Integritet hos Snåljåpen

integritet

Den sista tiden har jag fått enormt mycket kommentarer och direkta påhopp kring att jag som person är mediakåt sopa som saknar integritet. Bland annat blev det en räd igår bland kommentarerna på ägamintids blogg, av alla ställen. Även om jag själv såklart tycker annorlunda, konstigt vore det väl annars, så är alla förstås berättigade till sina egna åsikter. Men när man pratar mediakåthet så kanske vissa läsare blandat ihop resa och mål. Hur mycket mina läsare än tror att allt handlar om uppmärksamhet kring min person så vet jag ju själv att så inte är fallet. Jag är offentlig, till skillnad från nästan alla andra bloggare, vilket i förlängningen ger mig en hel del fördelar. I ärlighetens namn så skrivs den här bloggen av helt egoistiska anledningar, enbart för min egen skull. Anledningen är att jag vill lära mig, och genom att lufta mina åsikter och resonemang offentligt så får jag ovärderlig återkoppling som får mig att växa som person och som investerare. Det finns inget självändamål i att få uppmärksamhet kring min person, utan det är snarare en väg till min egen kunskapsresa där målet är personlig utveckling.

Sedan jag började skriva offentligt så har jag träffat ett gäng likasinnade som jag har haft helt enormt lärorika utbyten med, dessutom på många andra ämnen än just ekonomi och investeringar. Det här är personer som jag inte hade kommit i kontakt med om jag valt att vara anonym, vilket förstås då är en klar nackdel. Visst, det är lärorikt att mejlväxla med Lundaluppen eller så, men att gå ut och käka en kväll och diskutera allt möjligt över ett par öl är någonting helt annat.

Det är väldigt många som frågar mig om varför jag är offentlig och om jag inte är rädd att mina vänner och familj ska vända sig emot mig. Att om man går ut och äter så kanske de förväntar sig att man betalar mer för att man tjänar mycket pengar osv. Och att de kanske anser mig som fruktansvärt snål om jag inte betalar notan. Kanske skulle folk vilja sluta umgås med mig pga. detta, är jag inte rädd för det? Frågan jag ställer är: varför skulle jag vara det? Om någon i min närhet dömer och särbehandlar mig pga. min ekonomiska situation, då är nog frågan varför JAG ska ha DEN personen i min närhet över huvudtaget? Om det är någonting jag stör mig på så är det personer som döljer sina riktiga åsikter för att folk ska tycka bättre om dem, är inte det just definitionen av brist på integritet? Jag står för mina åsikter och jag menar det jag säger, tillräckligt mycket för att ställa mig bakom med mitt riktiga namn, sen att folk inte alltid delar mina åsikter, det har ingenting med just integritet att göra. Samtidigt kan jag inte hjälpa mig att citera det klassiska ”Whenever people agree with me I always feel I must be wrong.”

Mvh,
Snåljåpen

32 comments

 1. Jag tycker det är modigt att ställa upp i egen person och berätta om sin situation och sina åsikter. Jag skulle inte göra det själv, priset kan vara högt, men har all respekt för att du gör det.

  Sedan kan jag ju svara på några av Ägamintid-påhoppen här: jag har ju haft en del dialoger med dig och arrogant är du inte. Du gillar att synas såklart, och har ett mått av “ungdomlig osårbarhet” över dig, men det är charmigt för en medelålders person som lärt sig att det mesta är relativt…

  1. Jag kan hålla med Luppen om att det i viss mån är “modigt” att vara öppen med sin person. På ungefär samma sätt som vilken dokusåpawannabe som helst egentligen. Det kräver liksom ingenting utan signalerar bara ett rop på uppmärksamhet. Om nu Olle har sådana ofantliga begär att lära sig mera är jag säker på att det finns andra sätt än att kräka ur sig detaljer om sin privatekonomi på nätet. Dessutom Olle kan du ju fundera på följande:
   1. Vad anser din arbetsgivare Claremont om ditt bloggande och det faktum att du i något inlägg skriver att du egentligen inte brinner för ditt jobb utan bara landat där av en slump?
   2. Vad tror du kan hända i tunnelbanan om fel personer fattar intresse för dig som “investerare” eller “IT-konsult extraordinaire”?
   3. Vad tror du att du vinner på att vara offentlig jmf med att helt enkelt verka i det tysta? När din portfölj växer, vilket den kanske gör trots dina chansartade och kappvändande investeringar, kan det bli jobbigare.

   1. Absolut finns det fler sätt att lära på och bloggen är knappast det enda mediet jag använder till min egen utbildning, även om jag det på det här ämnet anser det som ett av de mest effektiva.

    1. Min arbetsgivare vet om mitt bloggande och stöttar mig i det så länge det inte går ut över min arbetsprestation, vilket det inte gör. Min nuvarande kund är väldigt nöjd med det jobb jag gör så det finns ingen anledning för någon att klaga. Min arbetsgivare är dessutom väldigt mogen och är inte så naiv att han tror att det är allas dröm att knega där livet ut. Jag tycker mitt jobb är stimulerande och utmanande, men om jag fick välja fritt ur luften så skulle jag göra någonting annat. Alla som inte har ett annat drömjobb än det som de är på ljuger eller hör till 0,01% av befolkningen, så det är kanske inget speciellt med mig bara att jag vågar vara ärlig om det?

    2. Den dagen, den sorgen, jag tänker inte spendera mitt liv omkringgåendes skitnödig för “what-if’s”. Shit happens, även för de som inte kallar sig investerare eller IT-konsulter. Min livsglädje skulle kompromissas om jag tänkte så som du gör, så det väljer jag bort.

    3. Jag tyckte jag redogjorde för det i inlägget ovan. I put my money where my mouth is, det kanske fler borde göra.

    Mvh,
    Snåljåpen

  2. Priset kan absolut vara högt, men jag tror vi överskattar risken av att det inträffar, och missförstår konsekvensens betydelse. Vissa konsekvenser kan, ironiskt nog, vara positiva.

   Absolut har jag en form av ungdomlig osårbarhet kring mig, kalla mig naiv, men samtidigt tror det är någonting man måste ha för att nå sina drömmar. Människor utan hård hud på näsan får istället jobba 3-skift livet ut, och där tänker jag inte sätta mig.

   Mvh,
   Snåljåpen

  3. +1 på “ungdomlig osårbarhet”.
   Modigt att ställa upp under riktigt namn. Jag håller inte med om Snåljåpens inställningar jätteofta, men “mediakåt sopa utan integritet” är väl att ta i….

 2. Snåljåpen, vi lever i ett socialistiskt präglat land där vi tuktas till att aldrig sticka ut och tro att vi är något. Jag skulle vilja vända på ditt citat och säga något i stil med att om du skriver något som läsare reagerar på och upprörs av så är du nog något på spåret. Fortsätt med din blogg – jag kommer fortsätta läsa den med intresse.

  1. Äsch, jag får ta på mig röda hatten och rätta mig i ledet helt enkelt. Skämt åsido så är det en ytterst intressant parallell till Sveriges socialistiska bakgrund, det är en reflektion som jag inte gjort tidigare.

   Och självklart kommer jag fortsätta ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

  1. Hej,

   Jag raderar aldrig några inlägg, har aldrig gjort heller. Däremot har jag en cache-funktion på bloggen som krånglar där resultatet är att det du ser är så som sidan såg ut sist du besökte. Om du uppdaterar sidan så bör du få den senaste versionen. Jag jobbar på att försöka lösa det men det här är inte riktigt min del av IT-kunskap.

   Men jag har aldrig raderat ett inlägg skrivet av en person. Robotspam som länkar till viagrasidor, det ryker däremot illa kvickt.

   Mvh,
   Snåljåpen

  2. Helt korrekt, bara skitstövlar tar bort och censurerar som du gör, dessutom ofta med arroganta svar. dessutom ser jag att OQ ljuger helt ogenerat i inlägget under.

   Här OQ har du ett inlägg till att ta bort för att sedan ljuga om det.

   1. Per, det är bara skitstövlar som är otrevliga anonymt på internet. Väl mött, Hampus Lennstrand

 3. Kör hårt Olle. Finns alltid människor som vill lufta sina åsikter och som troligen är avundsjuka. Se det som ett bra tecken på att du gör många rätt.

  1. Så länge det finns några läsare som gillar att diskutera med mig så kommer jag fortsätta. Kritik har jag tagit länge, men sista veckorna har nivån fan blivit larvig. Har inte tid att bemöta allt längre.

   Men tack för dina ord!

   Mvh,
   Snåljåpen

 4. Precis som Lundaluppen skriver så tycker jag att du är modig när du skriver i eget namn. Jag har inte samma mod och väljer därför att vara anonym. Jag hoppas så klart att du fortsätter att skriva och kommentera trots en del personliga påhopp. Jag och sannolikt många med mig följer din blogg med stort intresse!

  Med vänlig hälsning
  /Vägen till Frihet

  1. Tack för vänliga ord. Men du har nog mer utbyte av att skriva anonymt än att inte skriva alls, så jag hoppas du också fortsätter! Påhopp verkar vara en del av vardagen, ska göra lite grafer sen på hur påhoppen har utvecklat sig över tid, kommer bli roligt!

   Mvh,
   Snåljåpen

   1. Absolut, även jag tänker fortsätta att skriva, i all fall så länge jag tycker det är kul. Det får dock bli inkognito =)

    Ser fram emot grafen, det ska bli intressant.

    Med vänlig hälsning
    /Vägen till Frihet

 5. Hade cennets frågor varit relevanta för valet mellan pseudonym och offentlighet hade jag valt offenligheten av ren princip.

  Däremot ser jag andra fördelar med pseudonymen då det avpersonifierar bloggen och därigenom lägger mer fokus på inläggens innehåll. Däremot finns det helt klart andra fördelar med att inte vara anonym eftersom man blir lättare att kontakta.

  I övrigt får man väl se negativa kommentarer som ett tecken på att bloggen nu även når ut till de personer som vanligtvis hänger på DI.se.

  1. Håller med dig här, speciellt om det sista. Sedan avanza involverade min räntekommentar i sitt utskick har påhoppen ökat med typ 10000% procent, helt galet. Misstänker att det är många småbolagsstjärnor som känner sig kränkta av mitt material så det kanske inte är så konstigt?

   För övrigt var det kloka ord du gav på ägamintids blogg. Ödmjukhet är viktigt, men inte bara för att man är höginkomsttagare och 24 år.

   Ses vi nästa ekonomiprat 9/10?

   Mvh,
   Snåljåpen

    1. Börsforum är fulla av småpåvar. Ta bara en daglig titt på Börssnack och många bloggar där pappersmiljonärerna alltid prognosticerar rätt, tar rätt beslut och aldrig gör dåliga affärer. I ett land som Sverige där det är mot normen att sticka ut och vara förmer så blir behovet ännu större av att få verka bakom ett alias som andra ser upp till. Det är tydligt att för en del blir erkännande viktigare än bra affärer. Vissa har nog problem med att du sticker ut lite mer än de flesta. Detta är nog en orsak till alla bitska kommentarer.

     En annan faktor är avundsjuka. Att du är 24 år och utan en lång utbildning har kunnat få ett bra jobb och genererar en bra inkomst sticker i ögonen på många. Det finns många som har lagt flera år på utbildning och trots detta harvar i understimulerande positioner med låg lön. Men det är deras problem, inte ditt. Kämpa på.

 6. Är normalt alldeles för lat för att kommentera men här följt dig både här och på twitter ett tag. Jag tycker inte du framstår som arrogant men det verkar finnas en (förvånande?) stor klick människor som uppfattar tydligt klargörande av åsikter som arrogans och avvikande åsikter som påhopp. Själv tycker jag det är ganska uppfriskande och även om man inte alltid själv håller med så bjuder det upp till diskussion och att vara öppen för diskussion är en klart bättre egenskap än att tona ner och anpassa allt man säger så att ingen kan ta illa upp.

  1. På twitter förstår jag dock om jag framstår som arrogant och dryg, där har man inte riktigt möjligheten att använda sina egna formuleringar när man begränsas till 160 tecken. Därmed blir det gärna lite rumphugget och otrevligt i tonen för läsaren, även om det var menat helt annorlunda av skribenten.

   Jag är absolut inte främmande för kritik och jag brukar möta alla kommentarer jag får, åtminstone alla som innehåller frågor eller påståenden som kräver kommentarer. Jag tar gärna en diskussion med de som vill, men när folk hellre gnäller på min grammatik eller min brist på högskolepoäng så är jag inte direkt motiverad till att bry mig.

   Hoppas du fortsätter läsa och även kommenterar när du känner att du inte håller med mig eller bara vill lufta tankar.

   Mvh,
   Snåljåpen

 7. Hej! Hur fungerar din bsu?
  De har ändrat reglerna iår va?
  Är det värt som svensk att skaffa norskt personnummer för att öppna konto?

  1. Tyvärr ingen koll på om dom ändrat reglerna i år då jag nu flyttat hem. Nu har jag tagit ut pengarna och köpt bostad för dom så jag har inte BSU längre.

   Om du är Svensk och ska bo ett par år i Norge så är det DEFINITIVT värt att skaffa BSU.

   Mvh,
   Snåljåpen

 8. Kör på Olle. Starkt att våga vara offentlig. För mig kvittar det om andra är anonyma men din blog blir lite mer intressant i mina ögon pga at du väljer att visa vem du är,

 9. Även jag har tidigare reagerat över ditt (Snåljåpens) sätt att uttrycka sig (då på Twitter, se inlägg här http://balanspappan.blogspot.se/2014/07/att-komma-hem-och-ar-sparande-nagot-for.html) men kanske är det som du Olle säger ovan att den begränsade mängd tecken som Twitter innebär för fram en mer polariserad sida än vad verkligheten skulle visa.
  Beundrar också ditt driv och engagemang samt att du varit nyskapande med intervjuserier och träffar. Roligt, verkligen. Som relativt ung kanske du har andra förutsättningar än många av oss andra att plöja böcker i en solstol en vecka, Twittra som om ditt liv hängde på det eller hela tiden fylla din blogg med många gånger läsvärt innehåll. Oavsett vad så beundrar jag dig för detta så låt inte folks påhopp hindra dig. Åsikter däremot, som du skrev, är ju alla berättigade att ha men man skall sköta det på ett bra sätt med en vänlig ton, och det gäller väl även herr Olle själv då 😉
  Intressant är det också att du till oss alla delar din privatekonomi, löner, rikedomar osv. Detta eftersom det är att betrakta som tabu som öppna samtalsämnen i Sverige. På så vis tycker jag att det är intressant att du väljer att vara öppen och publik med din blogg, men likväl starkt och modigt.
  Keep up the good work, and keep bringing energy to the table.
  Regs Balanspappan

 10. Kan någon förklara för mig vad cennets problem är? Jag förstår verkligen inte. Är det att blogginnehavaren är offentlig person? Att han gör dåliga investeringar? Att han tar bort (dementerat och förklarat av blogginnehavaren) kommentarer på sin egen blogg? Inget av detta är i min värld något som man brusar upp över och likt ett tjurigt barn börjar bråka om. Men.. det är ju internet, stenen dit förbittrade och socialt inkompetenta människor kravlar under.

 11. Keep it up, jag tycker det är oerhört märkligt/tråkigt med dessa påhopp. Att du är inte anonym tycker jag är strongt. Vill folk inte läsa deras blogg är det ju knappast som att de måste. Jag fortsätter läsa med stort intresse som novis investerare!

 12. Arrogant?? Det har jag aldrig uppfattat dig som! Jag gillar din blogg och läser den med stor behållning och diger kunskapsinhämtning.

  Beträffande att visa sitt ansikte så bloggen så är precis det något som jag har läst en del om, och det har en hel del fördelar beträffande egentligen alla trafikmätvärden. Återkommande besök, tid på sidan, länkar, sociala delningar, med mera. Det skapar dessutom en mer privat känsla mellan bloggaren och läsaren, i synnerhet om man använder mycket “du” och “jag” i sin text. 🙂

  Att det sedan mer ofta än sällan resulterar i att man kan ta ett par öl med en ny bekantskap, på grund av att man visar vem man är, är bara grädde på moset. 😉

 13. Även om jag inte följer bloggen till hundra procent så är det intressanta infallsvinklar och bra läsning när jag landat här. Alla får ha sin åsikt, anonyma eller inte. Låt inte jantelagen få övertaget 🙂
  Kör i vind.

Leave a Reply