Minskat i Vardia

“Jag köper Vardia på spekulation om relativt kortsiktig uppvärdering. Om vinsten kommer som väntat så tror jag det kan bli ett läge att öka ytterligare för en kortsiktig spekulation upp, jag tror inte att bolaget blir fullvärderat samma sekund som det blir lönsamt.  Jag har inte gjort någon bedömning för hur verksamheten kommer att se ut om 10 år. Det är egentligen ingen stark nisch man är i och det bör vara relativt enkelt för andra att konkurrera, branschen verkar ha ett enormt prisfokus och de som har mest effektiv administration och riskhantering är de som vinner. Jag tror vi kommer sen en konsolidering bland dessa små fjuttbolag, dock är det förstås någonting som kan spela till aktieägarnas fördel vid ett eventuellt uppköp.

Vardia går in i portföljen som ett av de mindre innehaven på drygt 5% av totalen.”

Så här skrev jag om Vardia den 1:a juli då jag plockade in 970 aktier på 24,00 NOK. I fredags när lönen dök ner på kontot så ökade jag med 300 aktier till kursen 28,00 NOK och sedan dess har det återigen tagit fart. I skrivande stund står kursen i 31,40 och jag har fått dryga 27% på den månad jag suttit i aktien. Drygt 12% avkastning på de aktier jag köpte i slutet på förra veckan. Jag har inte mycket att klaga över just nu.

Som jag skrev i början på månaden så var det här en spekulation om att värdet skulle gå upp innan vinsten visas, alltså en spekulation om att andra ska spekulera i aktien :). Än så länge så verkar jag ha fått rätt och jag väljer därför att plocka ut de 300 aktier som jag ökade med i förra veckan. Rusningen har gått betydligt fortare än jag väntat mig och nu börjar det snart inprisas en del förväntningar i kursen om bolagets framtida lönsamhet. Än så länge så ser det förstås billigt ut på ett par års sikt, givet att man kommer igång med lönsamheten på det sätt som man prognostiserar. Men här är jag den första att räcka upp händerna och erkänna att jag inte kan bedöma Vardias långsiktiga intjäningsförmåga baserat på hur bolaget har utvecklats hittills. Det kan mycket väl vara så att det blir ett fantastiskt bolag framöver, just nu väljer jag dock att plocka en liten vinst.

Jag har alltså fortfarande kvar de 970 aktier som jag köpte i början på juli och dessa avser jag att behålla ett tag till. Jag kommer punktmarkera handeln i bolaget och hålla koll på hur intresset utvecklar sig. Sista tiden så har det varit vääääldigt mycket nettoköp från Avanza och Nordnet vilket är ett rejält tecken på småspararhausse, och den haussen kan ibland vända fortare än man hinner blinka, oavsett vilket bolag vi pratar om. Man bör kanske titta lite på vad som händer i Protector Forsikring just nu, sakta har aktien tickat neråt de sista dagarna och flödet verkar gå därifrån in till just Vardia. Största nettosäljare i Protector är Avanza och Nordnet. Största nettoköpare i Vardia är Avanza och Nordnet. You do the math :).

Mvh,
Snåljåpen

3 thoughts on “Minskat i Vardia

  1. johan

    klokt! småspararhausse är precis vad de känns som även om de är ett fantastiskt spännande bolag.

    Reply
  2. Andreas

    Ja, det känns som ett småspararhausse. En nordisk portfölj skulle kunna se ut på följande sätt: Prosafe, Marine Harvest, Carlsberg, Tryg, Fortum, Kone, Getinge, Teliasonera. Kanske trist.. Men tror man skulle klara sig hyfsat på medellång sikt

    Reply

Leave a Reply