Varför röstar vi? Och hur? #EUval2014

Idag är det söndag den 25:e och det innebär EU-val! Jag är egentligen ingen stor politiker eller ens tillräckligt insatt för att föra någon djupare dialog på ämnet, men kanske behövs det inte? Av dom som jag pratat med i min närhet så är det knappt någon som har en aning om vad de tänker rösta på. Kanske blir det Sossarna, så har ju mina föräldrar alltid gjort? Kanske blir det Feministiskt Initiativ, världen måste bli mer könsneutral och jämställd!

I fredags så pratade vi skämtsamt på jobbet om Robinson och att det fått så starkt inflytande på vår värld att det faktiskt fanns människor som hade försökt “rösta ut” ett parti och sedan blivit upprörd när det inte var så reglerna fungerade. I fredags skrattade jag åt det, idag börjar  jag tänka annorlunda. Det EU-val som jag går och röstar i handlar för väldigt många om just detta, att rösta bort ett parti. Om det inte vore för att ett nationalistiskt parti varit på stark frammarsch de sista åren så hade engagemanget i vårt EU-val varit betydligt svalare, det är jag säker på!

Egentligen vill jag tycka att det är lite trist att vi inte röstar på det som vi verkligen tror på, utan att många röstar på någonting som dom iallafall inte hatar.

Vad kommer jag rösta på? Som jag sa så är jag lite för dåligt insatt för att föra en diskussion på något djupare plan här, vilket är riktigt illa av mig. I de valkompasstest jag gjort så har Piratpartiet, Moderaterna och Centerpartiet tävlat om att komma överst, mestadels beroende på vilka frågor man fått besvara. Det jag skrattar åt, men som är oroande, är att SverigeDemokraterna kommer högt upp på min lista baserat på mina resultat. Om vi bortsåg från deras idioti och enbart fokuserade på sakfrågor skiljt från invandring och andra områden där SD bevisat sig vara helt ute och cykla så skulle alltså SD kunna vara ett parti som står för mina åsikter.

Det här får mig att fundera. Trots att jag avskyr en del av SD’s utspel så verkar vi komma bra överens enligt valkompassen. Kanske kan valkompassen lyckas med att ge SD väljare som inte är riktigt pålästa. Om en valkompass säger att jag bör rösta på SD, då är det väl så? Eller? Det här har fött en större fråga i mitt huvud som kanske kan vara fånig, men jag testar ändå. Har inte valkompasserna lite för stor påverkan på hur vi röstar? När vi blir allt mindre pålästa kring detta och förlitar oss allt mer på den här typen av teknik, då kanske vi är illa ute. I vanliga fall så älskar jag tekniska framgångar, men är inte denna framgång en risk? Jag vill tro att merparten av de valkompasser vi har på nätet baseras på i stort sett samma algoritm och logik. Tänk om det är en SverigeDemokrat som byggt den och medvetet snedställt viktningen? Jag säger inte att så är fallet, men det är inte omöjligt. Det är inte heller omöjligt att en Moderat gjort det, eller en Vänsterpartist för den delen.

Min kortfattade lärdom är att jag nog i framtiden behöver läsa på mer, sätta mig mer in i partiernas ståndpunkter och inte ta detta via tekniska verktyg strax innan jag röstar.

 

Här är några korta åsikter jag har på frågor från DI.se’s valkompass:

 • Jag ogillar EU (Jag tycker att vi ska ha en ny folkomröstning om EU-medlemsskap. Att vi redan haft en spelar ingen roll, det var 20 år sedan!)
 • Jag hatar tanken på Euro (ur ett makroekonomiskt perspektiv, för praktiskt vore det förstås)
 • Jag vill ha mer kärnkraft (Hög effektivitet och hög output av energi. Snällt mot miljön!)
 • Jag vill ha fri rätt till abort (Allt annat är inget mer än dumheter)
 • Jag vill definitivt INTE att EU reglerar de Europeiska finansmarknaderna med en särskild skatt

Vilka frågor är det som är avgörande för hur ni röstar?

Mvh,
Snåljåpen

19 thoughts on “Varför röstar vi? Och hur? #EUval2014

 1. Oscar

  Tycker det är tråkigt att du som så många andra utan att veta speciellt mycket om politik bedömer ut SD pga uppfattningen du fått genom dom utifrån vad media skriver om dom. Läser du parti programmet så märker du att den inte är så pjåkig.

  Jag förstår helt ärligt inte varför dom blir hatade så mycket på, Men jag antar att det har med att göra att många av deras partimedlemmar har blivit avslöjdade som rena rasister. Men dom är för det mesta utkastade och Jimmie har gjort rent hus så att säga. Många av dom gamla medlemmarna kom från Besvara Sverige Svenskt och liknande partier/organisationer vilka tydligen är rent främlingsfientliga. Dock för 10-15 år sen.
  Men jag tycker inte att man ska dra alla över en kam. Bara för att en Sverigedemokrat är rasist betyder det inte att alla är det, precis som att alla invandrare inte är kriminella bara för att några är det, eller för att några muslimer vill inför Sharialagar eller att 9-åriga flickor ska kunna giftas bort så betyder det inte att alla muslimer vill det.

  Det är dock lite där problemet ligger hos vänsterfolket. Dom verkar bara kunna se det från ett håll. En rasse från SD betyder att alla från SD är rassar, medans om en muslim begår ett brott så begår ju inte alla ett brott. Eller hur?

  Förövrigt finns det ju även avslöjade rasister inom övriga partier också.
  https://www.youtube.com/watch?v=SN18vKSsbEg
  https://www.youtube.com/watch?v=SNIxArRd3Ro

  Reply
  1. Olle Qvarnström Post author

   Jag dömer inte ut SD på grund av det som media skriver om dom. Även om jag är överens med dom på 90% av punkterna så vill jag inte rösta på dom när de resterande 10% är frågor som verkligen ligger mig nära om hjärtat. Sen vill jag ju inte säga att jag ogillar SD som parti, det är bara så att det är ett gäng nötter som härjar fritt där inne, vilket jag förstås inte kan stå för. Sen att många av sympatisörerna inte heller alltid är vettiga människor gör inte saken bättre.

   Du har en poäng, men jag tycker ändå inte om SD :). Däremot så tycker jag inte att det är helt förkastligt att de växer sig starka, det är ju ändå demokrati, och om många gillar SverigeDemokraterna så är det väl så det är. Vänstern som gillar demokrati borde jubla över jämställdhet i politiken.

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply
 2. Anders

  Bra inlägg och bra poäng om valkompassen! Som kategorisk EU-motståndare (eller rättare sagt bitter över att man driver helt fel frågor i EU) fick jag också SD högt upp i valkompassen. Sorgligt att det inte finns något vettigt, icke extremistiskt alternativ, för oss som inte gillar EU-kolossen.

  Reply
  1. Olle Qvarnström Post author

   Tack!

   Precis som du säger så är det svårt att rösta “mot” EU utan att totalt sluta tänka på vad som är vettigt. Man kan inte rösta i ett val baserat på en enda fråga, och därför måste jag välja någonting bredare. Många verkar däremot gilla att låta en fråga avgöra hela valet istället för att tänka på helhet. Många verkar helt enkelt vara dumma i huvudet.

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply
 3. Aktieingenjören

  För det första har DI.se mig veterligen ingen valkompass. Däremot länkar de till SVT:s valkompass och SVT har främst en överrepresentation av miljöpartister och vänsterblocket (http://www.jmg.gu.se/digitalAssets/1284/1284227_nr38.pdf).

  Sedan är jag även nyfiken på var du fått informationen som lett till din slutsats att Sverigedemokraterna skulle vara så hemskt mycket sämre än våra andra partier. Personligen har jag väldigt svårt för Sverigedemokraterna men tyvärr har jag insett att de ärligt talat inte särskiljer sig i någon större usträckning från de andra riksdagspartierna.

  Gräver man lite så har i princip alla partier i vänsterblocket medlemmar med nära kopplingar till AFA eller Djurrättsaktivister medan man i Alliansen har en kombination av Islamister (kolla upp Abdirizak Waberi) och en total brist på förvaltningskompetens där man vägrar att inse sanningen i frågor såsom infrastruktur, Nuon och Försvarsmakten.

  Så ärligt talat har jag väldigt svårt att förstå varför just Sverigedemokraterna ska särskiljas när det handlar om att vi har svårt att få in kompetenta människor i politiken. Som jag ser det är det ingen större skillnad på att förakta överklassen, judar eller Sverigedemokrater.

  När vi slutar lyssna på en viss part och istället skapar en karikatyr av ett monster leder det bara fram till konflikter, mord eller pinsamma incidenter där den “goda” sidan gör bort sig totalt eftersom man helt enkelt inte är förberedd (exempel: https://www.youtube.com/watch?v=g-i4xASS0lI).

  Reply
  1. Olle Qvarnström Post author

   Jag vet inte vad DI.se’s valkompass kommer ifrån, det kan absolut vara en inbäddad variant från SVT.se. Däremot har jag testat även på SvD, Aftonbladet, osv, alla med nästan identiska resultat osv. Kanske är alla programmerade till perfektion, eller så är det samma algoritm i alla?

   Jag ogillar inte SverigeDemokraternas åsikter i många av sakfrågorna, men när jag fullständigt avskyr deras åsikter på kanske 5% av punkterna så faller de som valbart alternativ relativt omgående. Min bild av politik är att vi måste tänka helhet, jag tror inte att SD är ett parti som kan representera min världsbild givet ett fokus på helheten.

   Jag förstår din poäng och tycker att den är vettig, därmed inte sagt att jag kommer att rösta på SD. Men du har definitivt ett läsvärt inlägg till debatten!

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply
   1. Aktieingenjören

    Med tanke på att jag inledde Christoffer Stockmans personvalskampanj (C) en månad innan han själv gjorde det* så var det här verkligen inte menat som ett argument för att rösta på SD =). Däremot anser jag att de inte förtjänar den demonisering som de utsätts för av media.

    *En lite rolig incident då jag kommenterade att jag önskade att Christoffer Stockman skulle kandidera till riksdagen (http://aktieingenjoren.blogspot.se/2013/08/varfor-jag-inte-rostar-pa-moderaterna.html). Vilket han nu ska göra http://cornucopia.cornubot.se/2013/09/gastinlagg-centerpartiet-rostade-om.html#comment-form

    Reply
 4. Patrik

  Ett, som vanligt, mycket bra inlägg!
  Jag gick i många dagar och tänkte att jag skulle rösta på F!.
  Inte för att jag tror att jag håller med dem i speciellt mycket utan snarare för att skapa en maktförskjutning åt vänster i EU, vilket jag tror behövs med tanke på rådande naziinspirerade-ultranationalist våg som sveper över Europa.
  På väg till valurnan idag gick jag förbi en rad valaffisher, funderade lite och ändrade mig faktiskt. Kändes främmande att rösta på ett parti (F!) jag inte vet så mycket så mycket om och då bara för att jävlas med ultrahögern…

  När jag var identifierad och kuvertet nersläppt i lådan kändes det som om det var rätt beslut att rösta på det parti som jag sympatiserar mest med – inte jävelsrösta bara för att jag kan…

  Reply
  1. Aktieingenjören

   Bra val till slut.

   Om du tittar på t.ex. Tyskland under 30-talet så skulle du se att majoriteten av väljarna varken sympatiserade med kommunisterna eller nationalsocialisterna. Men nazisterna kunde ändå ta makten med hjälp av endast ca 30 % av väljarna eftersom valet stod mellan en kommunist-koalition eller nazistkoalition och nazisterna i det här fallet verkade mindre illa.

   Reply
   1. Ernesto

    I det sista demokratiska valet -32 fick iof nazisterna drygt 37 % (största parti) och kommunisterna drygt 14% med mina modesta mattekunskaper blir det en majoritet.

    Reply
    1. Aktieingenjören

     En majoritet är mer än 50 %, 37 % innebär helt enkelt att man är störst men saknar majoritet.

     Valet 1932 är däremot knappast det sista demokratiska valet med tanke på de hårda striderna mellan SA och kommunisterna vilket bland annat innebar att valdeltagandet sjönk med 10 procentenheter.

     Men kontentan av det hela är detsamma. Det är vanskligt att rösta på ett extremistparti bara för att motverka ett annat.

     Reply
     1. ernesto

      “majoriteten av väljarna varken sympatiserade med kommunisterna eller nationalsocialisterna” …..37+14=51% (av befolkningen sympatiserade troligtvis med kommunister eller nationalsocialister) 😉

     2. Aktieingenjören

      Det var jag som snurrade ihop siffrorna. Mitt första uttalande var ju om valet 1930 (18,25+13,3 = 31,55) och jag blandade ihop de olika sambanden.

  2. Olle Qvarnström Post author

   Jag håller helt med dig. Sist i valet så röstade jag Vänster av just samma anledning. Jag tyckte högervindarna blåste för hårt och att lite mer “maktbalans” var det som behövdes. Nu tycker jag dock inte likadant även om jag har svårt för extremhögern. Idag blev det en röst åt högern men absolut inte så långt bort som SD. Jag är nog lagd mycket mer mot mitten ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply
 5. BS

  SDs politik i andra frågor än invandring granskas sällan. Det verkar som de inte har någon riktig politik i andra områden och agerar oftast för att nytta av sin position som vågmästare med målet att driva fram sin invandringspolitik. Det är därför inte så konstigt att de rankas högt när du gör valkompasstestet även om du är emot deras invandringspolitik. Särskilt om du ogillar EU. Här är en rapport som granskar SDs politik i andra områden: http://timbro.se/sites/timbro.se/files/files/reports/folkhemspopulismen_i_praktiken.pdf

  Reply
 6. KJ

  @BS – “Arbetsmarknadspolitiken består av en blandning av de andra partiernas politik. Kanske tydligast är likheterna med LO:s förslag.”

  Citatet är hämtat ur rapporten. Så att ha likheter med LO:s förslag är att inte ha någon politik alls enligt Timbro?

  @Olle – Kul med en sansad debatt. Eloge till dig! Får jag fråga vilken/-a fråga/-or du har svårt för med Sverigedemokraternas politik? Jag vill gärna ha en minskad invandring till Sverige för att vi ska hamna mer som Kanada (http://myterominvandringen.se/2012/01/09/myt-2-kanada-ar-ett-foregangsland-pa-invandringsomradet/), men inte så stor minskning som SD förespråkar.

  Reply
  1. Olle Qvarnström Post author

   Kul att du gillar det jag gör :)! Vid närmare eftertanke så är det egentligen inte Sverigedemokraternas politik som jag har någonting emot, mitt problem är snarare med att jag inom partiet inte har en gnutta förtroende för att det som sägs är vad som faktiskt tycks. De partimedlemmar som ska representera partiet har helt enkelt inte mitt förtroende, vilket gör att jag inte kan rösta på partiet. Det är per se alltså inte partiets officiella åsikter utåt som jag har problem med, det är representanterna.

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply
   1. Ville J

    Jag tänkte först svara rakt av att det var kul att du uppmärksammade min kommentar här så långt efter det ursprungliga inlägget och fortsatt diskussionen i all välmening, men ändrade mig efter att stekt lite korv.

    Jag kommer säkerligen återkomma här på bloggen och kommentera mer, men jag råder dig att ta bort vår diskussion eftersom jag tror du kommer kunna missgynnas av att “egentligen inte Sverigedemokraternas politik som jag har någonting emot”. Jag lämnar en kommentar till dig i senaste inlägget istället.

    Reply
    1. Olle Qvarnström Post author

     Hej,

     Jag hör vad du säger och det är kloka ord om att ta bort vår diskussion. Däremot fungerar jag lite annorlunda mot dig och många andra varpå jag låter det ligga kvar, om du inte själv önskar att det tas bort förstås! Det här är en diskussion jag gärna tar, och jag tror att många andra, likt mig, faktiskt delar många åsikter som partier har även fast de inte ser det pga. all hysteri kring rasism i media. Partiprogrammet är egentligen ganska städat och även om jag inte håller med om allt så är det inte just partiets politik som man kan såga dom för. Representanterna däremot är ett gäng trångsynta byfånar, och där vinner man inte min röst! Hade SD istället haft lite mer rumsrena representanter och varit lite mer “allvarliga” så tror jag att det hade blivit ett parti som kunnat ta enormt mycket mer plats. Skulle jag rösta på SD om de var rumsrena? Ingen aning, men då hade jag åtminstone tagit mig ordentlig tid till att analysera deras politik. Just nu avfärdar jag dom direkt pga. deras “politiker”.

     Mvh,
     Snåljåpen

     Reply

Leave a Reply