Inköp: Citigroup. Försäljning: Bahnhof

Som jag skrev i helgen så har jag nu sålt mina aktier i Bahnhof vilket nu resulterar i att CitiGroup gör inträde i portföljen.

Bahnhof

Bahnhof är enligt mig aktietorgets bästa bolag och det är ett bolag som jag är väldigt intresserad av att äga på sikt. Värderingen är inte helt uppåt väggarna trots den sista tidens enorma uppgång, och med en utdelning på drygt 4 % så ser aktien ut som ett trevligt långsiktigt innehav. Bahnhof är trots allt noterat på aktietorget, och på aktietorget så är likviditeten ofta under kritik. När det blåser på toppen och börsen vänder ner så brukar bolag med redan dålig likviditet få ännu sämre sådan vilket leder till att kursen kan tryckas långt ner i källaren. Delar av anledningen till att jag säljer Bahnhof är alltså för att jag ser en risk att bolaget värderas ner betydligt. I sann Buffett-anda kan man säga att det inte gör någonting för den långsiktiga ägaren, men istället så kliver jag hellre ur aktien just nu och inväntar ett bättre tillfälle att kliva in.

Citigroup

Under en längre tid har jag tittat på Amerikanska finansbolag där bland annat Citigroup och Bank of America har varit i fokus. Anledningen till att jag är intresserad är för att dessa bolags värderingar är väldigt låga till följd av problem i och med finanskrisen 2008-2009. Just Citigroup har haft stora problem med nedskrivning av dåliga lån vilket gjort att intjäningen och värderingen tävlat om att vara veckans jordfräs. Citigroups situation nu kan jämföras med den som Danske Bank är i, även om Danske Bank har kommit lite längre i sin hantering av dessa lån. Danske Bank köpte jag som bekant i somras och gjorde en ganska trevlig resa med under hösten. Min förhoppning är nu att Citigroup ska kunna göra samma resa i och med att man städar upp sina gamla problem.

Nyligen så blev det officiellt att Citigroup får underkänt på ett s.k. “stresstest” pga. “dåliga metoder” i hur de planerar att använda sitt kapital. Alltså det är mig veterligen processen för framtagandet av planen som blivit underkänd, och inte planen i sig. Detta negativa besked har förstås gjort avstamp i aktien vilket gör att man nu kan fiska upp aktien för ca $46,5.

Mitt inköp blev på $46,48 där jag tog in 90 st aktier vilket landar på strax över 11 % av portföljen nu när jag plockat ut pengarna som ska investeras i lägenheten.

Citigroup är ett bolag som finns hos flera bloggare som även gjort bra genomgångar tidigare. Bland annat får jag rekommendera ägamintids inlägg här. Inlägget är från 16:e september 2012 men situationen är i stort sett den samma.

Mvh,
Snåljåpen

 

2 comments

  1. Hej Snåljåpen, du har kvar Protector Forsikring va? jag tänkte försöka sammaställa hur många bloggare som äger Protector Forsikring. Vet du vilka mer det är än du, ägamintid, Kenny på Aktiefokus och spara smart med farbror joakim?

Leave a Reply