Scania och en föreläsning

Föreläsning

Idag har jag haft en helt fantastisk dag. Missförstå mig rätt, jag ska inte bli någon modebloggare som skryter om mitt liv, men fy helvete vad härligt det har varit att gå i mina skor idag. Anledningen till min lycka är tudelad även om den största anledningen härstammar i Örebro. Idag var det dags, idag var äntligen dagen D när jag skulle få föreläsa för eleverna på Grillska Gymnasiet. Det var någonting som jag verkligen sett fram emot och så här i efterhand tycker jag själv att det gick väldigt bra. Det är alltid svårt att nå ut till gymnasieelever, men om jag ska ge mig själv betyg så tycker jag ändå att jag gjorde ett bra jobb. Jag upplevde ändå att eleverna var intresserade och nyfikna även om de inte blir lika hårda i brallan av att prata pengar som jag blir.

Jag vill verkligen rikta en stor eloge till Göte Brunasso som är ekonomilärare på Grillska Gymnasiet och som också är drivande i detta. Det intresse han, och hans lärarkollegor, har smittar verkligen av sig på eleverna och den entusiasm som uppvisas är verkligen inte någonting jag stött på i utbildningssystemet tidigare. Ungdomarna som läser hos Göte har fantastiska förutsättningar som inte många andra har. Jag hoppas du läser det här Göte, för du är riktigt grym! Sverige behöver fler av dig!

föreläsning

Scania

En liten spekulativ sak jag fick för mig i förra veckan var att jag hade överlistat investerarna i Scania. När Swedbank Robur gick ut och sa att dom tänker acceptera budet så tänkte jag att det minsann är klart, det här kommer verkligen att gå igenom. Efter detta besked kom så handlades aktien i dryga 187 kronor vilket också var där jag bestämde mig för att kliva in. Kortsiktiga affärer på det här sättet är ingenting jag rekommenderar andra och onekligen kunde det här ha gått väldigt illa. Idag kom meddelandet från Volkswagen att man inte riktigt nått upp till 90%-gränsen men att man kommer att förlänga budtiden till den 15:e maj. De är helt övertygade om att de kommer nå de sista 1,75% innan tiden går ut.

Min fråga här just nu är: varför fortsätter aktien att handlas under budkursen? Vi stängde på 197 men kommer med största sannolikhet att få 200 kr för aktierna om 2 veckor. Vad är det som investerarna är rädda för? Är det tekniska faktorer och ett “säljtryck” som håller nere kursen för att stora fiskar vill dumpa aktier? Eller är det kanske ett grymt läge att tjäna några småslantar nu?

Jag funderar helt allvarligt på att köpa ytterligare aktier i Scania vid öppning på fredag om kursen fortsätter att vara såhär 1,5% under budnivån. Om vi leker med tanken att jag kan få 1,5% avkastning på 14 dagar så motsvarar det en alldeles fantastisk årsavkastning. Så vad är det egentligen som folk är rädda för? Att Volkswagen inte ska nå 90% på den här tiden? Jag förstår inte helt, tillrättavisa mig gärna!

Mvh,
Snåljåpen

2 comments

  1. Angående Scania. Utan att var särskilt kunnig i området så läser jag detta ( från http://www.kampenmotindex.se/):

    “Denna information skickade Stockpicker ut igår:

    “Dessvärre ser det nämligen ut som om aktier i Scania som har köpts efter 22/4 ej omfattas av det erbjudandet som VW har presenterat. Detta är information som vi fått från såväl Avanza som Nordnet. Hur det är med andra institut vet vi inte. “

Leave a Reply