Snåljåpens lördagsintervju – Fritzthecat/Swingtrader

Idag är det dags för en intervju med en person som många forumanhängare älskar att hata. En anonym person som figurerar på olika forum under olika namn. Det här är en person som har lyckats enormt bra med sitt investerande och sitt spekulerande de sista åren varav statistiken talar för sig självt. Han skriver på en egen blogg sedan en tid tillbaka där han behandlar diverse småbolag. Väldigt smal och fokuserad i sitt investerande men väldigt målmedveten. Det här är en person med en filosofi som jag är säker på att många av mina läsare tycker tvärt emot. Håll till godo, här är Fritzthecat!

Ps. Fritzthecat finns också under namnet Swingtrader på t.ex. Flashback. Ds.

 

fritzthecat

———————————————————————

Hur gammal är du?

30+ 

Vad jobbar du med?

Investerare, trading är min huvudsyssla.

Vad har du egentligen för bakgrund?

Akademisk bakgrund är Psykologi, Statistik, Ekonomi, Sociologi samt diverse kurser.

Hur kom du in på trading/aktiehandel?

Jag kommer faktiskt inte ihåg. Min första spekulativa affär gjordes i 10-årsåldern när jag på inrådan av någon polare växlade till USD på banken för att sedan växla tillbaka en vecka senare. Växlingsavgiften gjorde att jag gick med förlust för kursen ändrades nog inte mycket på en vecka.

Hur länge har du hållit på?

Mer seriöst från slutet av 90-talet med en del avbrott.

Hur tycker du att det går?

3350 % på tre år (sedan bloggstart) är det nog inte många som slår även om jag var väldigt likvid 2011 och 2012 för att sedan bli närmare fullinvesterad periodvis under 2013. Nu så har det varit smallcap-race vilket gynnat mig då flera av mina bolag gått upp flera hundra procent. Jag gör sällan förlustaffärer och investerar främst i bolag som har potential att gå riktigt bra.

Hur kan du uppnå en så hög avkastning när bolagen bara dubblas? Jobbar du med belåning eller är du kanske väldigt aktiv i att kliva in och ur?

Nej, ingetdera, men jag swingtradar och är bra på att träffa bottnarna och topparna. Om man dubblar flera gånger under ett år så blir avkastningen extrem, och i mitt fall motsvarar det ungefär 5 gånger. De bolag jag tipsat om har även gått upp med ett snitt på över 400 %.

Vad handlar du med? (aktier, optioner, forex, etc.)

Enbart aktier.

Hur tänker du? Har du någon uttalad filosofi?

Det är en stor fråga, men rent moraliskt så försöker jag hålla mig till bolag som har en bra potential för att visa fina vinster, men samtidigt så har jag ingenting emot att tjäna pengar på enbart förväntningar som driver aktiekurser. Jag ogillar dock starkt pump and dump när personer lovar stora vinster fast det bara handlar om förhoppningar. Nyligen har jag tipsat om Shelton som ligger över + 200 % och Starbreeze som gått upp ca 900 %. Shelton visar fin vinst och Starbreezes senaste rapporter har varit i hästväg. Mitt näst senaste tips är MultiQ som handlas under p/s 1 och det finns flera klara tecken på att bolaget har goda chanser att visa vinst snart vilket lär medföra en kraftig uppvärdering. MultiQ fick nyligen en stororder på 37 Mkr och har även gjort ett förvärv och värderas endast till 70 mkr. Det senaste tipset jag kommit med är Kilimanjaro Gold som har den största potentialen av mina bolag men även hög risk. Kilimanjaro Gold har nyligen visat positiva tester för sin initiala guldproduktion och gjorde precis en avsiktsförklaring med ett Sydafrikanskt företag som skall köpa guldet vilket ger legitimitet.

Det är knappast lågrisk-aktier som vi pratar om. Hur mycket kan du gå in med i ett specifikt bolag? Jag tänker att om du går på en mina i Kilimanjaro Gold så får det inte sätta stopp för investerandet/spekulerandet?

Oftast sexsiffrigt men om det är en aktie med bra omsättning så går jag in med mer. Jag kan ta en 100 % förlust i enskilda bolag, men det är sällan jag gör förlustaffärer.

Det är också ganska speciella bolag, hur hittar du egentligen dessa aktier? Screenar du hela Sverige?

Nej, jag är ganska lat och det skulle ta för mycket tid, men tidigare funderade jag på att kolla igenom alla mindre bolag. Jag har lite sajter och forum som jag är inne en del på och har ett 30-tal bolag på bevakning. Kilimanjaro Gold läste jag om i någon forumtråd och la in den på bevakning. MultiQ såg jag att de hade en NE och läste igenom prospektet. Shelton som jag tipsade om tidigare      haussades friskt för flera år sedan och då varnade jag om att värderingen var för hög. Sedan när Shelton rasat med typ 80 % så tyckte jag att det fanns en potential vilket visade sig rätt, men nu tycker jag att den är för dyr igen. Starbreeze har jag följt sedan milleniumskiftet och jag var förbannad över att bolaget var så dyr vid deras börsintroduktion. Jag avstod vilket på längre sikt visade sig mer än rätt. Nu har de fått återupprättelse även om kursen är långt under noteringskursen.

Hårddraget när jag själv gör en analys av ett bolag så brukar jag titta på fundamenta, eventuella triggers samt makroklimatet för att försöka avgöra vilka variabler som kommer att styra aktiekursen. Allt detta bakas ihop till en prognos där jag gör en överslagsberäkning och skälet till det är att exakta prognoser träffar väldigt sällan rätt samt att variablerna ofta inte är kvantifierbara utan endast grova uppskattningar kan göras.

Därefter omvärderar jag hela tiden efterhand ny information kommer och det kommer förstås hela tiden. Den mesta infon är dock brus så det gäller att kunna identifiera vad som är relevant och det varierar över tid då variablernas styrka är dynamiska. Till exempel kan en tidningsartikel marknadsföra ett bolag fast inget nytt egentligen har hänt och då handlar det om att försöka värdera hur det påverkar aktiekursen.

Någon ordentlig TA använder jag inte alls utan jag följer orderdjupen manuellt och försöker läsa, förstå samt se mönster i handeln. Jag tror TA kan begränsa ens analysförmåga då risken finns att man överskattar dess prognosförmåga samt att tendens finns att man missar bottnarna och topparna och handlar för sent.

Min grumliga kristallkula sträcker sig generellt sett till max 3-6 månader framåt och i enstaka fall kanske upp till ett år och det är därför jag ofta väljer att swingtrada men att det ibland går över i ett långsiktigare innehav om trenden är positiv och jag känner att aktien har mycket att ge.

Handlar du något utanför Sverige?

Nej. Jag var inne i Siaf tidigare men det var ett väldigt komplext bolag och jag fick det inte att gå ihop. Går man in i bolag som är noterade i Nordamerika så blir det för mycket bevakning på kvällarna, och jag tycker dagtid är tillräckligt.
Har du några förebilder?

Njaa, Daniel Kahneman förtjänar mycket respekt för att han knäppt de gamla stofilerna inom ekonomin på näsan och det är inte förvånande att det krävts någon från psykologin för att göra det. Många okunniga har väldigt mycket fördomar mot psykologi som ämnesområde vilket är väldigt underligt då det ligger som grund för många vetenskapsdiscipliner som är bra att kunna som investerare.

Vad skulle du ge för tips till nybörjare som precis kommit in i matchen?

Skaffa dig tillräcklig kunskap så att du blir självständig.

Lyssna inte på forumiter på finansforumen för de saknar ofta de mest grundläggande kunskaperna: självinsikt samt integritet.

Lita aldrig heller på ledningen i ett bolag för deras främsta incitament är att sko sig själva. Marknaden är inte heller direkt självsanerande och rationell så oseriösa aktörer kan fortsätta hålla på under en mycket lång tid. Samma sak gäller för journalister och exempelvis ekonomer som jobbar inom bankväsendet etc. Tyvärr går det inte att lita på många inom finansbranschen.

Investera så pass mycket att du sover hyfsat bra om natten men inte allt för gott. Att köra låtsaspengar i början ger inte mycket då de psykologiska processerna är väldigt annorlunda jämfört med att investera riktigt kapital.

Stressa inte fram affärer utan vänta in bra tillfällen. Tiden är aktiespararens bäste vän. Ibland kan det vara värt att vänta flera år innan man går in.

Försök ha rätt så långt det går men om du har fel så kan det kompenseras genom att vara snabb på att omvärdera och agera på det.

Gå inte på fördomarna om att det inte går att investera betydande kapital i mindre bolag.

Välj en investeringsmetod som passar just dig och det kan ta tid att komma fram vilken det är.

Tro inte att du kan bli ekonomisk oberoende på kort tid. Visst du kan ha tur men att investera är inget lotteri som en del verkar tro utan resultaten baseras till stor del på skicklighet även om slumpen alltid är starkt närvarande.

Ha i beaktning att det är få som blir riktigt skickliga inom finans precis som i vilket annat område som helst. Eftersom finansbranschen även kan vara extremt lukrativ så är även konkurrensen stenhård. Många begåvade personer dras till branschen och det är de du skall konkurrera med.

Om det går bra i några få affärer så var ödmjuk och låt det inte stiga åt huvudet. Det krävs ett stor antal affärer (urval) under hausse som baisse för att avgöra ungefär hur skicklig man är. Marknaden har inget samvete och slår stenhårt om du gör ett misstag.

Skyll inte ifrån dig om det går dåligt.

Om det går dåligt så kartlägg varför och täpp till luckorna.

Lär dig ta hem vinst samt hantera förluster.

Ta reda på var din kompetens ligger i och vad du är dålig på. Utveckla en strategi därefter.

Satsa på att lära dig några få bolag. Det räcker med att investera i mellan 1-5 stycken samtidigt till en början.

Satsa inte på många bäckar små utan satsa på få stora floder. Se min graf.

Gå inte på generella råd om att vara långsiktig. Det passar bara en del och är främst ett råd riktat till folk som inte har tid att bevaka bolag. Variera tidsperspektivet efter bolag. Exempelvis om aktiekursen inte går upp som prognoserat så sälj av och gå in i ett annat case istället. Många verkar kunna sitta i flera år i samma bolag utan att göra några vinster alls. Utdelningar är ointressant i jämförelse med de kursstegringar som sker hela tiden i olika bolag.

Vissa tror att det inte går att slå index. Det går. Handlar du med större bolag så är det svårare än med mindre då konkurrensen är tuffare i de större mellan olika investerare.

Vad skulle du ge för tips till dom som varit med ett tag men som nu försöker ta klivet vidare?

Var inte fördomsfull och prova nya saker.

Släpp kontrollbehovet över att behöva kvantifiera allt.

Fundamenta förklarar bara en del av värderingen i ett bolag. I alla fall på kortare sikt.

Har du några lästips/boktips?

Tänka, snabbt och långsamt av Daniel Kahneman (Bokus, Adlibris, CDON)

Inga aktietitlar?

Nej. Jag tror inte aktielitteratur ger så mycket.

Vad är den bästa affär du gjort?

Beror på hur man definieras bäst. Jag gjorde 400-500 % i en aktie på några veckor för ett antal år sedan och det är nog den snabbaste kursrusningen jag varit med om.

Vad är den sämsta affär du gjort?

Det var nog ett IT bolag inom e-handel som jag in i efter IT bubblan och resulterade i kk.

Hur länge håller du normalt sett en trade?

1-3 månader i snitt om man även räknar långsiktiga innehav.

Vad använder du för nyhetskanaler och varför?

Främst de vanliga som finns i tradingappen som PM och rapporter. Ibland kan även finansforumiterna hitta någon intressant extern information.

Med Tradingappen menar du Online Trader?

Nej, jag använder faktiskt Avanzas enklare trader.

Om jag ska försöka sammanfatta din stil så gillar du mindre bolag med stor potential. Du bevakar ett fåtal bolag väldigt noga under en lång period och är absolut inte rädd för att vänta. Du verkar extremt tålmodig då du handlar med 2-3 aktier per år och inte speciellt många avslut. När du väl går in så satsar du tungt och oftast så verkar det löna sig. Nyckeln verkar vara att hitta spännande case men ha tålamod att vänta tills värderingen inte bara är lockande, utan extremt lockande. Man får inte vara rädd för att missa ett tåg, det kommer förstås ett nytt. Skulle du säga att det är en bra sammanfattning?

Typ. Jag handlar lite mer än vad jag redovisar. Bevakar ett 30-40 tal bolag väldigt ytligt och bevakar de bolag som jag är delägare i noggrant. När jag väl går in så vill jag att det skall vara relativt “säkra pengar” eller att bolaget skall ha väldigt stor potential, Kilimanjaro Gold är ett bra exempel på det senare medan MultiQ är ett bra exempel på det förstnämnda då bolaget redan har stark fundamenta taget den låga värderingen. Eftersom bolagen oftast klassas som högrisk så är jag noggrann med att välja rätt tillfälle för att gå in så att jag slipper att gå på minor. Då blir det att man missar en hel del tåg, ja. I princip så kanske jag skulle få högre avkastning genom att handla mera och därmed göra flera förlustaffärer men då skulle det även ta mera tid.

———————————————————————

Mvh,
Snåljåpen

29 comments

 1. Det är givetvis småroligt att läsa om personer som har lyckats stort. Men jag tycker personligen att läsarna bör undvika det här sättet och tro att de har hittat sin nya guru. Jag tycker förebilder som istället bör marknadsföras är Lundaluppen och 40/20. Det är otroligt viktigt att de bästa bloggarna som Luppen och 40/20 tar samhällsansvaret och verkligen framhåller risken och på det viset poängterar vikten av stabila innehav/tråkiga innehav. Vanliga människor ska kunna spara på ett bra och tryggt sätt istället för bankränta. Man ska även kunna avyttra sina innehav om man t.ex. vill köpa en bostadsrätt/hus/resa eller behöver pengar till ny bil eller något som har gått sönder.

  Så aktier som man endast behöver kolla någon gång om året som Assa Abloy/Nibe/Investor/Handelsbanken/Walmart/Sampo är bättre för “vanligt folk”. Det går att tjäna lika stora pengar på en mängd andra saker med enormt risktagande så det är inget konstigt (är kanske 1 person av 100 som lyckas). Över 75 % av bolagen i den “riskkategorin” ligger på kraftigt minus på 3 år och kommer förmodligen aldrig återhämta sig efter utspädning/nyemissioner/företagsledning som har lämnat landet och liknande (gillar tidningen Filter och deras reportage om företag på börsen inom guld i Afrika med kriminella företagsledare) Eller Aktiespararnas enda bra sak idag (reportageserien om värdelösa företag genom åren som blåst småsparare)

  Så dras inte med på det här. Några “bet” och sedan är det klippt. Bara ordet bet innebär ju att man inte ens håller på med ordet investera utan spekulera. En bra sak som framkommer är dock boken i psykologi som jag varmt kan rekommendera.

  1. Visst är det som du säger, men vad är det som gör Lundaluppen och 40/20 till bättre förebilder än Fritzthecat? För mig handlar det om att värdeinvesteringsfilosofin är så mycket lättare att lyckas med och att den kräver mycket mindre av investeraren. Men det är viktigt att få se båda sidor av sanningen vilket är min tanke med den här typen av intervjuer. Värdeinvestering är effektivt och lätt, men det är kanske inte det mest effektiva sättet och garanterat inte det enda sättet att tjäna pengar. Bara för att något är svårt så är det inte omöjligt, men nej, det är inte för alla ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Tack för mkt bra intervjuv. Investering handlar mkt om att tämja och förstå sitt eget psyke. Kan slå ett slag för “influence” av psykologen Cialdini relativt tjatigt skriven men informativ.

 3. Seriöst? Detta var ett riktigt bottennapp. Personen har blivit påkommen att ljuga om sina resultat flera gånger på flashback och har en väldigt otrevlig attityd. Svårt att vara framgångsrik när man backtradar…..

  1. Det är synd att du tycker så även om jag förstås representerar din åsikt. Jag har följt Fritz i flera år och har väldigt bra koll på vad han är för typ av person, vilket bara ytterligare späder på mitt intresse för att göra en djupdykning i hans huvud. Tidigare har han varit en av de personer jag ogillat mest på internet, och jag är inte heller nu något direkt fan, däremot har jag insett att vi har någonting att lära även från dessa personer.

   Jag hoppas att du kan läsa intervjun på nytt med fokus på att försöka förstå hur andra agerar och tänker istället för att fokusera på vad han är för typ av person.

   Mvh,
   Snåljåpen

  1. Han är en gammal legend. Undrar var han tog vägen… Så fort det blev lite motigt på marknaden så slutade han skriva. Eller kanske han seglar på de 7 haven trots allt.

 4. Oj så ödmjuk han är!
  Världens största huvud och backtrader på internet. Ska nog starta en blogg jag med o rita ut lite grafer och ringa in toppar o bottnar och sen skriva här köpte jag, här sålde jag. Allt såklart några veckor efter att det har hänt 😉

  Älskar ju det där diagrammet med 3000% plus
  kan göra ett finare åt dig om du vill, kör du en intervju med mig då också?

  Snacka om lågvattenmärke att ta upp ett sånt här troll till diskussion.

  1. Jag väljer själv ut intervjuobjekt som jag anser har någonting som vi andra kan lära ifrån. Det är upp till var och en att identifiera vad det är man vill lära sig. I dagsläget ligger inte du på den listan även om jag inte bortser från att så kan vara fallet framöver.

   Du får gärna kalla det lågvattenmärke för mig och mitt skrivande, men egentligen kanske det är ett lågvattenmärke för dig som väljer att anonymt klaga istället för att läsa och reflektera?

   Mvh,
   Snåljåpen

 5. Kan inte mer än hålla med Erik. Fritz the cat aka swingtrader aka spacegenious är ökänd för att haussa/baissa i diverse forum och fara med osanning. Sedan verkar ni ju inte vara torra bakom öronen någon av er, men det kanske är en annan femma.

  1. Jag har inte nämnt personens trovärdighet i intervjun utan det är snarare upp till läsaren att avgöra. Uppenbarligen lyckades du avfärda intervjun utan att ha dragit lärdom av vad det är som Fritz håller på med.

   För övrigt: Kan du utveckla vad du menar med din sista mening och vad den har för relevans kring ämnet?

   Mvh,
   Snåljåpen

 6. Tyvärr tycks det vara så med Olle som jämför fonders NAV med aktieprisindex (utan utdelning återinvesterad) i en blogg tidigare i år, så hans analysnivå er inte högt men han kan skriva.

  1. Du får mer än gärna utveckla ditt påstående mer konstruktivt än du nu gjort. Ingen är ofelbar och jag är ofta väldigt snabb med att rätta till fel eller åtminstone förklara mina resonemang.

   Din attityd just nu påminner om om katten själv, och i det facket kanske du inte vill bli placerad?

   Mvh,
   Snåljåpen

 7. Hallå! Vilken tråkig attityd flera av er lämnar. Jag uppskattar att Snåljåpen tar sig tid och gör en intervju med en person som investerar annorlunda. Ni som klagar verkar vara helt “fundamentalistiska” och vill helst förbjuda den här sortens investerare. Det finns inget färdigt facit och alla vägar är rätt så länge det känns rätt för personen i fråga. Dessutom tror jag att risknivån inte alltid är så låg i flera av de värdeportföljer som presenteras. Det är upp till varje enskild person att bedöma detta. Själv tycker jag att om man behöver pengarna till annat inom några år, säg fem, bör de inte stoppas in på börsen överhuvudtaget. Ingen bloggare ska väl dessutom behöva ta ett samhällsansvar som någon av er hävdar! Vad är det för trams? Det är väl upp till var och en hur man väljer att investera sina egna pengar och de som delar med sig av det, oavsett om man heter Lundalupoen, 40/20 eller Fritz ska bara ha cred för det helt utan ansvar inför sina läsare. Sluta tro att “vanliga människor” är helt iq-befriade och slaviskt följer John och swingtradar. Gör man det utan att begripa vad man gör får man skylla sig själv. En stor eloge till dig Olle som orkar fortsätta blogga och intervjua andra investerare trots alla tråkiga påhopp. Keep up the good work!

 8. Till familjen oberoende: Det handlar inte om något tråkig attityd, det handlar om en person som ljuger om sitt handlande, hur svårt är det att ringa in köp och sälj optimalt på en graf, alltid i efterhand, aldrig någon redovisning om ett inköp innan, utan alltid efter när kursen stigit. Personen har blivit bortgjord flera gånger förut och inte sällan ljugit sig in i ett hörn.

  1. Jag kommer att följa upp och redogöra för mina tankar i ett eget inlägg, jag hoppas att du kan vara mer öppensinnig än du framställer dig själv som i skrivande stund.

   Mvh,
   Snåljåpen

 9. Även om jag sållar mig till skaran som inte har något större förtroende för den här katten gillar jag att Olle utmanar/provocerar oss läsare. Han levererar en intervju och de är upp till var och en att bedöma intervjuobjektets trovärdighet. Trots min skepsis mot kattens påstådda resultat vill jag dock skriva under på att Daniel Khanemans bok är långt mer givande läsning än diverse böcker om investeringar, iaf för oss som redan har grundläggande kunskaper om företagsekonomi och aktiemarknaden. Tack för en bra blogg!

  1. Tack för att du såg igenom ytan och tog materialet för vad det faktiskt var. Alla har vi någonting att lära från alla, och genom att bara följa personer som är 100% ärliga och skrupelfria så kommer våran världsbild att vara väldigt begränsad. Jag kommer att följa upp i ett framtida inlägg, jag hade inte förväntat mig att shitstormen skulle bli så här :).

   Glad att jag lyckas få folk att engagera sig!

   Mvh,
   Snåljåpen

 10. Det folk vänder sig emot är väl snarare att Fritzthecat framstår som en ohederlig Kalle Anka-investerare. Visst kan man intervjua sådana personer, jag tyckte personligen intervjun var intressant då jag alltid undrat över hur han tänker. Samtidigt ges han då en egoboost och kan fortsätta sin “cirkus Fritz” på diverse forum och på andra ställen.

  1. Jag är glad om han får en egoboost av detta, världen behöver fler Fritzar. Inte för att de är perfekta förebilder utan för att de hjälper oss förstå att vi behöver ifrågasätta och tänka själva. Jag blir dock lite besviken på vissa kommentatorer här som inte vill göra annat än trycka ner Fritz istället för att själva tänka: “Vad kan jag lära mig av detta?”.

   Personligen är jag väldigt nöjd med intervjun även om jag inte gillar Fritz som person det minsta :).

   Mvh,
   Snåljåpen

 11. Tack för en upplysande och intressant intervju med Fritz the Cat. Han har ett personligt förhållningssätt till ekonomi samt ett okonventionellt sätt att investera i företag som han gör djupanalyser om. Många av hans rekommendationer är mycket seriösa och ligger hårt arbete bakom. Hans diagram är gjorda på ett sakligt och kunnigt sätt. Din sammanfattning av intervjun var mycket elegant och saklig. Ni som sbara hackar lär er att argumentera. Ingen vettig person tror på ert pladder. Vänligen Maja Gräddnos

 12. Fritz the cat framstår som en mycket mer sympatisk och vettig person i intervjun, än bilden man får av hen på olika aktieforum. Är det en medveten strategi man har när man kommenterar aktier på forumen?

 13. Frtiz är tyvärr en pajas som saknar respekt för andra på internet. Hans råd om att ha självinsikt verkar dessvärre inte vara något han själv följer, vilket de flesta som läser hans inlägg på forumen intyga.

  Att han dessutom sysslar med backtrading är ytterligare en faktor som gör att jag rekommenderar alla att diskvalificera honom som trovärdig. I de fall där han öppet visat sina investeringar har han inte ens varit i närheten av den avkastning som hans ritade diagram visar.

  Anledningen till att han inte går att jämföras med Lundaluppen och 40% är för att han inte tillför något konstruktivt med varken sin blogg eller sina inlägg i forumen. Det enda han bidrar med är resultatet av hans fiktiva affärer.

 14. Kilimanjaro gold? är det inte VD från Guideline med styrd borrning som var en ide stöld från en uppfinnare som la ut info gratis?
  Blev inget och det som räddade KK var dyr köp av Malå som idag ger en affärsverksamhet.
  Efter Mineral invest skall man vara försiktig med lovorden när det gäller Afrikanskt guld.

Leave a Reply