Säljer Beijer Alma

Nu har jag gjort slag i saken, någonting som har gjort oerhört ont i själen, jag har sålt Beijer Alma. Jag tycker fortfarande att det är ett fantastiskt bolag, men det handlar inte om det, låt mig förklara.

I min nuvarande livssituation, och förmodligen alla framtida livssituationer också, så har jag ett begränsat kapital att placera. Jag tycker att det är ett ganska stort kapital för min ålder och livssituation, men det är onekligen begränsat. Innan försäljningen hade jag 7 aktier och 2 fonder, och om jag ska hålla en någorlunda vettig exponering mot varje enskilt innehav så får jag inte ha så många fler. Jag tycker att ca 10 innehav är en bra mängd som ger en diversifiering utan att för den sakens skull totalt döda möjligheterna till överavkastning. Jag har satt i mina portföljregler att jag får ha max 20 st, men där vill jag inte ligga.

Arne Talving, eller Kavastu, har tjatat på mig sedan barnsben att man hela tiden måste vässa portföljen för att alltid ha de vassaste aktierna inne. Det här är ett råd jag verkligen tagit till mig även om jag vid tillfällen valt lite för vässade aktier som snarare gjort mig illa än hjälpt portföljen nå nya höjder. Ett problem som jag tycker mig se är att många värdeinvesterare verkar bli väldigt förälskade i de bolag som de hittat, värderat och investerat i, och dessa värdeinvesterare verkar ha väldigt svårt att just vässa portföljen. Jag tycker mig se att många har svårt att sälja bolag som är undervärderade, de ska ju upp! Men sanningen är ju att det finns bolag som är mer undervärderade och med bättre potential. Det finns ingen poäng i att ha ett bolag med 10% rabatt om man kan köpa ett likvärdigt till 30% rabatt.

Beijer Alma

Siffror från Börsdata!

Nu är det flera bloggare (1, 2) som talat om att Beijer Alma inte ens har en låg rabatt utan snarare börjar bli övervärderat, en åsikt som jag måste tycka är ganska vettig. Det är ändå ett stabilt och tråkigt bolag med ganska låg tillväxt. Det som får försvara är förstås den höga direktavkastningen och stabiliteten i just denna. Jag tycker snarare att Beijer Alma börjar bli rimligt värderat, men samtidigt vill vi ju inte ha rimligt värderade bolag, vi vill ha billiga! För stunden är det dock väldigt svårt att hitta billiga bolag även om det absolut går att hitta billigare bolag än just Beijer Alma.

Jag gillar fortfarande bolaget starkt och kommer förmodligen återköpa en post framöver. Men det är helt enkelt dags att inse att, det enormt fina bolaget till trots, aktien inte längre platsar i portföljen. Vad ska in istället? Det får ni veta inom kort :)!

Sammanfattning av investeringen

2014-01-10: Köp, 174,50 SEK/aktie
2014-01-27: Köp, 171 SEK/aktie
2014-04-03: Utdelning, 8 SEK/aktie
2014-05-08: Sälj, 194,50 SEK/aktie
2014-06-24: Sälj, 194,50 SEK/aktie

Avkastning: Totalt ca 20%.

Mvh,
Snåljåpen

3 thoughts on “Säljer Beijer Alma

 1. ägamintid

  Ja, värderingen är sannerligen inte låg men BA är ett av börsens bästa verkstadsbolag och ska handlas med premie. Dock inget bolag för mig till dessa nivåer då uppsidan känns begränsad på kort och medellång sikt.

  Varför köpte du aktien i första läget på 171-175 kr när du anser att bolaget är korrekt värderat på 194 kr? Det är en skillnad på bara 10 % mot ditt inköp, ingen vidare potential när du köpte aktien.

  Vilka värdeinvesterare syftar du på när du skriver “Ett problem som jag tycker mig se är att många värdeinvesterare verkar bli väldigt förälskade i de bolag som de hittat, värderat och investerat i, och dessa värdeinvesterare verkar ha väldigt svårt att just vässa portföljen” ?

  Jag följer själv en massa bloggar och ser inte samma mönster.

  “Jag tycker mig se att många har svårt att sälja bolag som är undervärderade, de ska ju upp!”

  Varför ska man sälja bolag som är undervärderade? Det beror givetvis på hur mycket undervärderade de är men jag ser inte anledningen till att sälja om bolaget är just undervärderat?

  Reply
  1. Olle Qvarnström Post author

   Sanningen är väl den att jag inte köpte Beijer Alma utifrån samma kriterier som jag har just nu. Jag köpte inte utifrån en låg substansvärdering utan snarare utifrån ett “spel” på att den här typen av bolag kommer uppvärderas på kort sikt, tillsammans med att det är ett långsiktigt fint bolag som jag kan tänka mig sitta kvar med.

   Vad det gäller sälja bolag som är undervärderade så är det ingen poäng med det i sig, men om man hittar någonting ännu billigare så bör man ju istället köpa det istället. Varje gång man hittar någonting billigt så måste man ställa det i relation till vad man redan har, om det är billigare än sitt dyraste så bör byta. Det finns ingen poäng i att bara addera bolag i all evighet utan att dumpa. Om man enbart säljer när aktier är övervärderade så innebär det att man, på grund av låst kapital, kommer gå miste om många möjligheter som är bättre än de man redan sitter på.

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply
 2. Onkel Tom

  Flera av de finnansbloggar som ger mest kompetent och genomarbetat intryck jobbar stenhårt på att räkna rätt på något sätt. Som rätt investering är en räkneövning med rätt svar. Då finns det risk att man behåller bolag för länge för att man anser att man har räknat rätt, eller att man glömmer andra mer affärsmässiga aspekter, som riskspridning, optimering etc. Med det sagt kan jag få en liknande känsla som Snåljåpen.

  Men frågan är om inte du riskerar samma sak när du köper ett bolag i januari för att du långsiktigt kan tänka dig att äga det och sedan byter. Gör du en affärsmässig bedömning utifrån dina kriterier, eller hoppar du vidare för du tror du räknat fram ett bättre case någon annan stans? Är det fel att äga utdelningsaktier som är högt värderade?

  Reply

Leave a Reply