Dagens Industri, tveksamma jämförelser och köpta artiklar

Som vanligt en solig söndag när man inte har något bättre för sig så sitter man och läser Dagens Industri på paddan. Jag betalar inte för någon prenumeration utan läser på DI.se, vilket vad jag förstått är en helt fristående del som inte har speciellt mycket att göra med pappersupplagan. Kvaliteten på internetupplagan kan definitivt ifrågasättas, det är verkligen en aftonbladet-kopia med halvslö twist mot ekonomihållet. Det känns som att man jobbar stenhårt med att jaga klick via tveksam rubriksättning som snarare tilltalar nyfikna tonårsflickor än pengaintresserade bankmän. Trots detta så läser jag ändå internetupplagan, men inte för att lära mig eller för att hålla koll, utan mest för rekreation. Tro’t eller ej, det är rätt kul att klaga ändå.

Det roliga jag läste den här gången var en tveksam sågning av gratisfonden Avanza Zero. Artikeln är i vanlig ordning ganska trist och intetsägande där lite tveksamma jämförelser görs utan att konceptet verkar förstås. När jag läste artikeln så tänkte jag direkt: “Den här artikeln är så jävla köpt!”. Så här kan man bara inte skriva om inte någon betalar för att man ska skriva exakt så. 1 minut innan den negativa artikeln om Avanza Zero publicerades så publicerades en artikel om att Nordnet lanserar nya gratisfonder. 1 minut innan, exakt samma författare, sammanträffande? Artikeln om Nordnets fonder innehåller inte några jämförelsesiffror eller liknande utan är bara rent av en faktabeskrivning av vad som lanseras, medan artikeln om Avanza Zero snarare är en sågning.

Dagens Industri

Nu vet jag inte inte om det är Nordnet som köpt artikeln om Avanza Zero, men det är tråkigt när man ser sånt här gång på gång. Jag är inte naiv och jag vet att sånt här finns i branschen, i stort sett överallt, ofta översminkat som “analyser” eller annat, men det här känns ju nästan larvigt. Jag blir trött på att inte ha någon seriös svensk ekonomiskrift som man kan ta på allvar, utan allting ska bara vinstmaximeras via klick och halvdåliga skribenter. Med min världssyn djupt rotad i marknadsekonomin så förstår jag att Dagens Industri inte är någon välgörenhetsorganisation utan att dom, som alla andra, har som mål att vara lönsamma, men det här gör mig fundersam. Är det så att en seriös skrift med seriösa skribenter som inte fokuserar på klick och kortsiktig intjäning inte kan tjäna pengar? Är aftonbladetkopior det enda vår värld vill ha? Jag vill tro att man kan skapa en lönsam skrift om man satsar på kvalitetsinnehåll av bra skribenter. Just nu är det dock inte ens någon som försöker. När de “riktiga” ekonomitidningarnas kvalitet faller genom golvet, då får våra kära ekonomibloggare en allt större roll att spela. Det finns en hel del bra bloggare där ute, kolla gärna in min lista för lite inspiration. Många skriver med rejäl kvalitet och en hel del får inte en enda krona betalt, de som ändå får betalt kan knappast skatta sig lyckliga över de kaffepengar som trillar in på kontot.

Länge leve ekonomibloggarna, viktigare nu än någonsin!

Mvh,
Snåljåpen

3 comments

 1. Jag reagerade också på den artikeln eftersom den var så urbota korkad. Avanza Zero följer OMX large cap och att de största bolagen inte följer med under en period med “ökad riskaptit” är självklart. Jag hade inte satt det i samband med Nordnet artikeln men jag har lite svårt att tänka mig att någon skulle vara villig att ta risken för att en sådan här skandal ska uppdagas.

  Avanza är dessutom en stor annonsör på DI.se så jag är benägen att tro att det handlar om bristande kompetens snarare än marknadsmanipulation i det här fallet.

  1. Jag påstår inte att det är varken misstag eller marknadsmanipulation, jag bara konstaterar att det var ett roligt sammanträffande. Sen om det är ett medvetet sammanträffande eller inte, det får någon annan avgöra. Roligt var det iallafall, och det ger inte DI.se speciellt mycket mer cred än de redan har.

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Håller helt med om DI:s nätupplaga. Tidningen är till skillnad från den bra.

  Men något jag funderat över, kikat på Privata Affärer och Placeringsguiden? Det är som de bästa högkvalitativa bloggarna, men med en snygg tidning (eller två om man prenumererar på båda) som kommer lagom ofta 🙂

  (OBS! Inte köpt kommentar!)

Leave a Reply