Veckans lärdom – Astra Zeneca

Den flitige läsaren vet att jag sent i höstas var inne en kortare sväng i Astra Zeneca och härjade, någonting som jag nu väljer att reflektera lite kring. Det som hände i november var att jag ville minska risken i min portfölj genom en exponering mot läkemedelssektorn, någonting som jag bland annat kände att jag uppfyllde med Astra Zeneca. Jag tyckte också att aktien såg lågt värderad ut jämfört med sina konkurrenter, alltså en s.k. relativvärdering. Bolaget har en längre tid haft problem och forskningen för nya läkemedel har en längre tid sett väldigt trist ut. Patenten på kassakorna har runnit ut och framtiden såg plötsligt väldigt mörk ut.

Det som trots allt gjorde mig intresserad var att utdelningen var hög samtidigt som lönsamheten, även om den var sjunkande, ändå var hög. I en period när folk på börsen är skraja brukar dessa bolag kunna få sig en knuff uppåt. Alltså inte när börsen går ner en bit, utan när börsen inte går någonstans alls men alla är rädda för raset. Detta tillsammans med ett stort varumärkesvärde gör att Astra Zeneca kan upplevas som en trygg hamn för småsparare när den i själva verket kanske inte alls är det.

Anledningen till att jag sålde var att jag, efter en diskussion med en vän, började ifrågasätta mitt eget investeringsbeslut. Hans poänger var många och väldigt slående. Bolaget är lite av ett tjänstemannavälde vilket verkar vara ett resultat av en tidigare extrem lönsamhet. Detta tillsammans med väldigt förmånliga löneprogram för anställda gör att personalomsättningen är låg och den faktiska motivationen hos de anställda kanske inte riktigt är så fantastisk som man kan hoppas.

Självklart är jag inte ute efter att skylla på min vän, även om det förstås är enkelt att peka på att det är hans fel att jag sålde. Anledningen till att det här blev en “dålig investering” är för att jag från början inte hade förtydligat tillräckligt varför jag ägde aktien och vad min horisont var. Alla mina innehav är inte eviga, någonting som jag är väldigt tydlig med. Problemet var att jag baserade mitt köp på en kortsiktig syn och min försäljning på en långsiktig syn. På lång sikt tycker jag att Astra Zeneca är bland det sämsta man kan äga i nuläget. Med ny VD i Pascal Soriot så är det absolut möjligt att man återigen får ordning på skeppet, men innan dess behöver man göra ett gediget strategiarbete och en renodling av verksamheten. Att utnyttja gamla patent med hög lönsamhet är knappast en långsiktig plan.

Trots allt tjänade jag pengar på affären även om bara blev växelpengar, så det är egentligen ingen skada skedd. Om jag hade behållit aktierna till idag så hade min vinst blivit 9 000 kr, men i ärlighetens namn hade jag förmodligen sålt en bra bit innan nuvarande kurs. En utebliven vinst är inte det samma som en förlust, så jag kan absolut inte vara sur. Det jag däremot kan är att avråda från att köpa Astra Zeneca i nuläget. Vad Pfizer egentligen är intresserade av förstår jag verkligen inte, man har gått från lägst värdering i klassen till högst utan någon egentlig anledning. Att värderingen skulle komma upp, det trodde jag redan i höstas, men på de här nivåerna börjar det nästan kännas larvigt. När strategin återigen är tydlig är jag intresserad av att ta en ny titt, fram tills dess så finns det bättre ställen att leta på!

Stay away!

Mvh,
Snåljåpen

6 comments

  1. Pfizers intresse beror helt på att de inte vill ta hem vinster från utlandet till USA och skatta bort dem, därför köper de bolag utanför USA.

Leave a Reply