Har ni bestämt er? #svpol

En dag återstår innan det är återigen är dags att välja. Förra valet röstade jag kortsiktigt utifrån vilka vindar jag ville känna mer av i politiken just där och då, men det här året kommer jag ta en helt annan approach.

Imorse när jag läste Fredrik Virtanens krönika så blev jag återigen påmind om varför jag röstar som jag gör. Jag tycker hela hans krönika var patetisk och rent utav kränkande mot Fredrik Reinfeldt. Reinfeldt påstås vara oförmögen att förstå arbetarklassen eftersom han själv är uppväxt i Täby. I mina ögon så är det här lite som att tycka att invandrare är oförmögna att förstå Svensk kultur för att de är födda utomlands. Patetisk, kränkande och diskriminerande. Istället ska man rösta på en svetsare från landsbygden som minsann förstår hur det är att vara en “nobody”.

Hela tanken på att man ska rösta på en kandidat som man känner igen sig i tycker jag känns befängd. Tyvärr har jag inte hittat någon 24-årig, manlig, höginkomsttagare från en medelstor svensk stad som kandiderar till statsministerposten. Hur ska någon kunna förstå hur det är att vara mig?!?! Nä, riktigt så funkar det ju inte, istället tänker jag rösta på någon som delar min uppfattning om hur världen fungerar och om vilka verktyg som politiken har att använda.

Jag betalar ca 30 000 kr i skatt varje månad (arbetsgivaravgift ej inräknat) och kan absolut tänka mig att betala mer. Jag är livrädd för höjda skatter, men inte för min egen skull utan snarare för vad höjda skatter har för effekt på vårt samhälle och vår ekonomi. Ett högt skattetryck dämpar sysselsättningen som råkar vara det absolut viktigaste i socialdemokraternas politik. Ska man öka sysselsättningen och minska arbetslösheten så behöver vi satsa på sänkta skatter och sänkta arbetsgivaravgifter. Ju lägre inkomstskatt, desto mindre bruttolön måste företagen betala för att den anställda ska få ut samma nettolön. Alltså leder det till att fler personer kan anställas och vi kan öka vår sysselsättning. Skatt i procent och skatt i kronor är helt olika saker, alliansens skattesänkningar de sista 8 åren har faktiskt lett till HÖGRE skatteintäkter. De kommunala skattientäkterna låg på 454 miljarder år 2006, år 2013 har de stigit till 600 miljarder. Höjd skatt betyder inte nödvändigtvis mer pengar för staten att röra sig med, det är helt enkelt inte så enkelt. På samma sätt fungerar det precis tvärtom i vem som drar nytta av skattesänkningarna. Eftersom jag betalar så mycket i skatt så skulle jag få många fler kronor i lönekuvertet, men skulle det påverka min situation? Inte nämnvärt. För de som inte har så höga inkomster så kanske det inte innebär så många tusenlappar fler i kuvertet, men där är det istället hos en person eller familj där varje hundralapp räknas.

Problemet med Socialdemokraterna (och vänsterkantspartierna) är att man mycket hellre “tvålar till” överklassen än tänker på hur landet ska fungera. Man tänker helt enkelt enbart på vad som är rättvist, utifrån en känsla i magen, och glömmer bort att det är ett samhälle vi bygger. Man skiter egentligen helt i om landet går i putten om 10 år så länge som alla som har det lite för bra ska få det lite mer “lagom”. Detta förakt mot höginkomsttagare verkar knappast för att minska klyftorna i vårt samhälle utan skapar snarare en ännu större splittring.

Jag har bestämt mig vart min röst hamnar? Har du? Och framförallt, vet du vad din röst innebär för Sverige i framtiden? Alla får rösta hur dom vill, med hjärtat, med magen, med plånboken eller för den sakens skull levern. Jag röstar med mitt huvud och blir besviken på alla som inte gör samma sak.

Mvh,
Snåljåpen

2 comments

  1. Jag röstar ur moralisk och ideologisk syn och röstar därför på Klassiskt Liberala Partiet. Skulle helst se att alla 8 nuvarande riksdagspartier åkte ur riksdagen

Leave a Reply