Traveas – Spännande igen?

Den sista tiden har det börjar röra på sig i Traveas, ett bolag som tidigare funnits i min portfölj och som jag länge tyckt varit väldigt spännande. I februari 2013 så skrev jag ett inlägg om deras verksamhet där jag gick igenom vad tanken var och vad det var som var så spännande. Läs gärna inlägget HÄR. Jag har sista dagarna fått flera mejl och flera kommentarer om Traveas, och istället för att besvara allt var och en för sig så tänkte jag att jag redogör mina tankar här istället.

Sedan dess så har bolaget delats upp i 2 delar, Traveas Media och Traveas Technology. Den spännande delen med tekniken bakom dessa reklamutskick är placerade i Technology medan Media-delen egentligen mest pysslar med försäljning. Jag ser Media-delen som ett dötrist bolag med enkel mediaförsäljning som knappast är direkt skalbart. Det går säkerligen att få en god lönsamhet men det är lite som ett konsultbolag, helt utan konkurrensfördelar. Hittills så har man lyckats väldigt bra med sin försäljning och har flera fina avtal knutna, bland annat med Svenska Golfförbundet och Svenska Tennisförbundet. Men jag återkommer alltid till att det egentligen bara är trist tjänsteförsäljning där man skär emellan med en marginal.

Traveas Technology däremot, där hittar vi tekniken bakom bland annat SMS-utskick och resebokningar som jag anser vara en väldigt spännande verksamhet. Här finns det enorma skalfördelar och det är exponering mot just detta som fick mig intresserad från början. Om man här kan få fart och plocka in en stor internationell kund så kan resan uppåt gå fruktansvärt fort.

Min syn på Traveas har varit att Technology-delen inte riktigt kommit igång och att det snarare är Media-försäljningen som håller upp siffrorna. Att äga en mediasäljare på aktietorget ligger inte direkt överst på min önskelista, och så länge som Technology-delen inte börjar visa på rörelse så tycker jag att aktien är trist. Jag fortsätter att avvakta!

Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply