Ingves sänkt räntan – vad gör jag nu?

sänkt räntan

Ingves har sänkt räntan

Stefan Ingves sänkt räntan

Nu har Stefan Ingves vaknat till liv och äntligen sänkt räntan, och det med besked! Det här är någonting som jag själv anser borde gjorts för längesedan, men samtidigt är det enkelt att vara kritisk från sidlinjen. Jag tar för givet att Stefan Ingves och kompani har gjort sitt bästa utifrån den information och kompetens som funnits att tillgå, varför ska jag tro något annat? Det är enkelt att vara professionell kritiker, men är det lika enkelt att vara riksbankschef? Ändrad ränta betyder ändrade förutsättningar, och det är just förutsättningarna för investerandet som jag vill reflektera över nu.

Aktier värderas, som bekant, utifrån den avkastning som bolaget kan ge. Om vi tänker att en normal årsavkastning (utdelning) på en aktie är 5 kr och aktien kostar 100 kr, då får vi alltså 5 % i avkastning. Om räntan på ett sparkonto vore 5 % så skulle ingen vilja köpa aktien för 100 kr eftersom man kan få samma avkastning på sparkonto helt utan risk. Därför måste aktien ner i pris så att den procentuella avkastningen blir högre. Om aktien kostade 50 kr och avkastade 5 kr så är det 10 %, betydligt bättre!

Det som hänt nu när riksbanken och Stefan Ingves sänkt räntan är att den alternativa avkastningen som vi kan få riskfritt, dvs. den riskfria räntan, kommer att gå ner, och om vi då tillämpar exemplet ovan, fast omvänt, så inser vi att priset på aktier nu kan gå upp. Om alternativet till aktier är 1 % på sparkontot, då kanske 100 kr är billigt! Nu kanske vi bara kräver 3 % i avkastning, vilket då skulle innebära att vi kan betala 167 kr för samma aktie som vi nyss betalade 100 kr för (5 kr / 3 % = 166,67). Om investerarna på marknaden nu sänker sina avkastningskrav på grund av att alternativavkastningen blir lägre, då betyder det att alla aktier i bolag som går med hyfsat förutsägbar vinst ska värderas upp, enkelt! Som jag skrev i förra inlägget så tycker jag dock inte att man ska ändra sitt avkastningskrav nedåt, någonsin, men därmed inte sagt att andra inte gör det!

Vad händer nu? Vad ska jag köpa?

Sparkontot – en förlustaffär

Med sänkt ränta från riksbanken så kommer också sänkt ränta på sparkontot som ett brev på posten. Sparkonton som redan idag ger en helt värdelös ränta kommer nu att bli ett ännu sämre alternativ. Så länge som vi inte har någon inflation i Sverige så förlorar man förvisso inte pengar på sparkontot, men om man kan få en högre avkastning till väldigt låg risk, varför ska man då ha pengar på sparkonto över huvudtaget? Pengarna som kunderna har på bankernas sparkonton till låga räntor är en bidragande faktor till bankernas lönsamhet. Pengar som bankerna vill låna ut till kunder måste bankerna såklart skaffa någonstans ifrån, och att låna pengar av sina egna kunder är ofta det allra billigaste alternativet. Många kunder har stora belopp på sparkonton med en ränta som närmar sig noll, och detta drar förstås bankerna nytta av. Nu när riksbanken sänker räntan så blir det alltså en ännu sämre idé att ha pengar på sparkontot och det är alltså hög tid att se över hur man har strukturerat sitt sparande!

Lång sikt – bolagens vinster

När räntan sänks här på hemmaplan så minskar vår Svenska kronas köpkraft utomlands, vilket många säkerligen kommer få erfara då sommarsemestern utomlands blir dyrare på grund av ändrad växelkurs. För Svenska producerande bolag med stark export så betyder detta istället att deras produkter blir billigare för kunder i utlandet att köpa, eftersom kundernas valuta blir starkare än valutan som produkten säljs i. Så om man tror att räntesänkningen kommer att vara och valutorna kommer att ligga stabila på den nya nivån så kan det vara läge att plocka in exporterande bolag. Personliga favoriter som jag tittar lite närmre på är Sandvik och KABE som båda är riktiga kvalitetsbolag med en betydande export.

Dock så vet jag inte om detta verkligen kommer att påverka vinsterna i den utsträckningen som marknaden verkar tro. Att en svag valuta ökar exporten är allmänt känt, men hur stor den här effekten faktiskt blir tycker jag är omöjligt att förutse.

Kort sikt – aktiernas kurser

När vi pratar kort sikt så är det lättare att prata om aktier än om bolag. På kort sikt är det inte vinsterna hos bolagen i sig som förändras utan snarare förväntningar om vinster och framförallt inflödet av kapital. De aktier som jag tror kommer att påverkas mest av detta är stabila bolag med redan en relativt hög värdering och stabil utdelning. Här ser jag flera fastighetsbolag, konsumentbolag och vissa investmentbolag som möjliga köpkandidater. En av mina absoluta favoriter, och en aktie som verkligen varit bidragande i min portföljs starka utveckling i år, är Castellum. Castellum kommer nu få lägre räntekostnader vilket garanterat inte kommer leda till sänkta hyror för deras kunder. Här kan vi se vinsterna öka vilket är bra båda på kort och lång sikt. Hade inte Castellum redan varit mitt näst största innehav så hade jag ökat lite nu. Redan i skrivande stund så har aktien skickats upp över 2 %!

När räntorna går ner så minskar avkastningen som stora institutionella investerare får av lågriskplaceringar i räntepapper eftersom räntepapprena ger sämre avkastning (läs gärna min genomgång av räntepapper här). Detta innebär att vi extremt låga räntelägen, som vi har nå, så bör dessa pengar leta sig in i väldigt stabila bolag med låg tillväxt och hög direktavkastning, vilka alltså är alternativ till ränteplaceringar. Här ser jag Axfood, ICA Gruppen och TeliaSonera som intressanta aktier för en kortsiktig uppvärdering. Det här är aktier som drakar med stora plånböcker och dålig fantasi kan plocka in vilket kan ge en viss kurseffekt.

Sammanfattning

Nu när Ingves och riksbanken alltså sänkt räntan finns det kanske anledning att ändra sitt investerande. Är man långsiktig så tycker jag att man ska fortsätta jobba med sina värderingar och räkna på kassaflöden med en bibehållen diskonteringsränta, ändra för guds skull inga avkastningskrav! Om man däremot gillar lite kortsiktiga affärer så finns det säkerligen en del affärer att göra och en del rörelser att dra nytta av baserat på att andra gör just det, ändrar sina krav alltså. Det finns vissa bolags vars vinster bör öka mer än andras, men samtliga aktiers kurser bör gå upp som en följd av den sänkta räntan då alternativavkastningen återigen minskar. Allt ska upp!

Vad gör jag? Jo, jag fortsätter mitt månadssparande, fortsätter köpa bolag med okej värderingar och fortsätter ha tålamod. Börsen är redan dyr, men den kommer bli ännu dyrare. Stå utanför eller följa med upp en bit till? Jag väljer det senare.

Mvh,
Snåljåpen

35 comments

  1. Tack :)! Det är kul att skriva när folk känner så!

   Om man får fråga: hur hittade du till bloggen? Jag är lite nyfiken över vart mina läsare kommer ifrån!

   Mvh,
   Snåljåpen

   1. Hej,

    Det här verkar vara en bra blogg, ska börja kika in lite oftare.

    Jag har majoriteten av mina pengar på ett sparkonto med 1,6% ränta hos Avanza. Kan du tipsa om ett bättre alternativ med låg risk? Behöver inte ha pengarna förrän om kanske 1-2 år.

    1. Tack för de vänliga orden.

     Absolut. Vill du ha 110% säkerhet så rekommenderar jag valfritt sparkonto med insättningsgaranti. Enligt compricer så är det just nu GE Money Bank som har högst på 2,3% med insättningsgaranti och fria uttag. Däremot behöver du nog inte fria uttag vilket gör att du bör kunna komma upp ett par tiondelar till hos någon annan aktör.

     Annars är ju ett alternativ en korträntefond, t.ex. Spiltan Räntefond Sverige. Just i Spiltanfonden har jag haft mycket pengar genom åren som jag har tänkt att jag ska använda inom 1-3 år, just i det syftet har jag inte hittat något bättre alternativ!

     Ps. Såg att du kommenterade 2 gånger. Första gången någon kommenterar så måste jag godkänna kommentaren innan den visas, när man väl har fått sin första godkänd så är det fritt fram. Dock förutsätter det att man använder samma konto/alias varje gång, annars tror wordpress att du är en ny skummis! Ds.

     Mvh,
     Snåljåpen

    2. Hej. Ta en titt på sparkontot hos SBAB (1.8% ränta just nu) eller norska Santander i Sverige (2.2% ränta just nu). Båda bankerna ska ha fria insättningar och uttag samt insättningsgaranti har jag för mig, men kolla villkoren. Hoppas det löser sig! 🙂

     Mvh

 1. “Svenska” borde vara med litet s. I svenskan skrivs namn med stor bokstav, som Sverige, men inte språk. I engelskan hade det dock korrekt varit “Swedish” med stort S.

  1. Tack! Det är inte alltid jag skriver om dagsaktuella händelser, men idag så :).

   Hur hittade du till bloggen? Jag är lite nyfiken på vart mina “nya” läsare kommer ifrån!

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Jag läser också dagligen. Så tack för intressant och dagsaktuell blogg. Jag hittade den via Avanza.

 3. Bra blogg, jag har börjat jobba efter studier nyligen och insett att jag måste börja tänka lite på vad jag vill med mina pengar helt plötsligt. (Är alltså helt ny inom ämnet) Kompisar har tipsat om bloggar generellt men just hit kom jag via avanza.

  1. Tack! Det är en hel djungel med bloggare där ute och det finns en hel del som inte håller så väldans hög kvalitet. Däremot kan jag verkligen rekommendera de bloggare som samarbetar med Avanza, där finns det mycket kunskap och intresse. Hoppas att du blir en återkommande läsare :)!

   Mvh,
   Snåljåpen

 4. Intressant och givande läsning! Blev tipsad om just detta blogginlägg i mail från Avanza.

 5. Jag har läst denna bloggen ett tag och gillar den också! Mest för att den stämmer överens med mina egna investeringar.

  Ville bara få det sagt nu när det verkar vara dagens tema, hur jag hittade den minns jag tyvärr inte 🙂

 6. Jag hittade hit för ca ett halvår sedan när jag googlade efter ekonomibloggar (nytt interesse typ :p). Någon annan blogg hade länkat till dig.

 7. Via en länk på Flashback(?) Irrat runt på din blogg ett tag nu och kommer verkligen komma tillbaka senare!

 8. Olle skriver bl.a: “Pengar som bankerna vill låna ut till kunder måste bankerna såklart skaffa någonstans ifrån, och att låna pengar av sina egna kunder är ofta det allra billigaste alternativet.” Tyvärr, Olle, har du gått i samma fälla som merparten av allmänheten. Bankerna hämtar varken sina utlåningspengar från egna besparingar eller lånar av sina egna kunder. De är mycket mer förslagna än så. De hämtar nämligen utlåningspengarna från “tomma luften”, eftersom de, när du lånar, knappar in “nya pengar” i form av elektroniska siffror på låntagarens konto. Att det verkligen förhåller sig så, upplyser många visselblåsare om, t.ex. IMF-ekonomen Michel Kumhoff. Läs och lär också på http://www.nyaekonomiskasystemet.se.

  1. Jag tror inte att jag har gått i en fälla här, jag tror snarare att du har gjort det. Men jag kan förstås ha fel, låt mig förklara:

   Att pengar kan skapas ur luft utifrån efterfrågan verkar vara allmänt känt, men är det verkligen bankerna själva som skapar pengarna? Vad jag förstått så är det snarare bankerna som lånar pengar av ett institut som i sin tur skapar pengar när banken behöver. Banken får förstås betala ränta på dessa lånade pengar, och skillnaden mellan bankens inlåningsränta och deras utlåningsränta (dvs. konsumenternas boränta) är deras vinst. Med många förlegade sparkonton så är det billigare för banken att låna pengar av sina kunder istället för att låna av t.ex. riksbanken eller så, vilket är anledningen till det jag skrev ovan.

   Mvh,
   Snåljåpen

 9. En av de bättre posterna jag funnit till följd av räntesänkningen. Man tackar och bockar :).

  1. Tack för de vänliga orden :). Jag vet inte om du lärde dig något eller så, men åtminstone var det givande för mig att skriva! Just det här med makroekonomi och nationalekonomi samt hur det påverkar bolag och deras aktier tycker jag är väldigt intressant!

   Mvh,
   Snåljåpen

 10. En liten detalj bara- det var inte Stefan Ingves som vaknade till liv och sänkte , det var 4 andra i RB:S direktion. Stefan själv reserverade sig MOT beslutet att sänka med 0,5, han och vice RBchef ville bara sänka 0,25.
  Synd att det var Lars E.O Svensson som lämnade RB i fjol istf Stefan….

  1. Självklart har du rätt, det är en slarvig retorik jag har använt mig av! Men om man lyssnar på hans tal så får man ändå känslan av att han har mjuknat lite, men samtidigt vet man ju inte vem som har skrivit det talet :). Oavsett så är det spännande att se vad denna sänkning får för påverkan på vårt lilla land, förmodligen ingen nämnvärd…

   Mvh,
   Snåljåpe

 11. Hittade denna blog via Avanza och den är beroendeframkallande 🙂 Kan inte sluta läsa och jag riskerar att spendera denna soliga sommardag framför datorn. Tack för en mycket bra post kring räntesänkningen!

  1. Hehe, kul! Jag tänker tyvärr inte be om ursäkt för det ;). Hoppas jag inspirerar och hoppas du inspireras att sprida mina ord vidare!

   Fråga gärna om det är någonting du undrar över!

   Mvh,
   Snåljåpen

 12. Tjenare Olle,

  Bra inlägg, tack för att du skriver – jag har stor nytta av alla tipsen från dig och våra övriga vänner i den svenska ekonomicommunityn.

  Relaterat till hur jag hittade hit så är det via Twitter.
  Du kan kolla referrals på dina berökare om du använder Google Analytics (gratis och mycket bra täckning), så slipper du ställa frågan varje gång 😉

  Må gott och ha en bra sommar. Keep up the good work.
  Tobias.

  1. Tack för att du läser! Utan läsare är det inte lika roligt att skriva ;).

   Jag har installerat analytics och tittar där regelbundet. Därigenom ser man dock inte vart de kommenterande besökarna kommer ifrån, vilket jag är intresserad av. Vilka besökare bidrar med aktivitet och vilka läser bara.

   Ha en fin sommar du med! Sitt inte bara och ruttna vid datorn ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply