänd snålmånad.

 7. Jag sparar ca30% av inkomsten varje månad i sann lutheransk anda MEN semestermånaden lever jag upp hela lönen. Tvingar mig själv till det för att få balans. Man kan inte bara spara och gneta. Det tragiska är att det är inte enkelt att leva upp hela lönen när man är van att tänka på sina inköp. Fast man lever som en kung under sin semester, dock inget jag skulle välja att göra året runt. Men som sagt balans, det bör man ha. Sen kan man tycka att det är aningens patetiskt att folk med flera hundra tusen INTE unnar sig en slös-månad. Då har sparandet gått för långt.

Leave a Reply