Tveksam intervju och min trovärdighet?

intervju

 

Sedan jag publicerat min intervju med Fritzthecat/Swingtrader/Spacegenious så har jag fått en hel del skeptiska, negativa och nästintill hatiska kommentarer och mejl. Jag tar absolut inte illa upp av detta, men jag känner ändå att det kanske är värt att själv presentera hur jag har tänkt.

Jag har följt Fritz i flera år på olika forum och jag vet precis vad han är för typ av person på nätet. Han framgår som väldigt elitistisk, fruktansvärt otrevlig, dryg, ohjälpsam och allmänt störig. Oavsett hur otrevlig han varit som person så har jag aldrig slutat förundras över vad som försiggår i huvudet och hur spekulationsbesluten faktiskt uppkommer. Hur man än vrider och vänder så har han varit fantastisk på att hitta bolag med enorm potential och ändå lyckats hitta bolag som realiserat sin potential. Huruvida han faktiskt har köpt och sålt på de kurser han rapporterat är egentligen en sekundär frågeställning för mig. Oavsett den faktiska avkastningen han uppnått så är han ett intressant studieobjekt.

Som alltid så gillar jag att se på saker lite annorlunda än vad många andra gör. Jag har i grund och botten inte annorlunda värderingar eller en annan syn på t.ex. aktiemarknaden, jag har bara ett mer öppet sätt att angripa mina frågeställningar på. Det jag lärt mig om aktier hittills har pekat på att värdeinvesterande är det absolut lättaste och bästa sättet för gemene man att göra bra aktieaffärer på. Aktier ska värderas och bolagen ska genomlysas, men betyder det att jag ska ge fan i att läsa sånt som är skrivet av folk som tycker annorlunda?

Jag har t.ex. en fruktansvärt negativ inställning till religion men har trots det läst bibeln pärm till pärm. Bara för att jag inte identifierar mig med någonting så betyder det inte att jag inte har någonting att lära av det. På samma sätt angriper jag investerandet och framförallt personer med filosofier som avviker från min egen.Iallafall jag har insett att jag har väldigt mycket att lära av personer som jag absolut inte tycker om eller identifierar mig med.

Om jag är uttalad värdeinvesterare och bara läser Aktiefokus, 4020 och Lundaluppen, hur bred syn på världen utvecklar jag egentligen då? Inget ont om dessa bloggar, de är fantastiskt kvalitativa, problemet är dock att de är väldigt lika och har i stort sett samma syn på aktier och investerande. Jag tycker förstås att alla borde läsa dessa, men problemet är när man enbart läser dessa och inte vågar undersöka utanför.

Att vara allt för inskränkt i ett tankesätt kan vara väldigt negativt och begränsa ens utveckling enormt, någonting som jag tidigare fått erfara. Genom att försöka tänka mig in i andra personers situationer och tankar så utvecklas min syn på världen i ett rejält tempo. Jag säger inte att man slaviskt ska börja läsa skräpbloggar till höger och vänster enbart för att bredda sin syn, men att tankelöst avfärda Fritzthecat på grund av hans åsikter och hans uttryckssätt är negativt för en enda person: dig själv.

Mvh,
Snåljåpen

13 thoughts on “Tveksam intervju och min trovärdighet?

 1. Aktiefokus (Kenny)

  Kul att bli placerad i samma fack som 4020 och Luppen! Hehe, från din höjd kanske vi ser lika ut men från vår trångsynta värld här nere på jorden håller vi nästan på med väsensskilda verksamheter. Du kanske skulle gå ner på djupet också och inte bara lyfta blicken? 🙂

  Det är inte heller så att “värdeinvesterare” läser Graham hela dagarna, utan oavsett vilket fack någon annan placerar en i baserat på fördom eller fakta försöker vi nog alla hela tiden bredda oss. Man får ta det i sin egen takt och hålla sig till sådant som man förstår. Tar man elefantkliv ut i det okända får man räkna med snedsteg. Investeringar – oavsett strategi, dvs. även daytrading eller vad som helst – är ett maratonlopp och det är inte den som gör flest misstag som vinner. Det finns ingen tur i investeringar.

  Om Fritz generellt har jag inget att säga – har ingen uppfattning alls om vem det är och vad han gör – men om backtrading generellt och skryt med siffror är jag väldigt skeptisk. Slänga upp grafer i efterhand kan vem som helst göra och backtrada är även jag rätt grym på. Jag skulle kunna photoshoppa en graf som visar vad som helst om jag hade lust. Till och med Paint skulle nog duga. Jag redovisar köp och sälj i anslutning till när affärerna sker för att läsare ska kunna följa mitt agerande och kunna känna tillit till de siffror jag senare redovisar typ årligen eller halvårsvis. Ingen ska kunna tro att det är backtrading.

  Har du läst Random Walk on Wall Street av Malkiel än? Om inte, lyft blicken och gör det. Den sågar värdeinvestering och daytrading på samma gång. Oerhört bra bok.

  Reply
 2. Ernesto

  Läser man för mkt Aktiefokus blir man inskränkt-det e jag ett levande bevis för. Tänker bara på Sverre och Protector nuförtiden!

  Reply
 3. Aktieingenjören

  Jag rörde en min på den punkten.

  Gällande individers förmåga att hitta fantastisk avkastning så kan även en blind.höna hitta mask. Det intressanta är huruvida den hittar fler maskar än pinnar i sitt letande.

  Reply
 4. Hasse

  Så typiskt med bloggare och twittrare som ALLTID ligger rätt. Dyker en aktie man tidigare påstått sig gått all in i så har man naturligtvis lämnat den när den börjat sjunka. Och dyker något ganska otippat upp som en raket, ja då har man naturligtvis dagen innan gått in rejält i den. Allt detta trams inom twitter och bloggvärlden gör att i alla fall jag tröttnar på att följa dessa. Bättre då med de som öppet redovisar och delar med sig av tankar istället för att alltid påpeka att de ligger si och så över index bla bla bla. Alltid vinnare osv.

  Reply
 5. Feminist

  Just att Snåljåpen ger andras perspektiv och kan ge uttryck för åsikter som inte alltid är den förväntade gör din sida väldigt intressant att läsa. Jag kan till exempel inte säga att jag höll med dig i din artikel om kvotering precis…

  Reply
  1. "Feminist"

   Va lägligt- folk kritiserar Snåljåpen och då dyker det upp en person med okänt alias som försvarar honom och skriver att även om hon/han egentligen inte håller med så är Snåljåpen så jävla bra som gör just som han gör, ser alla sidor, flyger högt osv.

   Perfekt varje gång det sker!! Nästan förr bra för att va sant.

   Reply
   1. Olle Qvarnström Post author

    Vad är det som du insinuerar, att jag skriver kommentarer och försvarar mig själv? Om det inte vore av respekt för de andra kommentatorerna här så hade jag lagt ut IP-nummer till samtliga.

    Mvh,
    Snåljåpen

    Reply
 6. EJB

  Sune startar en betting-blogg. Han skriver inlägg i stil med “Idag bettar jag på Djurgården med handikapp” och följer upp med “Djurgården täckte handikapp och jag gick med vinst”, men ingenstans skriver han hur stort handikappet var eller vad oddset låg på. Inte en jävel tar Sune på allvar.

  Fritzthecat startar en trading-blogg. Han skriver inlägg i stil med “Igår köpte jag Starbreeze” och följer upp med “Igår sålde jag Starbreeze innan raset och gick med vinst”, men ingenstans skriver han vad kursen stod på. Fritzthecat blir het skit och (visst) folk tar honom på allvar.

  Skärpning!

  Reply
 7. Morgan

  Det är uppenbart att Fritz blogg går ut på att haussa de aktier han köpt, då de ofta handlas med mycket låg omsättning i och med att de ligger på listor som Aktietorget etc. Att någon köper för 20-30 000 kr kan räcka för att kursen ska lyfta tiotals procent. Ofta skriver då Fritz inlägg där det benämns som “rally” på sin blogg. Han har alltså ett intresse av att få sina läsare att köpa de aktier han själv äger, vilket gissningsvis är bloggens syfte.

  Att säga att han är duktig på att hitta mindre undervärderade bolag är en grov överdrift. Vad gäller hans framgångar så handlar det framförallt om en aktie: Starbreeze. Denna aktie köpte han för många år sedan då gick bolaget med svidande förluster år efter år, vilket medförde otaliga nyemissioner och var påväg mot konkurs för så sent som 1 ½ år sedan. Så duktig var han på aktieanalys under alla dessa år. Sedan att slumpen gjorde att Starbreeze genomförde ett lyckat förvärv och bytte ledning och strategi, vilket resulterade i en enorm uppgång är en annan historia då varken Fritz eller någon annan kunde förutse detta. Att då se Fritz som ett “Rymdgeni” är lite väl naivt enligt mig, då det handlade om usel analys och sedan om ren tur att han fick utväxling på sin investering.

  Reply

Leave a Reply