Visitkort och Benjamin Graham

I och med uppstarten av mitt aktiebolag så har jag investerat lite tid och pengar i en grafisk profil, en profil som tyvärr ännu inte är tillämpad här på bloggen. I profilen så ingår logo, färger, fonter och former, precis vad jag behöver för att kunna skapa någon form av varumärke av Olle Qvarnström. Någonting som jag själv varit väldigt noggrann med att jag vill ha är schyssta visitkort. Visitkort tänker ni, använder man det fortfarande? Googlar man inte?

Visitkort

För 10 år sedan så delade man ut visitkort för att sprida sina kontaktuppgifter och för att få folk att kunna hitta dig. Om man söker på Olle Qvarnström på Google idag så behöver man nästan anstränga sig för att inte lyckas hitta mig. Visitkorten i sin klassiska anda har alltså spelat ut sin rätt, så varför var just visitkort någonting som jag valde att fokusera på?

Jag gillar att göra intryck på folk, ibland subtilt och delikat, ibland fruktansvärt hänsynslöst. Det första intrycket är extremt viktigt, och genom att göra ett väl genomtänkt intryck med en uppföljning så kan man enklare forma andra människors bild av dig. Ett intryck kommer absolut inte från ett visitkort, men ett visitkort kan vara det som ger dig chansen till att få göra det personligen.

De visitkort jag har utformat är väldigt enkla och tydliga, iallafall om man bortser från det lite mindre subtila budskapen jag har på baksidan av dessa papperslappar. I dagsläget har jag 2 versioner av mitt visitkort, det är just budskapet på baksidan som skiljer sig, och framöver kommer jag förmodligen att ha fler.

Budskapet

“Ingen borde läsa Benjamin Graham.”

Att trycka ett citat av Graham på baksidan av sina visitkort vore kanske precis vad många av mina läsare här skulle vilja göra. Personligen tycker jag att det är poänglöst, förutsägbart och fullständigt intetsägande. Man kan lika gärna skriva “Hej, jag är precis som alla andra.” Kommer någon att ifrågasätta det som står där? Nej. Kommer någon att komma ihåg dig för att du gillar Graham? Nej. Slösade du bort nått gram tryckfärg för att inte påverka ditt intryck det minsta? Ja.

Att få med ett provokativt citat likt mitt ovan gör direkt att situationen och den kommande diskussionen ställs på sin spets. “Vadå, du kan ju inte avfärda Benjamin Graham, urfadern himself!”. Nej, jag kan inte avfärda Benjamin Graham, det vore idioti. Men det finns en anledning till att det står “ingen borde läsa”, jämfört med att “ingen borde ha läst”. Om ingen hade läst Graham hade världen sätt väldigt annorlunda ut och mitt eget investerande likaså. Min poäng är att Graham har format en hel generation (eller egentligen flera) med sina åsikter, men det betyder inte för dens skull att det är hans böcker man ska läsa! Sedan The Intelligent Investor släpptes i orginalutgåva 1949 så har det skrivits mer än tillräckligt många böcker om investeringar och aktier. Många är fruktansvärt horribla och borde snarast eldas upp, men det finns också en handfull böcker som, baserat på bland annat Graham’s tankar, är extremt läsvärda. Vill man läsa en svintråkig bok och somna var tredje sida så kör hårt, Intelligent Investor och Security Analysis är precis vad du är ute efter. Vill du inspirerar till att tänka längre med ditt investerande, få en väl sammanfattad bild av världen idag med stora inslag av värdeinvestering: läs något annat.

Man kanske ska dra parallellen mot vetenskapen: Om Newton inte hade gjort det han gjort hade vår förståelse för matematik och fysik inte alls varit vad den är idag. Därmed inte sagt att vi bör tvinga alla blivande ingenjörer att läsa Newtons samlade verk som kurslitteratur. Det finns förstås mycket bättre skrifter för detta och det samma gäller i vår värld av investeringar, trots att väldigt många vägrar acceptera det. Benjamin Grahams tankar och åsikter kommer kanske att leva föralltid, men hans böcker har verkligen gjort sitt.

Sammanfattning

Genom att få ur en provokation så föds direkt en frågeställning hos visitkortsmottagaren som måste redas ut. Genom diskussionen som följer har jag en möjlighet att argumentera för min åsikt och min ståndpunkt personligen till en person som förmodligen kommer att komma ihåg både mig och min åsikt.

Jag har blivit varnad av många att detta tillvägagångssätt är lite som att svära i kyrkan, plus att det kan få oanade konsekvenser. Jag anser att jag har gjort ett väldigt medvetet val i detta och jag är inte det minsta rädd för konsekvenserna. Dessutom kanske man ska tänka på att detta funkar åt båda hållen: om någon blir provocerad och sedan inte kan ta sig genom diskussionen efteråt, då kanske det inte är en person som jag vill jobba med ändå.

Intelligent Investor hittar du på Bokus, Adlibris eller CDON.
Security Analysis hittar du också på Bokus, Adlibris eller CDON.

Mvh,
Snåljåpen

20 comments

 1. Om Graham. Ena stunden pratar du om bokstavstroende och andra stunden pratar du om att böckerna han har skrivit är tråkiga och svårlästa. I det första fallet, kan du konkretisera det med några exempel? Några särskilda bloggar osv. du tänker på? I det andra fallet, vilka böcker skulle du istället rekommendera som fångar innehållet i hans böcker på ett korrekt vis?

  1. Det jag menar med bokstavstroende är egentligen ett sektliknande beteende som, om jag ska krypa till korset (no pun intended), faktiskt handlar mer om att vara inrutad än att bokstavligt talat tro på exakt varje ord som är skrivet. Min erfarenhet är att många värdeinvesterare håller Graham lite för nära hjärtat när det finns andra författare som uttrycker liknande poänger men med bättre ord. Seth Klarman och Aswath Damodaran är 2 sådana, men jag kommer att skriva mer om “Graham-alternativ” framöver.

   Mvh,
   Snåljåpen

   1. Allright. Jag är inte så mycket för svepande formuleringar. Men alla har vi rätt till våra egna erfarenheter.

    Jag tycker det är bra med rekommendationer av böcker om samma budskap förs fram i mer pedagogisk form. Man ska inte hålla fast vid svårlästa böcker bara för sakens skull. Dock tycker jag det är intressant att läsa källan av idéer och tankar.

 2. Ok, så vi kan egentligen sammanfatta det hela med att du är ekonomibloggarnas egen “hipster” som prompt måste stå ut och vara unik. Detta genom en helt intetsägande baksida på ditt visitkort.

  Jag ställer mig skeptisk till detta, men antar att ett ifrågasättande just likt mitt svar är precis vad du är ute efter. Men jag tror tyvärr att du kommer att avfärdas som något mindre seriös när du endast är ute efter att provocera.

  Bra dock att du satsar på visitkort. Visitkort tillhör inte alls det förgångna utan är fortfarande aktuellt, det är alltid fräscht med ett riktigt kvalitativt visitkort, gärna i tjockt, fint papper. Hoppas att du i framtiden växer ifrån din “busighet” och väljer att istället bara satsa på kvalitet. Se till att göra ett bra jobb så slipper du eftersträva folks uppmärksamhet genom en rad på baksidan av ett visitkort (en rad som inte verkar vara din egen egentliga åsikt, utan snarare endast med syftet att stå ut från alla andras åsikter).

  Jämförelsen med Newton var tyvärr inte den bästa då den bäste herr Newton var trött på amatörer och medvetet skrev sin litteratur så att ingen annan utom de riktigt insatta skulle förstå något, detta med syftet att slippa jobbiga följdfrågor 🙂

  1. Hehe, hipster får man gärna kalla mig, inte för att det är en benämning jag svarar på men om det är så man vill benämna mig så visst. Mycket av mitt agerande är med eftertanke och även om jag i mina tonår har förståt stå ut mest FÖR ATT just stå ut så är det nu någonting jag försöker mer av andra anledningar.

   Jag hoppas ändå att min poäng gick fram, det handlar om att skapa en diskussion och min provokation är intet mer än en inbjudan till en konversation. Det är den efterföljande konversationen som är mitt mål, provokation är bara en väg dit. Och om man ska dölja av effekten detta har fått hittills så verkar jag onekligen ha gjort någonting rätt, oavsett hur många läsare här som tycker jag är en dåre :).

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Ok, så vi kan egentligen sammanfatta det hela med att du är ekonomibloggarnas egen “hipster” som prompt måste stå ut och vara unik. Detta genom en helt intetsägande baksida på ditt visitkort.

  Jag ställer mig skeptisk till detta, men antar att ett ifrågasättande just likt mitt svar är precis vad du är ute efter. Men jag tror tyvärr att du kommer att avfärdas som något mindre seriös när du endast är ute efter att provocera.

  Bra dock att du satsar på visitkort. Visitkort tillhör inte alls det förgångna utan är fortfarande aktuellt, det är alltid fräscht med ett riktigt kvalitativt visitkort, gärna i tjockt, fint papper. Hoppas att du i framtiden växer ifrån din “busighet” och väljer att istället bara satsa på kvalitet. Se till att göra ett bra jobb så slipper du eftersträva folks uppmärksamhet genom en rad på baksidan av ett visitkort (en rad som inte verkar vara din egen åsikt, utan snarare syftet att stå ut från alla andras åsikter).

  Jämförelsen med Newton var tyvärr inte den bästa då den bäste herr Newton var trött på amatörer och medvetet skrev sin litteratur så att ingen annan utom de riktigt insatta skulle förstå något, detta med syftet att slippa jobbiga följdfrågor 🙂

 4. Den stora majoriteten känner inte till Benjamin Graham alls och tycker bara det är ett intetsägande citat. Jämför med att skriva ett citat från Sagan om Ringen; de invigda skrattar till, övriga bryr sig inte och är inte heller intresserade av att få någon förklaring. Min poäng är att risken är att de flesta känner sig exkluderade när de förutsätts känna till en ganska obskyr referens, men om du vill öka samhörigheten med de som känner till referensen så är det ju perfekt. Det hade funkat om du skrivit “Ingen borde läsa Astrid Lindgren” som de flesta känner till i Sverige. Men även där riskerar du att få en del att himla med ögonen och gå för att du så uppenbart försöker provocera.

  1. Jag vill dock påpeka att jag har flera visitkort med flera citat och att jag väljer vilket jag delar ut beroende på vem det är jag pratar med. Många av mina läsare är pålästa värdeinvesterare varpå detta citat slår “hårdast”, på andra grupper så har jag andra tankar och idéer och kommer garanterat att utveckla nya framöver.

   Men jag förstår din poäng och det är en bra sådan som jag definitivt tar med mig som konstruktiv kritik. Det är viktigt att välja budskap efter målgrupp vilket förstås kräver att jag har skrapat lite på personens yta innan jag “provocerar” medvetet och genomtänkt. Kanske bör jag skaffa några mer generella visitkort utöver de riktade som jag har. Tack för att du gav mig en tankeställare även om min slutsats kanske inte var den som du hoppades på :).

   Mvh,
   Snåljåpen

 5. Hej!

  Har precis läst The Little Book That Still Beats the Market och är nyfiken på hur det går för dig med magic formula investing. Kommer det några mer uppdateringar eller har du lagt det på is?

  Mvh

  1. Förhoppningsvis kan jag återkomma till detta inom kort. Det har dock fallit ur lite på grund av 4020’s fantastiska arbete på börsdata. Jag insåg väl liet att jag försöker fylla ett hål som inte finns varpå min motivation för att uppdatera har minskat lite. Ber om ursäkt för det och ska försöka skärpa mig framöver.

   Mvh,
   Snåljåpen

 6. Håller helt med om det där med “svintråkig bok och somna var tredje sida”. Graham var lysande ekonom och investerare, men skriva lättläst och intressant var inte hans starkaste sida.

  1. Kul att någon förstått min poäng utan att kalla mig för en idiot! Personligen gillar jag Seth Klarman och Aswath Damodaran som med enklare ord kan förklara liknande koncept och idéer. Det finns många flera som jag kommer återkomma till på bloggen, men om jag hade spytt ur mig allt på en gång hade inga läsare återkommit ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

 7. Om du är genial så kan du provocera. Jag har hittills inte sett något som tyder på din genialitet – har ni andra läsare om jag får fråga?

  1. Nu var det nog många år sedan jag kallade mig själv för genial utan att vara uppenbart ironisk, och om jag framstår som någon som gärna kallar mig genial så får jag lov att be om ursäkt. Jag gillar att skapa diskussion på de sätt jag själv anser lämpliga, och genom att trampa mina “vänner” och “likasinnade” på tårna så kan man ibland dra igång en debatt som alla vinner på. Om någon, på grund av detta, kommer att ifrågasätta sina åsikter och läsa på mer så är det alltså ett positivt resultat. Som jag skrivit ovan, det handlar om att få fram en konversation, och det har jag hittills lyckats ganska bra med.

   Men om jag framstår som spydig och någon som gärna kallar sig genial så vill jag återigen be om ursäkt, det är absolut inte min intention!

   Mvh,
   Snåljåpen

 8. Skulle nog säga att grahams böcker innehåller en hel del högkvalitativ humor iof

  1. Skönheten ligger förstås i betraktarens ögon även om Grahams humor inte riktigt gick hem hos mig. Det handlar inte om att skriva levande eller roligt. När man skriver om ekonomi så handlar det, för mig, om att skriva kort, koncist och enkelt men med ord och begrepp som en oinvigd faktiskt förstår. Intelligent Investor är definitivt en bra bok, men jag rekommenderar den till väldigt få och många skulle må bättre av att läsa någonting annat istället.

   Jag hoppas du förstod min poäng och inte sågade mig på grund av att jag inte hyllade Graham :).

   Mvh,
   Snåljåpen

 9. Du behöver väl inte skriva långa utläggningar hela tiden för att beskriva din osannolika inställning i denna fråga och faktiskt ganska märkliga människosyn (“…det är ytterst sällan som dessa personer tror att något annat sätt än deras egna kan fungera för att tjäna pengar”).

  Allt kan sammanfattas med en mening:

  Den som ifrågasätter mina juvenilt svepande avfärdanden av banbrytande verk eftersom jag tycker de är svårlästa är en rabiat Graham-fundamentalist som helt saknar förmåga att tänka fritt och ta till sig andra investeringsfilosofier.

  “I get to see more than others because I stand on the shoulders of giants.”

  Sir Isaac Newton citerad av Warren Buffett

 10. Här var det sannerligen inte svårt att provocera. Det handlar om investeringsfilosofier, inte frihet, mänskliga rättigheter, livsåskådning eller ens pengar. Har lust att säga, höj blicken, get a life, men…. då blir väl folk provocerade

  1. Onekligen inte, blir nästan mörkrädd över reaktionerna. Självklart var jag ute efter att provocera, men att det skulle bli en så stor grej av det hade jag inte vågat gissa. Och jag har inte ens sagt att Graham har fel, jag har bara sagt att det finns mer lättlästa alternativ som säger samma sak. Nu blir man ju nästan sugen på att provocera på riktigt!

   Mvh,
   Snåljåpen

 11. Haha, du är Kung! Klockrent Citat att ha på visitkortet!

  (Och då gillar jag ändå både Grahams ideer och hans böcker)

Leave a Reply