Omstruktureringar – Minskad risk!

Jag fortsätter på mitt väldigt aktiva spår och gör idag ännu mer omstruktureringar i portföljen. Egentligen är det inga större förändringar utan snarare endast en omallokering av befintliga placeringar.

Castellum

Castellum köpte jag in i mellandagarna 2013 kring 100-lappen. Aktien låg redan i stigande trend när jag köpte och visade inte direkt några tecken på att bryta detta mönster. Sedan inköp så har Castellum (enligt Avanzas data) gått +15,11%, och det är exklusive utdelning. Castellum är som bekant ett dötrist fastighetsbolag med hög direktavkastning och väldigt stabil utdelningshistorik. Utdelningen i år var på 4,25 kr vilket med mitt GAV blir ca 4,22%. Uppgången jag fått ta del av i år är alltså fantastisk och är absolut ingenting man ska räkna med i den här typen av bolag. Jag tror inte att uppgången kommer att stanna här, men när innehavet börjar närma sig 15% av portföljen så väljer jag att minska lite.

Beijer Alma

Beijer Alma har funnits i min portfölj januari då jag klev in vid 2 tillfällen på 171 och 174,50 kr. Portföljen säger +11,71% i år, vilket förstås också är exklusive utdelning. Utdelningen på 8kr innebär 4,6 % på mitt GAV vilket är riktigt trevligt. Aktien har vandrat lite halvtrist sidledes under början på året, men efter det att utdelningen blev avskiljd så har rörelsen kommit igång ordentligt. Beijer Alma är inte hemskt värderat men är absolut inte något kap på dagens nivåer. Anledningen till att jag väljer att minska är för att den sista tidens uppgång gjort att jag anser att för mycket pengar ligger här, jag vill sprida riskerna lite mer.

Atlant Stability

Börsen är långt ifrån överfull av köplägen just nu vilket gör att den här typen av omallokering är ganska svår att motivera. Om jag inte hittar någonting bättre, varför ska jag då sälja? Det är verkligen en bra fråga, men samtidigt så anser jag att börsen är ganska högt värderad just nu och att den kortsiktiga kurspotentialen i mina innehav är tämligen begränsad. Anledningen till min omstrukturering är som sagt att jag vill skapa en jämnare allokering i min nivå, och det som kommer hända nu är att mina lågriskplaceringar återigen kommer att få utgöra den största delen i portföljen. I mina portföljregler har jag sagt att minst 15% ska vara allokerat i lågriskplaceringar, men frågan just nu är om verkligen 15% är rätt siffra? Med den senaste tidens uppgång och med bolagens höga värderingar så kanske det inte är några problem att rättfärdiga en lågriskallokering på 25%, som det nu kommer att bli. Som den fegis jag är så väljer jag alltså att ta dessa pengar och köpa mer av Atlant Stability! Mvh, Snåljåpen

Leave a Reply