Lön, enorm skatt och ett litet sparande!

Lön och skatt

Imorgon är det den 23:e vilket, till min stora förvåning, innebär lön! Historiskt fall så har vi fått lön den 26:e de månader då 25:e infaller på en söndag, men den här månaden blir så alltså inte fallet, fantastiskt! Det är med blandade känslor som jag studerar löneresultatet den här månaden, jag ska absolut inte klaga över summan, men det finns en sak som stör mig. Den här månaden får jag en bonusutbetalning som inte betraktas som “rörlig lön” och som då får en rätt så otrevlig skatt. Inte nog med att bonusen räknas före sociala avgifter så blir det uppepå det en skatt på 58%. Bonusen i det här fallet skulle vara på 10 000, men det som landar i min egna ficka blir 3196 kr. Resten går till skatter och avgifter, hallelujah!

Det här med skatt tycker jag är en svår fråga egentligen. Självklart så ska jag som höginkomsttagare betala en högre skatt, men samtidigt blir jag sjukt omotiverad till att prestera och höja min lön när jag känner mig bestraffad av skattmasen. Om min skatt varit annorlunda så har jag garanterat kämpat hårt för att nå den här typen av bonusar, men i dagsläget känns det som en marginalnytta jag inte orkar slita för. I praktiken så är pengar alltid pengar, men det finns ju ändå gränser?

I grund och botten bor det nog en liten sosse i oss alla som blir stolta varje gång skatten dras, men samtidigt finns det ingen som blir lycklig av den där avdragna summan i lönekuvertet, oavsett om man tjänar 15, 30 eller 100 tusen. Samtidigt som jag vill ha ett balanserat samhälle med bra skatter som stödjer en välfärd så kan jag inte hjälpas att tycka att vi behöver ett system där man ska lockas av att slita hårt.

Det är en vanlig missuppfattning att man måste ha en åsikt om allt, och i det här fallet har jag nog ingen bestämd sådan. Jag vet att det är ett problem, men lösningen har jag allt för dålig nationalekonomisk kunskap för att kunna svara på. Det enda jag kan konstatera är att höga skatter för höginkomsttagare är problematiskt på en psykologisk nivå pga. incitament.

lön

Månadens lön

Den här månaden så hamnar lönen totalt på 38 722 kr netto, eller 60 852 kr brutto. Det är en alldeles fantastisk lön, men vilken suck man har i kroppen när man inser att jag nu betalar mer i skatt varje månad än vad jag hade som bruttoinkomst för 5 år sedan.

Tyvärr kommer den här månadens lön att hanteras väldigt osexigt och ospännande. Eftersom renoveringen står inför dörren så kommer jag att göra en större avsättning till sparkontot för att hantera detta under hösten. I dagsläget har jag ganska exakt 15000 kr avsatta på sparkonto till renoveringen och en skatteåterbäring på ca 40 000 som trillar in under sommaren, dessa pengar ska också till renovering. Sparandet den här månaden kommer att landa strax över 25 000 kr när alla räkningar är betalda osv, och det betyder att min del av renoveringen för det första halvåret i stort sett är betald. Om vi mot förmodan skulle vilja öka vårt renoveringstempo och köra hårdare så har jag 58 000 i lågriskfonder som jag kan plocka ut ifall jag skulle vilja. Dessa pengar hade jag tidigare öronmärkt till renovering men jag börjar nu inse att jag kanske inte kommer att behöva pengarna till just det, istället kan de få ligga kvar och hålla nere risken i portföljen.

Utveckling

Totalt hittills i år så har portföljen gått +14,6%, eller 41 342kr som Avanzas graf säger. Detta är jag förstås extremt nöjd med, och det innebär egentligen att jag har mer än hämtat ikapp det som jag hamnade bakom index med förra året. Det är alltid väldigt frestande att sälja av sina tillgångar och jobba med räntor resten av året när man haft en bra inledning, men det är förstås en rätt dum idé. Marknaden jobbar inte med kalenderår utan den jobbar hela tiden. Bara för att börsindex presenteras historiskt enligt kalenderårsmodellen så innebär det inte nödvändigtvis att jag ska låsa in vinst så fort jag nått en bra nivå för året. Frågan jag ställer mig nu är dock, hur mycket har börsen kvar att ge? Det är en enormt svår fråga att ställa på, och även om jag inte hittar några direkt köpvärda bolag så tror jag ändå att börsen har en hel del kvar att ge. Jag TROR att börsen kommer att fortsätta upp kanske 10% till i år, men jag tror inte på det tillräckligt hårt för att våga sätta mina pengar på det. Jag låter istället mina pengar ligga kvar i de trista bolag jag har i min portfölj och petar in nysparande i ännu tristare värdepapper.

Sambons portfölj

Jag har en tid förvaltat lite sparkapital åt min sambo som nu kommit upp i en tillräcklig summa för att jag ska kunna omplacera dessa i aktier. Eftersom hon inte vill vara lika offentlig som mig med sina pengar så tänker jag inte redovisa hur mycket hon har, men tillräckligt för att ha gjort ordentliga inköp i 3 aktier. I hennes portfölj finns nu Swedbank, Protector Forsikring och Berkshire Hathaway. 3 innehav som jag tycker är hyfsat defensiva på nuvarande nivåer och där jag inte känner mig direkt orolig. Det är ändå pengar som det inte finns någon specificerad placeringshorisont på, så räntefonder behöver vi inte jobba med, även det är i Atlant Stability som merparten av hennes sparande ligger.

Hur ser det ut för er egen del, blir det något sparande den här månaden eller går allting till glass och kaffe i solen?

Mvh,
Snåljåpen

16 thoughts on “Lön, enorm skatt och ett litet sparande!

 1. Aktieingenjören

  Jag har fördelen att jag valt fel karriär för att få en hög lön så jag betalar bara omkring 33 % skatt vilket i kombination med att Skatteverket är en välskött myndighet gör att det inte svider så mycket (synd bara att jag ogillar 8 riksdagspartier som sedan missköter skatten…).

  Däremot har jag också funderat på marginaleffekter. Som du vet driver jag ett litet bolag vilket har fått mig att inse hur dyrt det är med moms och arbetsgivareavgifter. Det är helt enkelt inte möjligt för oss att ta in (svenska) konsulter eller anställa någon förrän jag i princip arbetar 16 h per dygn med företaget.

  Kan vi belägga en person till 80-100 % kommer det att löna sig men innan dess går det i princip inte att ha en anställd i Sverige.

  Reply
  1. Olle Qvarnström Post author

   Precis som du säger så är det helt enkelt omöjligt för nystartade bolag att ta in anställda utan signifikant riskkapital eller rejält kassaflöde från dag 1. Och att övertyga riskkapitalister att pengar ska gå till löner i startupskede brukar sällan vara det bästa. Det enda sättet är egentligen att bootstrapa så hårt som möjligt och få in en delägare som jobbar “gratis” mot att bli just delägare, dock inte lätt att hitta någon man litar på som kan bidra med samma kompetens och engagemang som en själv. Att starta bolag är svårt :).

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply
  2. JL

   … Egentligen betalar du ca 51% i skatt. Staten är och nallar på dina pengar innan du ser dem på ditt lönebesked. Och den andra herren med 60 lax i månadslön kostar sin arbetsgivare över 90 000 i månaden, hoppas han är värd det.

   Reply
 2. Anders

  Problemet är lapptäcket till skattesystem politikerna skapat….sedan är frågan om vi väljare och skattebetalare delar partiets ambition vad “samhället” ska stå för via skattesystemet, ofta vill politiker mer än vad skattemedlen räcker till, oavsett om det är i kommun,landsting eller staten. Politiska partie är inte logiska när det gäller hur skatten ska tas ut och vad den ska gå till.
  Några exempel: vi ska inte ha skatter som finanserar viss verksamhet, tex fordonsskatten finansierar inte Trafikverkets vägsatsningar, utan den ger finansdepartement ett överskott till V-S-O, men Anders Borg och Moderaterna införde en skatt på trafikförsäkringen som skulle “finansiera trafikens kostander i sjukvården”, MEN vi betalar ju landstingsskatt som ska täcka sjukvårdsskostnaderan !! Var är logiken ??
  Moderat politik är inte logisk och konsekvent, annat än att inkomstskatten och arbetsgivaravgifterna ska sänkas, så inkomstagarna själva ska välja vad de vill lägga pengar på , jmf med USA.
  Har någon regering redovisat vad de använder koldioxidskatten till ? Har de använt den till att sänka koldioxidhalten i luften? Det är väl inte meningen att den ska finansiera försvaret eller polisen eller Arbetsförmedlingen ?
  Finns mycket fler exempel

  Reply
 3. K

  Om du kan avvara en del pengar till framtiden så kan du kolla med med arbetsgivaren om det finns en pensionspolicy och om du kan göra bonusavstående till tjänstepensionsförsäkring, du skjuter beskattningen på framtiden samt att det blir kostnadsneutralt för arbetsgivaren. Brukligt är även att du kan räkna upp avsättningen med ca 6% pga skillnaden på särskild löneskatt och sociala avgifter.

  Reply
  1. Olle Qvarnström Post author

   Finns ingen direkt bra lösning för detta i dagsläget även om jag håller på och drar i lite trådar. Eftersom jag är under 25 så har jag inte heller någon regelrätt tjänstepension att växla till. Jag skulle vilja fondera lön och plocka ut senare, men vad jag förstår så är det en smula problematiskt rent skattetekniskt och bokföringsmässigt för företaget. Men egentligen vill jag att bolaget har en investeringsfond som man kan avsätta sin lön till och sedan plocka ut som lön om ett par år när man kanske jobbar mindre timmar.

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply
 4. Lundaluppen

  Haha, alltid lite kluvet när man betalar skatt. Samtidigt har man som förälder en bättre känsla av att man direkt får något för pengarna. De där friska, barnlösa åren efter examen är man ju en rätt rejäl nettobetalare.

  Ibland har jag funderat på om inte Skatteverket borde skicka ut ett tackbrev efter mina löneförhandlingar istället för att jag tackar arbetsgivaren 😉

  Reply
 5. Linus

  Får man fråga varför du föredrar Atlant Stability – som presterar runt 4% om året och har ett Norman-belopp på nästan 13000 – framför tex Catella Avkastning som ger samma avkastning till ett lägre Norman, samt lägre risk och bättre insyn.

  Tack för en läsvärd blogg!

  Reply
  1. Olle Qvarnström Post author

   När jag jämför dessa fonder hos Avanza så ger Atlant Stability en bättre avkastning på samtliga tidshorisonter som går att jämföra på. Det är min anledning, kanske är det fel, men det är enkelt att tänka så :). Vad är det du gillar med Catella Avkastning?

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply
 6. S

  Men det är ju inte riktigt så mycket skatt du betalar i slutändan. Efter jobbskatteavdrag, grundavdrag etc får du ju tillbaka en del nästa år… Varför det dras mycket skatt nu är ju för att du får det i en klump?

  Reply
 7. Ffjfkfkrkrj

  Intressant AG som drar sociala avgifter från en “lön”…
  Vanligt i cafebranschen bland svartjobbare ungdomar.

  Reply
  1. Olle Qvarnström Post author

   Jag förstår hur du menar, men satt i kontext så blir det inte så illa. Vi har en stor andel prestationsbaserad lön som baseras på intjäning, då blir det väldigt naturligt att man drar av arbetsgivarens kostnader för lön eftersom dessa kostnader påverkar just intjäningnen.

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply

Leave a Reply