Lön, sparande och inköp.

Lön

I fredags var det den 25:e vilket såklart innebär lön! I semestertider är det alltid trevligt med lön, och den här gången kändes det lite extra skönt. Semestertillägget betalades ut vilket gav ett fint litet tillskott, både i min egen och i statens kassa. Skatten känns bara mer och mer absurd och jag känner för varje löneutbetalning en svag ambivalens inför vad jag egentligen tycker om skatt. Den här utbetalningen så betalade jag mer i skatt än vad snittlönen är i Sverige, före skatt. Såklart är det svårt att klaga, men jag tycker ändå inte att det känns rätt. Jag kanske får återkomma mer om mina tankar kring socialism och kapitalism vid ett senare tillfälle.

Totalt blev löneutbetalningen, inklusive semestertillägg, 45 237 kr. Av dessa pengar så gick 9 252 kr till ett inköp i Vardia och resterande pengar som “blev över” har bara placerats på räntekonto för stunden. Tyvärr är det inte så jättelätt att hitta köplägen just nu, så jag lugnar mig helt enkelt och fortsätter leta. Den här månaden så kommer fakturan på badrummet och efter det så känns det som att det blir lättare att hålla koll på hur ekonomin ligger till för tillfället. Det känns fortfarande väldigt spretigt vart alla pengar ligger någonstans och vad de ska gå till.

Vardia Insurance Group

Vardia tycker jag går från klarhet till klarhet, och då talar jag om aktien, bolagets utveckling har jag inte mycket att tillägga till utöver det som redan skrivits av Kenny. Intresset för det här bolaget börjar vakna i stil med det som har hänt Protector Forsikring och det är mycket därför som jag äger det här bolaget. Oavsett hur verksamheten utvecklar sig på lång sikt så tror jag att vi kommer se en rejäl uppvärdering det närmsta året. Protector Forsikring gillar jag långsiktigt, Vardia gillar jag på spekulation om uppvärdering. Om Vardia fortsätter göra saker rätt så har jag ingenting emot att fortsätta behålla aktierna, men just nu är det bara ett bonusscenario. Missförstå mig rätt, det är ett spännande bolag med bra värdering som absolut kan bli ett bra långsiktigt innehav, men än så länge tycker jag mig inte kunna bedöma bolaget långsiktiga förmåga att tjäna pengar på samma sätt som redan lönsamma försäkringsbolag.

Har ni köpt någonting nyligen eller vart gör ni av era pengar?

Mvh,
Snåljåpen

10 comments

 1. Vad jobbar du med? Vad tjänar du i snitt en vanlig månad och hur många timmar jobbar du i snitt? Har du säkert redan skrivit men hinner inte leta!

  1. Jag jobbar som IT-konsult, inriktad mot utveckling/förvaltning av större affärssystem, primärt inom logistikprocesser. En normal månad plockar jag mellan 33-40′ efter skatt och jobbar sällan mer än 40h. Bolaget jag är på funkar lite som bemanning men inom spetskompetensområden, så kunderna köper oss per timme, och då vill de ha 40h/vecka. Vill de att man jobbar mer så kostar det mer, och det är inte alltid det önskas. Det är såklart praktiskt för mig även om jag hade kunnat tjäna mer pengar om min kund velat köra mig lite hårdare.

   Mvh,
   Snåljåpen

  1. Det finns fortfarande uppsida i Protector, även om värderingen kommer upp mer och mer. Tidigare så har det varit billigt i stort sett oavsett tillväxt, men nu börjar det hänga lite på hur snabbt man kan växa. Jag köper inte mer nu men ligger kvar. Har tyvärr ngen tydligt definierad säljkurs egentligen, jag vill se 2-3 rapporter till innan jag gör en mer långsiktig bedömning. Men på nuvarande nivå så är direktavkastningen helt okej, och bara man behåller utdelningsandelen i tillväxten så är det fortfarande ganska lågt värderat.
   Börjar det närma sig 60 kr så ska jag ta mig en rejäl funderare.

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Tack för en utmärkt och tankeväckande blogg. Jag ser fram emot att läsa dina tankar och funderingar kring skatt. Liksom du tycker jag också att skattesituationen redan är deprimerande samtidigt som detta är en av sporrarna för mitt börsintresse. De pengar jag tjänar på börsen kan det allmänna inte plocka mer än 57% skatt på. Skattesituationen blir väl ännu värre i framtiden med tanke på en potentiell vänsterregering (som kan tvingas göra skattehöjningar för att hålla sig populär), demografiska utmaningar och en kraftigt ökad asylinvandring (jag ger inte mycket för SD men jag vågar ändå vara nationalekonomisk realist för att inse att detta kommer att kräva ganska stora skatteuttag).

  1. Blir det skattehöjningar så flyttar jag till Luxemburg, så det så!

   Även om jag förstår tankarna bakom högre skatt för höginkomsttagare så skjuts alla incitament upp och ned. Det blir mer lönsamt (räknat i svett) att skaffa ett lågavlönat och enkelt jobb istället för att satsa stenhårt på karriär. Nu när jag betalade över 30000 kr i skatt den här månaden så kan jag inte annat än bli förbannad.

   Vad jobbar du själv med?

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Jag tror definitivt att det kommer skattehöjningar under nästa mandatperiod med en S-regering. Först på sätt som är mindre synliga för att blidka stödpartierna men som sakta men säkert gnager pengar från medborgarna (energi, bränsle, moms, ROT/RUT, jobbskatteavdrag) och senare mer kännbara sätt (skatt på fastighet, förmögenhet, arv och gåva, inte samtliga dessa men säkert några) när man har sålt in storyn om att vi måste satsa på välfärd och utjämning av orättvisor. Det blir intressant att se om en ny regering ger sig på den låga skatten för ISK/KF. Just nu blåser det hårda vänstervindar så jag utgår från att alla som tjänar från 45k och uppåt per månad ska sättas åt hårt. Mona Sahlin sa alltid att det är coolt att betala skatt men man blir ju knappast folkkär för att dra ett långt strå till stacken.

  Jag arbetar som avdelningschef på ett av landets större industriföretag. Min avdelning ansvarar i första hand för återförsäljarutveckling och affärsstöd världen över såsom utbildning och IT-infrastruktur.

 4. Hej, tänkte bara kommentera lite angående skatt. Stefan Löfvén var för något år sedan med som gäst i Nordnet Live (http://www.youtube.com/watch?v=etPpkh4JFt0) då sade Löfvén att ISK kommer få vara kvar och att dom är positiva.
  När man ser hur mycket skatt man betalar så får man väl helt enkelt försöka tänka på allt man bidrar med till Sverige, det är ju inte så att politikerna tar pengarna och att de bara försvinner. Det blir ju bättre förskolor, skolor, äldrevård, ökad sammanhållning och jämnlikhet inom landet, minskat utanförskap vilket leder till ett tryggare och slagkraftigare land. Det finns väldigt många bra saker som skatten gör.”Skatt är civilisationens pris” är ett känt citat och det stämmer verkligen.

 5. Jag köper argumentet att de med högre inkomst behöver dra ett tyngre lass än de med lägre inkomst men det får finnas rim och reson. Att se mer än 57% av inkomsten över en viss nivå försvinna i skatt är inte roligt och då ska man ha i åtanke att lönespridningen redan är avsevärt mindre i Sverige än i många andra länder. Om detta är positivt eller negativt finns det många åsikter om. Hur som helst är det min åsikt att de människor som har ambitioner, drivkraften att förverkliga dessa till resultat och tar den personliga risk och stress som ofta är förknippat med detta ska belönas avsevärt mer än de som inte gör det.

  Det är betryggande att Stefan Löfvén är positiv till ISK. Han lär ju dock knappast få egen majoritet vilket betyder att han måste komma överens med MP och V som har stora ambitioner inom en rad områden som måste finansieras med högre skatter.

  Överlag känner jag inte att politikerna riktigt vet vad de vill göra med Sverige. Summa summarum så har majoriteten det ganska bra och kanske är vi för lagom för att ha några storslagna visioner? Att de största debattfrågorna kan vara huruvida pensionärer eller barnfamiljer ska få 50 kr mer i månaden, huruvida vi ska ha ett tredje juridiskt kön eller hur vi bäst standardiserar hur familjer ska planera sina barns uppväxt är väl bara ett tecken på att vi inte har andra mer pressande frågor att ta hand om? Är Sverige verkligen det land som behöver ett parti som F! när vi troligen har det mest kvinnovänliga och jämlika samhället i världen? Vi behöver inte extremfeminism för att sätta åt våldtäktsmän.

  De enda två partier som egentligen vill driva radikal förändring är V och SD. V vill med fria händer kraftigt begränsa den fria (orättfärdiga och illasinnade) marknaden och förstatliga en stor del av landets verksamheter. Jonas Sjöstedt talar alltid om orättvisorna som han vill ta bort men frågan är vem som kommer att vara villig att lägga arbete, energi och ta risk för att utveckla det gemensamma samhället i den värld han beskriver. SD vill kraftigt begränsa något annat nämligen asylinvandringen med hänvisning till stora samhällskostnader och risk för social instabilitet. Här har ju SD fullständigt motverkat sitt eget syfte sedan de kom in i riksdagen. Då ingen vill beskyllas för att ha något samröre med detta parti har det resulterat i att vi inte har haft någon debatt, konsekvensanalys eller kritisk granskning av asylinvandringen bland ledande politiker och media över lång tid. Främlingsfientlighet i en globaliserad värld är bara idioti men det finns stora konsekvenser som en ständigt ökande asylinvandring medför i form av kostnader och sociala utmaningar som förtjänar att diskuteras och planeras för mer än vad som är fallet idag.

 6. Hej Olle.

  Får man fråga vilket räntekonto du använder dig av, och vilken procent det är på?

  Mvh / Linus

Leave a Reply