Inköp: Whole Foods Market

Jag har länge varit på jakt efter ett handels-/konsumentbolag att fylla portföljen med. Exponeringen mot t.ex. finans är mer än tillräckligt stor och även om det mest är inom finans som jag hittar köptillfällen så behöver jag ändå nå en okej diversifiering i min portfölj. Ett av mina absoluta favoritbolag är Axfood, problemet är bara att värderingen är stentrist i dagsläget och den svaga tillväxt man har kan verkligen inte rättfärdiga priset man får betala. Egentligen ser det likadant ut vart man än vänder sig, men det finns en ljusglimt, dock på andra sidan Atlanten.

Whole Foods Market

Ett bolag som jag imponerats av under en tid är det Amerikanska Whole Foods Market. Whole Foods Market, eller WFM, är en matvarukedja med en stark inriktning mot s.k. Whole Foods, alltså livsmedel som är så ”naturliga som möjligt”. Det här är en marknad som är i stark tillväxt och där de stora spelarna, tänk WalMart, satsar stora pengar på att ta andelar. WalMart har, som vi vet, en lite spretig strategi med att erbjuda det mesta och göra det billigt medan Whole Foods Market istället har en stark nisch mot just naturliga och organiska livsmedel. Som en nischspelare på en marknad i stark tillväxt så tror jag att man har en rejäl fördel med sitt varumärke. Pricing power inom livsmedelsbranschen kanske inte är så himla stark egentligen, men jag tror inte att vi ska underskatta den i nischade bolag. Sättet som WFM’s butiker är uppbyggda på gör de väldigt inbjudande och det känns verkligen som en premiumbutik för de besökare som har råd att betala. WalMart, not so much.

När Whole Foods Market släppte sin senaste rapport så var besvikelsen ganska stor vilket skickade ner aktiekursen från dryga $50 till strax under $40. På andra sidan atlantpölen verkar det vara många som har snappat upp detta som ett köpläge vilket alltså är en åsikt jag inte säger emot. Här på hemmaplan har dessutom TryggFramtid gått ut, gjort en analys och även handlat in.

Personligen tycker jag att bolaget även efter nedgången inte är onödigt billigt, men det är ett kvalitetsbolag med tillväxt i en bransch som jag tror på. Att de dessutom säljer en produkt som jag är intresserad av att köpa gör mig inte mindre intresserad!

Jag tror att Whole Foods Market är ett bra köp på 3-5 års sikt. Jag har köpt 100 st.

Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply