Hur startar man fondbolag?

Det är väl ingen hemlighet att det är många bloggares våta dröm att få jobba med aktier. Det finns förstås många former det här kan ta, men den vanligaste drömmen verkar vara att få driva en egen fond. Det här är någonting som jag har tittat lite närmre på och har tänkt att jag ska gå till botten med hur det verkligen är att starta upp ett fondbolag. Är det bara en avlägsen dröm eller är det verkligen någonting som man faktiskt KAN göra?

Jag mejlade lite med Erik Lidén om detta och utifrån detta så skrev han ett längre inlägg om hur det är att starta fondbolag, utifrån hans personliga erfarenheter alltså. Inlägget är väldigt bra och belyser verkligen den problematik som man står inför med lagar och regler. Jag kan bara säga att jag minst sagt blir mörkrädd när jag försöker sätta mig in i juridiken och finansinspektionens föreskrifter osv. Man kan nästan tro att vår högsta önskan är att inga nya fonder ska startas, eftersom det är så oerhört komplicerat att göra just det.

Missförstå mig rätt, det är ju bra att vi har ett skydd som gör att inte vilka idioter som helst kan starta fondbolag och lura in folks pengar dit för att sedan ta skyhöga avgifter. Men det enda som det här systemet leder till är att de befintliga fonderna får mindre konkurrens och kan fortsätta hålla höga avgifter. De feta kossorna blir ännu fetare och inträdesbarriärerna bara växer. Det vore onekligen kul att få bryta sig in på marknaden och sätta en högernäve i mellangärdet på de större fondbolagen, men kanske är tröskeln för hög? Kanske ska jag knyta näven i fickan och fortsätta investera mina egna pengar…

Här hittar ni Eriks inlägg om att starta fondbolag! 

Mvh,
Snåljåpen

4 comments

  1. Dock är det här betydligt svårare med kapitalet eftersom det är internt kapital som placeras. Om man ska ha in kapital måste man alltså skaffa sig många delägare eller vara rik själv :(.

   Mvh,
   Snåljåpen

  1. Jag skulle tro att formalian är svårare än kapitalet i det här fallet. Jag tror att jag har en ganska bra förmåga att samla kapital kring en förvaltningsidé, om jag bara tar mig över tröskeln med uppstarten så ska jag minsann visa dig! 🙂

   Nä men det är en valid point du gör här, kapital är definitivt svårt och det krävs en hel del kapital för att få förvaltningen lönsam. Dock tror jag att jag kan lösa det ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply