Vardia Insurance Group in – Swedbank ut

Vardia Insurance Group

Det har återigen blivit dags att ändra lite i portföljen, och återigen är det dags för ett ganska litet bolag att göra entré i portföljen. Det är det Norska försäkringsbolaget Vardia Insurance Group som jag har fått upp ögonen för.

Bolaget är ungt och nystartat men med en ledning som har väldigt gedigen erfarenhet. Här är nog tanken att man ska “göra rätt från början” med all den kunskap man har med sig, någonting som jag tycker att man verkar vara på god väg att göra. Kenny Granath på Aktiefokus har skrivit en mer än väl tilltagen genomgång av Vardias verksamhet, så jag känner inte att jag har så mycket att tillföra i form av ren fakta, istället vill jag skriva några korta rader kring varför jag köper.

Möjligheter

 • Snabbväxande bolag i generellt lågt värderad bransch
 • Erfaren ledning som jag har stort förtroende inför
 • Låg värdering med P/S på ca 1. Tittar man på P/B så är det betydligt högre, men med den tillväxttakt som man uppvisar och anser sig klara av så är det absolut inte uppseendeväckande.
 • Väldigt lågt börsvärde (750MNOK). Om intresset vaknar för det här bolaget (som det gjort för Protector) så kan det bli väldigt dramatiska rörelser.
 • Bolaget är en potentiell uppköpskandidat

Risker

 • Ungt bolag. Verksamheten i sig har ingen track record utan man får helt lita på ledningens förmåga
 • Inte ett vinstdrivande bolag. Verksamheten har hittills finansierats via flera nyemissioner, men man anser att de pengarna som finns i kassan ska räcka fram till lönsamhet
 • Break even tar längre tid än tänkt att nå och det krävs ytterligare tillskott av kapital

Jag köper Vardia på spekulation om relativt kortsiktig uppvärdering. Om vinsten kommer som väntat så tror jag det kan bli ett läge att öka ytterligare för en kortsiktig spekulation upp, jag tror inte att bolaget blir fullvärderat samma sekund som det blir lönsamt.  Jag har inte gjort någon bedömning för hur verksamheten kommer att se ut om 10 år. Det är egentligen ingen stark nisch man är i och det bör vara relativt enkelt för andra att konkurrera, branschen verkar ha ett enormt prisfokus och de som har mest effektiv administration och riskhantering är de som vinner. Jag tror vi kommer sen en konsolidering bland dessa små fjuttbolag, dock är det förstås någonting som kan spela till aktieägarnas fördel vid ett eventuellt uppköp.

Vardia går in i portföljen som ett av de mindre innehaven på drygt 5% av totalen.

Swedbank

För att få loss pengarna till köpet av Vardia så har jag sålt hela innehavet av Swedbank från min egen portfölj. Swedbank var ett stort överlappande innehav där nu innehavsstorleken har normaliserats och flyttats helt till min sambos portfölj. Jag gillar fortfarande Swedbank och har det i den totala portföljen, dock nu med en mindre andel då jag tycker att Vardia är mer intressant på kort sikt.

Mvh,
Snåljåpen

2 thoughts on “Vardia Insurance Group in – Swedbank ut

 1. Aktiefokus (Kenny)

  Om det vore så enkelt att konkurrera borde väl inte fyra aktörer stå för 80 % av marknaden? 🙂 De har visserligen tappat från 90 % för tio år sedan men det är fortfarande oligopol så det skriker om det. Nya regler kommer inte att underlätta konkurrensen.

  Vardia och Protector är heller inga fjuttbolag (det är de stora som är enorma…). I Danmark finns det mängder med bolag som är 10-100 gånger mindre än Vardia/Protector och det är de fjuttarna som kommer att försvinna i konsolideringen. Kanske försvinner också Vardia och Protector och slukas av någon jätte, men det återstår väl att se 🙂

  Reply

Leave a Reply