Lägesrapport – Ont om tid?

Här på bloggen är det, enligt min tidigare satta standard, relativt dött. Besöksstatistiken går sakta ner, inläggsfrekvensen blir allt sämre och antalet tillfällen jag skrivit om aktier har den sista tiden minskat rejält. Vad är detta? Är det början på slutet? Håller Snåljåpen på att dö ut? Jag tänkte att jag ska försöka identifiera några orsaker till den sista tidens aktivitetsfall.

tid

 

Ont om tid

För första gången i mitt liv har jag de sista veckorna/månaderna börjat inse att jag har svårt att få tiden att räcka till. Det finns så mycket jag vill göra, men dygnet har tyvärr bara 24 timmar vilket betyder att jag måste prioritera. Tyvärr har bloggen fått lida lite på grund av det då, även om det är fruktansvärt roligt, inte är speciellt “viktigt” att skriva. Ska man ställa det i proportion till att dra in pengar och fixa sig någonstans att bo så är det ganska lätt att förstå varför det blivit som det blivit.

Start av aktiebolag

Man kan självklart argumentera för att starten av Olle Qvarnström Aktiebolag inte är en direkt prioriterad aktivitet, men att vara företagare är en dröm jag har haft i hela mitt liv. Jag har fått ganska många konfrontationer i veckan från folk i min närhet som frågar vad planen är med bolaget och jag har, till synen av deras förvirring, svarat att det inte finns någon plan. Jag tänker inte säga upp mig från mitt jobb, OQAB är ett sätt att ta min hobbyverksamhet till nästa nivå. Vem vet, en dag i framtiden kanske jag kan leva på mitt eget företagande, men det anser jag så avlägset att jag inte ens planerar för det i dagsläget. Drömmen finns där, men jag jagar den inte speciellt aktivt.

Föreläsningar

Den sista tiden har jag hållit flera föreläsningar och inom de närmsta veckorna finns ännu fler planerade. Att förbereda föreläsningar kräver en hel del tid vilket är en av de största faktorerna till den sista tidens låga aktivitet. Att ta fram paketerade föreläsningar för framtiden är däremot väldigt lönsamt, tidsmässigt. Den första föreläsningen som jag höll på Örebro Universitet har legat som grund till mycket av det jag gör just nu, så det är definitivt värt det.

Tanken från min sida är att jag ska kunna bygga upp en “portfölj” av föreläsningar som jag kan erbjuda och som jag dessutom kan hålla i egen regi mot en mindre avgift. Väl dessa föreläsningspaket finns så blir tidsbehovet betydligt mindre. Det är alltså en stor puckel att komma över initialt, men en puckel som jag tror att det är värt att ta sig över.

Hemsida

OQAB kommer definitivt att behöva en hemsida så att folk ska kunna hitta till mig. Att skapa denna hemsida har tagit en del tid och den är än så länge inte helt klar för “lansering”. Hemsidan ligger publicerad i sin nuvarande, ofärdiga form, så den nyfikne kan, med lite google-skills, hitta dit och börja titta runt. Jag tänker dock ändå lugna mig lite med en ordentlig lansering, och jag försöker inte aktivt att driva folk till hemsidan, av förklarliga skäl, men tids nog!

Grafisk profil

PR och marknadsföring är någonting som är mycket viktigare än vad många tror. Det är någonting som jag kommer att investera tid och pengar i framöver då det, åtminstone i denna bransch, är viktigare än någonsin. Att skapa ett varumärke av sig själv är ett stort jobb med en fin balansgång mellan idioti och genialitet. Att skapa ett grafiskt varumärke av ett aktiebolag är en betydligt lättare historia, att förankra den och göra den välkänd är en helt annan sak. Den sista tiden har jag fått hjälp av en vän med att ta fram en grafisk profil med logo, färger, fonter, hela paketet. Förhoppningsvis ska jag kunna lansera även denna inom kort!

Mycket arbete

Trots att mycket här handlar om OQAB så har jag ändå ett “riktigt jobb”. Den sista tiden har detta krävt mer än de 8 timmar som vanligtvis ska ingå vilket ytterligare har bidragit till min tidsbrist. Inom den närmsta framtiden så ser jag också att det kommer att behövas investeras ytterligare tid i detta men inte riktigt så mycket som det har krävts på sistone.

Musiken

Som jag nämnt tidigare så har jag och några vänner återigen börjat spela lite musik. Vi håller just nu på att flytta in i en ny replokal vilket förstås också är en puckel att komma över. Dessutom har vi en spelning inplanerad till början av juni som vi definitivt behöver öva inför. Med 3 personer som alla lider av tidsbrist blir det förstås inte jättelätt att få till tid, så när vi väl hittar luckor så måste jag prioritera detta, vilket förstås får påverkan på allt annat i mitt liv. Att spela musik är bland det absolut bästa jag vet, och det här är verkligen någonting som jag vill prioritera, men förhoppningsvis ska vi kunna ha lite mer regelbundenhet framöver!

trumset

Börsläget

Min syn på börsen just nu är mer ambivalent än någonsin. Jag har svårt att se en betydande nedgång i närtid samtidigt som jag inte ser någon anledning till vidare uppgång just nu. Utdelningssäsongen är som sagt precis över och om rapporterna nu inte ger positiva tongångar så finns det ännu mindre som pekar upp. Jag hamstrar pengar som aldrig förr vilket jag också rekommenderar andra att göra. Det finns ALLTID köpvärda aktier även om de inte alltid är busenkla att hitta. Personligen hittar jag inga riktigt trevliga kap på hemmaplan vilket betyder att jag behöver se utanför Sveriges gränser. Mitt sista inköp, Citigroup, är resultatet av just detta.

Summering

Det kommer att bli mer tid över framöver men just nu är dagarna lätta att fylla. Jag kommer inte sluta blogga, det här är inte början på slutet, och när jag väl kommit över puckeln så kommer jag vara mer redo att möta framtiden än någonsin tidigare. Vänta bara!

Mvh,
Snåljåpen

1 comment

Leave a Reply